Uçma eylemi insanoğlu mikrobiyolizması için uygun değildir, yaratılışı gereği uçamaz denebilir de, bilinir ki akıl sahibi insan teknoloji ve bilimsel çalışmaların ivme kazanması sonucu uçak ve benzeri hava taşıtlarını geliştirmiş ve hayatına katmış, uçma eylemini gerçekleştirmektedir. Uçmak ve uçma faaliyeti için geliştirilmiş hava taşıtları ve uçma eylemi ile alakalı literatürden toparladığım, alakalı olup meraklarımız arasında yer alabilecek bilgileri sıralamaya çalıştım. Bilinmeli ki; uçaklar ve hava taşıtları farklı özellikleri ile her geçen gün hayatlarımızın vazgeçilmezi olma yolundadırlar. Uçaklar ve hava taşıtları ve toparladığım bilgiler 2023 yılı için literatür de alenen yer alan paylaşılan bilgiler silsilesidir, bilimsel ve akademik bir dayanağı belirsiz, akademik doğruluğu tartışılır.
Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır.
Uçak nedir ne işe yarar?
Yük ve yolcu taşımada ya da askeri amaçlarla kullanılan hava taşıtlarına uçak denir. Havacılık sektöründe pek çok uçak çeşidi bulunur: Yolcu uçakları, kargo uçakları, askeri uçaklar, özel uçaklar…
Uçak nedir nasıl uçar?
Uçak ileriye doğru hareket ederken, kanatlar, altlarındaki havayı sıkıştırır üstlerindeki havayı ise seyreltir. Bu durum uçağın alt ve üst kısımları arasında bir basınç farkı oluşmasına neden olur. Böylece uçağa yukarı yönde net bir kuvvet etki etmeye başlar ve uçak yükselir.
Uçağı icat eden kişi kimdir?
Wright Kardeşler olarak tanınan Orville Wright (19 Ağustos 1871 - 30 Ocak 1948) ve Wilbur Wright (16 Nisan 1867 - 30 Mayıs 1912), tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı kardeşler.
Bir uçak en fazla kaç saat uçabilir?
Uçaklar için 14 saat uçuş görev süresi, tek kişilik uçaklarda uçuş süresi 8 saat, çift kişilik uçaklarda uçuş süresi 10 saattir.
Uçak kaç km hızla gidiyor?
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Uçaklar neden batıya doğru uçar?
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Uçak yere nasıl iner?
Uçakların iniş hızları saatte yaklaşık 270 km civarındadır. Bu yüzden öncelikle, uçağın yere indiğinde tekrar uçmasını engellemek için kanatların üzerinde spoiler denilen hız kesici paneller açılır. Bu paneller hava akımının yönünü değiştirerek uçağın yere indiğinde tekrar havalanmasını engeller.
İlk yerli uçak ne zaman yapıldı?
Vecihi Hürkuş, 1930 yılında Kadıköy'de 3 ay gibi kısa bir sürede ilk Türk sivil uçağı kabul edilen, kendisinin de ikinci uçağı olan VECİHİ XIV'ü üretti. Bu uçakla ilk uçuşunu 27 Eylül 1930'da Kadıköy Fikirtepe'de gerçekleştirdi.
Atatürk zamanında uçak yapıldı mı?
TOMTAŞ'ın girişimi ile 1926 yılında uçakların bakım ve onarımını yapmak üzere Eskişehir'deki atölye ve hangarlar kuruldu. Bu dönemde fabrikada çalışan pilotlarımızdan Vecihi Hürkuş tarafından Vecihi-14 adıyla ilk prototip uçak yapıldı.
Ilk uçuşu kim yaptı Türk?
Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi. Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi.
İlk Yerli Yolcu Uçağımız İstanbul’dan Ankara’ya Uçtu (1944)
İlk yerli yolcu uçağımız olan NU-D-38 26 Mayıs 1944 tarihinde İstanbul’dan Ankara’ya başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. Bu ilk yerli yolcu uçağı Nuri Demirağ’ın fabrikasında imal edilmişti. Yolcu kapasitesi 6 olan bu uçak 1000 km uçabilmekte, saatte 325 km hızı olan ve çift pilot kabinli zamanının A sınıfı kategorisinde bir uçaktı. THY bu uçaklardan almamış üretilen uçaklardan bir kısmı Hollanda’ya ambulans uçak olarak satılmıştı.
Türkiye kendi uçağını 1936 yılında üretmişti
NuD38 adında çift motorlu altı kişilik bir yolcu uçağı yapımı başarıyla tamamlandı. Bu Türkiye’nin kendi uçağını artık yapabildiği anlamına gelmekteydi. Üretilen uçaklar İstanbul’daki test uçuşlarından başarı ile geçti. Bu uçaklarla binlerce saat uçuş gerçekleştirildi ve herhangi bir aksaklık yaşanmadı.
*
Geriye doğru baktığımızda bir asırlık çalışma geçmişi ve ulaşılan seviye çok başarılıdır. Bir asırlık geçmişle geldiğimiz seviye ve günümüzden sonrası için, yakın gelecekteki ulaşılacak seviye dahi aklımızı karıştırabilir. Uçma ve uçaklar, hava taşıtları ile alenen bilgileri toparlarken yazıma ek yapmasam da tek kişilik uçma faaliyetleri belki 20-30 yıl sonrasına dair tek kişilik uçma faaliyetlerinin başlayabileceğini öngörmemiz mümkündür.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, en önemli özelliklerinden biri olan ileri görüşlülüğü sayesinde, o dönemde pek çok kişinin farkında olmadığı bazı gerçekleri sezmiş, “İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar” sözü ile havacılığın ne kadar önemli olduğunun altını çizmiştir.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın