Yaratılmışsın, insan olarak varsın ve de farklılığın aklın. Doğaldır ki yaşadığının süre boyunca başarılı olmak ve mutlu olmak isteyecek, dengeli bir hayata müdahil olmayı arzulayacaksın. Aklın var diğer insanlarında olduğu gibi, tekrar insanın ilgisini azaltır, tekrar bir süre sonra ezber diye tarif ettiklerimiz arasında yer alır. Akıl sürekli gelişmeyi, gelişme de keşfetmeyi gerektirir, en iyisini, en doğrusunu, en idealini. Filozof olarak kabul ettiğim, insanımızın ekseriyetle komedyen olarak tanıdığı “Charlie Chaplin” anlatmaya çalıştığım tezi çok kısa ve anlaşılabilir haliyle özetlemiş.
**
Charlie Chaplin seyircilere bir şaka yapar ve herkes gülmeye başlar. Charlie aynı şakayı tekrar yapar ve bu sefer birkaç kişi güler. Aynı şakayı bir kez daha yapar ve bu sefer kimse gülmez. Sonra bu harika sözleri söyler: " aynı şakaya defalarca gülemiyorsunuz. O zaman neden aynı şey için tekrar tekrar ağlıyorsunuz?". Yani hayatın her anının tadını çıkarın, hayat çok güzel.
Charlie Chaplin'in kalbe dokunan en önemli 3 sözü:
1- Bu dünyada hiçbir şey kalıcı değildir, endişelendiğimiz şeyler bile.
2- Yağmurda yürümeyi severim çünkü kimse gözyaşlarımı göremez.
3- Hayatta en boş geçirdiğimiz günümüz gülmediğimiz gündür.
**
Asırlar öncesinden günümüze ulaşan bilgiler ve alışkanlıklar var ki, her birini insan halinle akıl süzgecinden geçirip, doğru yanlış, iyi kötü, faydalı faydasız, adaletli adaletsiz gibi ayırımları yapmak ve nihayetinde gerekli mi, gereksiz mi kararını vermek, yaşadığın çağa uygun olarak hareket etmek, insanlık sorumluluğundur. Çok eskilere gitmeden bazılarınızın hatırlayacağı yerdeki tozu ve kalıntıları temizleyen, içine alan “gırgır” diye adlandırdığımız basit ir alet vardı. O günün şartlarında ne büyük bir buluştu, neredeyse sahiplenip kullanmayan ev yok gibiydi. Bilim, teknoloji gelişti, bir asır dahi geçmeden artık gırgır sadece nostaljik bir alet, müzelere girme potansiyelinde. Kullandığımız aletler, ekipmanlar, eşyalar, giyim kuşam hallerimiz dahi değişti, değişmek zorunda. Olan biten bu değişim hali içerisinde, insan olarak her an değişimi takip edip değişime de ayak uydurmak zorunluluğundayız. İnsan değişimini farklısı olmak olarak anlamamalı, sahip olduğundan daha gelişkin, faydalı, cazip ve yansımalarının da çevreci, insani olmasına özen göstermeli ki, gelişimin bir parçası olabilsin.
Gelişim sadece kullanımımızda olan milyonlarca meta, cisimden ibaret değil, aklımızı, fikrimizi, bakış açımızı, değerlendirme ve irdeleme şeklimizi de geliştirip yenilemek zorundayız. Tekrar ve taklit istisnai hallerde kabul görebilir de ekseriyetle devamı olmaz.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın