Yürümek pasif bir spor hali olsa da doktorlarımızın, tıp biliminin bizlere tavsiyesidir, çokça ve aksatmadan her gün yürüyelim. Amaç, ilke, ülkü, ideal içerikte ki bir yol, ideal, insanlık yararına bir proje, uygulama hali ise yürüdüğümüz yol, yürüyelim, müdahili olduğumuz bu yürüme halini aksatmaksızın devam ettirelim. İnsanız, beşeri, şaşar beşeriz, çıkmışız bir yola ya da yürümenin bir seviyesinde, zaman diliminde dâhil olmuşsak yürümeye, yürüme esnasında dahi bu yol doğru mu değil mi diye test etmemiz gerekliliği vardır. Yol nereye gider, bu yolda olmak bana ne sunar, ne sağlar, insanlığa ne sunar, ne katar, kendi kafamızda kendi aklımızla irdelememiz gerekir. Yanlış yolda ısrarcı olmak, ezberlere dâhil olup inatla devam etmek sadece kendimize zararla devam etmez, bu yanlış tercih insana, canlıya, doğaya, yaşadığımız coğrafyaya, dünyaya da âleme de zarardır. Yanlış ve hatalı çıkılan bir yoldan ne zaman ve ne şekilde olursa olsun çıkmak, terk etmek, kardır.
Sayın, Sevgili Erdal Beşikçioğlu’nun “Behzat Ç” adlı dizisinde ki replikte “"Yanlış yolda yürümek doğru yolda beklemekten iyidir." Demesi tezat olduğumuz sonucu değildir. Senaryo gereği bu sözü söylemesinin önünde ve arkasında, devamında ne var, neler var, hangi ruh haliyle bu söz söylenmiş, ayırt etmek gerek.
Yolun yanlış olduğunu bilerek yola çıkmak, çaresizliğin bir gerekliliği mecburi hale getirmesi ise bu olayı münferit bir ayrıcalık içinde değerlendirmek gerekir. Yolun yanlış olduğu ekseriyetle yola girdikten sonra tespit edilir, farkına varılır. Farkına varılan zamanda terk etmek, tereddütsüz vazgeçmek, isabetli ve doğru karardır. Soyut olarak bir kavramı, bir davranış şeklini, eğilimi ele alıp yorumlamaya çalışıyorum ki, kolay değil. Çokça geçmişiniz olmayan bir arkadaşınızın davetiyle bir eğlenceye, misafirliğe gittiniz. Mekâna vardığınız da, orada ki diğer davetlilerin de ilk intibaınız da olağandışı bir durumda olmadıklarını görüp, analiz edip, keşfettiniz. Bu ziyaretin ilerleyen saatlerinde bir gizem, gizli saklı bir faaliyet olduğunu gördü iseniz, uyuşturucu ya da kanun dışı, etik olmayan faaliyetleri sezinledi iseniz, çıkılan yolsan derhal ayrılma zamanı gelmiştir.
Evinizde işlerinize yardım maksatlı bir yardımcıyı istihdam ederken beklediğiniz kriterlere sahip bir kişiyle yola çıkıp işe alımını uygun bulup çalışmasına rıza gösterdiniz. Geçen zamanla birlikte işe alımına, yanınızda çalışmasına razı olduğunuz kişi elilepsi hastası olduğunu söyledi ya da öğrendiniz. Bu örnekte çıktığınız yolda bir yanlış, kanun dışılık, etik olmayan bir hal, durum yoktur. Yaptığınız seçim ve beklentileriniz, verimlilik, performans, randıman gibi değerlendirmelere girip, etkisini hesaplayıp, kazanç ya da kayıp hesabınızı, fizibilitenizi yapar kararınızı verirsiniz. Bu örnek çıkılan yolun yanlış olduğunu görüp ısrarla devam etme hali değil, insanca, insani dürtülerle tolerans sınırlarınızı devreye sokma, belirgin kılma, vicdani bir karar verme halidir.
Yolun yanlış olması hali süreçle de coğrafi konuşlanma şekliyle de meselenin muhatap ya da muhataplarıyla da birebir alakalıdır. Bir fikre, akıma, ideale dair de bir yola girmek, yolda yürümek hali mümkün olabilir. Anlatılanlar, öğrendikleriniz, dile getirilen ya da yazılı tüzük ve benzeri dokümanlar yola çıkışınızda dayanak olmuştur. Yolu devam ederken makul açılımlar ve ara yol açılışları aklınızla değerlendirdiğinizde yüz üzerinden seksen ve üzerinde pozitif bir puana denk geliyorsa, yol yürümeye engel değil.
İnsanız, yaşarken aynı anda birden fazla yolda yürüyoruz, iş hayatımız, evliliklerimiz, sosyal dernek ve vakıf üyeliklerimiz, dahil olduğumuz faaliyetleri, spor kulüplerine taraftarlıklarımız, üyesi, tarafı olduğumuz parti ya da ideoloji, yardım, destek maksatlı kurulup faaliyette olan içinde yer aldığımız cemiyetler ve daha pek çok organize ve yol. Bir yola girmek ve yoldan çıkmaya karar vermek elbette kendi kararımız ve tasarrufumuz. Geçen zaman içinde meydana gelen seviye sapması, idealin aşağı çekilmesi, misyon ve vizyona uyumsuzluk, kanun dışılık, ahlaki olmayan tarz ve tavrın benimsenmesi ve benzeri haller, çok defa haberimizin, bilgi sahibi olmamızın da geç olduğu gidişatlar, somut manada ne kaybedip neleri zarar hanemize yazarız, muamma. Kaybettiğimiz kişiliğimiz, doğrularla oluşturup büyüttüğümüz hasletlerimiz, emin kişi olarak tanınmamız, adil olarak bilinmemize sebep on yıllarca biriken tutum ve davranışlarımızın edindiği rütbe, marka. Yol yanlışsa, isim, marka zedelenmeden, örselenmeden derhal ayrılmak, buradaki yoldan çıkmak, yoldan çıkmanın en iyi karar, tercih hali.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın