Adem, 930 yaşındayken öleceğini hisseder ve Tanrı’dan kendisini ve tüm insanlığı bağışlamasını diler.
Oğlu Şit’i görevlendirir ve onu cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek Şit’in duası üzerine iyi Kötü Ağacı'ndan aldığı üç tohumu ona verir ve babasını gömmeden önce tohumları onun ağzına koyması gerektiğini söyler. Adem kısa bir süre sonra ölür ve Tabor dağı Hebron Vadisi’ne gömülür. Adem’in gömüldüğü yerde yeşeren üç ağaç zeytin, sedir ve selvi’dir.
Zeytin ağacı rüzgarlara fısıldar
---Herkese aidim ve kimseye ait değilim…!!! Siz gelmeden önce buradaydım; siz gittikten sonrada burada olacağım…!!!
Nuh peygamber tufanın ardından; gemiden çıkmadan önce bir güvercini gökyüzüne salar. Güvercin ağzında yeşil zeytin dalı ile gemiye geri göndükten sonra çıkışa müsaade eder ve insanlık zeytinle yeniden doğar…!!!
Beslenmede, eczacılıkta ve güzellik iksiri olarak yaygın bir şekilde kullanılır. “huzur”, "bereket", "yardımseverlik", “evrensel iyilik” "barış ve birliktelik" kavramlarının simgesi olarak da benimsenmiştir. “Ölümsüzlük ve Yeniden Doğuş” simgesidir
Geçmişi günümüzden 10 bin yıl öncesine dayanan zeytin, birçok efsanenin de kaynağı olmuştur. Yunanlı sporculardan, azizlere ve ilk hekimlere kadar eski tarihin Tanrı ve Tanrıçaları tarafından kutsal sayılmıştır…
Zeytin ağacı ve yağı; Allah'ın bütün kutsal kitaplarında anılır. Tevrat ve İncil de Zeytin kelimesi 140 kez geçer, Kuran-ı Kerim de Zeytin kelimesi 4 Surede 6 kez geçer. (Tin Suresi, Nur suresi, En’am suresi, Nahl Suresi) Kudüs’ün doğusunda kalan “Zeytinlik Dağı” da üç semavi din olan Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal sayılır. ''Ve onlara diyeceksin: Bu nesiller boyunca bana kutsal mesh yağı olacaktır. ''(Eski Ahid; Çıkış, 30:31). Mesih;''Kutsal yağda meshedilmiş'' anlamına gelir. Bu gün batı dillerinin tamamında
değişik söyleyişleri olan ''oil'' kelimesi, Eski Yunanca'da zeytin ağacı anlamına gelen ''eleia'' kelimesinden türemiştir.
Tevrat: Hz. Davut kendisini bir zeytin ağacına benzetir “Fakat ben Allah’ın evinde yeşil zeytin ağacı gibiyim; Daima ve ebediyen Allah’ın inayetine güvenirim” (Mezmurlar 52:8).
İncil; Hıristiyanlık açısından zeytin dalı taşıyan güvercin, ölenlerin ruhlarını gagasıyla Allah’a taşıyan bir vasıta olarak yorumlanır. Pavlos’un Romalılara mektubunda İsa Zeytin Ağacını bir benzetme aracı olarak kullanmıştır.
Kur’an: Nur Suresi'nde; zeytin şöyle geçmektedir: “Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde bir kandil, kandil de bir cam fânûs içinde. Fânûs sanki inci gibi parlayan bir yıldız. Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile neredeyse aydınlatacak (kadar berrak)tır. Nur üstüne nur. Allah, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah, insanlar için misaller verir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir. '' der (Nur suresi 35. Ayet).
ZEYTİN AĞACI arınma ve kutsama’dır…!!! Bugün ise Ege’de zeytin ağaçlarımız yok ediliyor.. Köylüler zeytin bahçelerini korumak için sabah akşam nöbet tutuyor.. ;)
Selam Saygı ve Sevgilerimle
NAZENDE KAYA
ARAŞTIRMACI-YAZAR
Yorum Yazın