Sosyal medyada kendini tanıtma yoludur. Tükettikleri ve sahip oldukları şeyleri paylaşarak kim olduklarını göstermektedirler. Bu paylaşımlar kişide EGO’nun yükselmesini sağlayan duygular tetikler.
Her ne kadar doğru veya yanlış olduğu tartışmaya açık bir konu olsa da, ürünlerini sosyal medya pazarı üzerinden pazarlayanlar için oldukça önemli bir noktadır.
Bazı insanlar en sevdikleri markaya aileye, eşe, sevgiliye kurulan bağ benzeri bir bağ hissetmektedirler.
Bu ise şirketler, pazarlamacılar veya kişiler için çok gerekli bir bilgidir. Müşterilerin kendilerini hangi ürünle nasıl tanımladıklarını tespit ederek ürünü reklam amaçlı kullanabilmekteler. Hedef kitle belirlendikten sonra ürünü örneğin bir Influencer yardımıyla reklam kokmadan piyasa sürmektedir.
Ayrıca bir sosyal medya platformuna kurulan duygusal bağın da reklam ve ürün satışı üzerinde olumlu etkisi vardır. Kullanıcı tercih ettiği ve alıştığı bir platformda reklamlara daha açık ve güvenmeye meyillidir.
Sevdiği platform ile bağdaştırdığı olumlu duyguları burada gördüğü reklamlara da yansıtmaktadır.
Abraham Maslow piramidine göre insan kendini anlatma/paylaşma ihtiyacı duymaktadır. İnsanın en yüksek amacı ise kendisini geliştirmek, gerçekleştirmektir. Sosyal çevresine kim olduğunu, ilgi alanlarını anlatmak ve göstermektedir.
Örneğin Facebook’ta çoğu kullanıcılar paylaştıkları içeriklerle kendilerini dışarıya daha iyi aktarabilmektedirler. Ayrıca paylaşılan içerikler başkalarıyla iletişim halinde kalmalarında yardımcı bir araçtır.
İnsanın paylaşmaya çekindiği, başkaları henüz görmeden hemen sildiği, düzelttiği ve veya beğenmeye, yorum yapmaya göndermeye çekindiği post kendi profili ile ilgili bir sorunu olabileceğine işaret edebilmektedir. Cesareti yoktur. Kendisini sansürlemektedir, çünkü kendince arzu ettiği benliğe uymamaktadır. Başkaları ne düşünür diye kaygılanabilmektedir.
Yorumlar bölünen gerçeğin fenomenidir.
Bir deneyimin algısını bir şeyin paylaşılıp paylaşılmadığı ve bunun nasıl paylaşıldığı şekillendirmektedir.
Çoğu sosyal medya kullanıcıları başkalarının bir konu hakkında gösterdikleri tepkilerin bağlantıyı daha iyi anlamak için bilgi kaynağı olduğunu söylemektedirler.
Kısaca yorumlar, yürütülen fikirleri etkileyen güce sahiptir.
Yani şirketler veya kişiler ürünleri ya güvenilir ya da güvenilmezdir. Gerçekle örtüşmese de okur tarafından algılandığı kadar gerçektir.
Yorumlarda ve değerlendirmelerde bölünen her bir gerçek ürünün imajını oluşturmaktadır.
Erken müdahale ve aktif katılarak şirket veya kişi kendi gerçekliğini belirleyebilmektedir.
Sosyal medyalar ister bilinçli ister bilmeden hayatımızın bir çok alanına geçmiş durumdadır. Özellikle iletişim ve reklam alanlarında kullanıcalar üzerinde büyük psikolojik etkisi var. Kullanıcılar bunu gerçekten farkına varamayabilirler.
Kullanıcıların alışık olduğu davranış örüntüleri sosyal medya kullanımını belirlemektedir.
Bunda kabul görme arzusunun ve dış dünya için kendisinin oluşturduğu benlik algısının da önemli rolü vardır.
Etkili olabilmek için şirketler ve kişiler sosyal medya hesaplarını aktif bir şekilde yönetmeleri gerekmektedir…
HANIM DEMİRBAŞ
UZMAN SOSYAL PEDAGOG VE PROFESYONEL AİLE DANIŞMANI
Yorum Yazın