Anlamak ya da anlayamamak insani bir durum, kötü olan örneklere, yaşanmışlıklara ve tarihsel verilere rağmen anlamamakta ısrar etmek, bu tavır aklı olan insanın kendine ihanetidir. Evet, çokça mesele ve olaylar vardır ki, anlamak, kavramak, öğrenme çabası gösterilmesine rağmen bilmekte zorlanmalar vardır. İnsanız, zekâ seviyemiz de algı seviyemiz de farklı farklıdır. Bilim dünyası asgari algı seviyesini daha da yükseklere çıkarmak için çalışmalar yapar. Kültür ve sanat dünyası müdahilleri ise algı seviyesini yükseltmek adına destek verecek çokça çalışmaya imza atar. Bahis konusu bu mücadele asırlarca sürmüş ve günümüze kadar gelmiştir ve hep sürecektir. Bu mücadelenin halen yüzde yüzlük başarıya, zafere ulaşamamasının tek sebebi, öğrenmek, bilmek, algılamak istemeyen insandır ve çanak tutan, insanların yaşamsal algılarının eksik kalmasından memnuniyet duyan, ezberci, çıkarcı, kurnaz, sayıları azımsanmayacak bir güruh insan kümesidir, dünyanın her coğrafyası, yaşlarda, eğitimlerde, zenginlikte, kariyerlerde varlardır.
..
AGNODİCE Antik Yunan’da kadınların tıp okuması yasaktı. M.Ö. 300 doğumlu Agnodice saçını kesip erkek kılığında İskenderiye tıp okuluna girdi. * Tıp eğitimini tamamladıktan sonra Atina sokaklarında gezerken doğum sancısı çeken bir kadının çığlıklarını duydu. Ancak sancıdan kıvranan kadın, Agnodice’yi erkek sandığı için kendisine dokunmasını istemedi. * Agnodice kimse görmeden kıyafetlerini kaldırarak kadın olduğunu kanıtladı ve doğumu yaptırdı. * Bu olay kadınlar arasında yayıldı ve hasta olan tüm kadınlar Agnodice’ye gitmeye başladı. Bunu kıskanan erkek doktorlar erkek sandıkları Agnodice’yi kadın hastaları baştan çıkarmakla suçladı. * Bu suçlamayla mahkemeye çıkarılan Agnodice ölüm cezasına çarptırıldı. * Bunun üzerine hayatını kurtarabilmek için erkek değil kadın olduğunu söyledi. Bu defa da kadın olarak tıp okuduğu ve doktorluk yaptığı için ölüm cezasına çarptırıldı. * Başta ölüm cezasını veren yargıçların eşleri olmak üzere tüm kadınlar ayaklandı. * Bazıları Agnodice’nin öldürülmesi halinde onunla birlikte ölüme gideceklerini söyledi. Eşlerinin ve diğer kadınların baskılarına dayanamayan yargıçlar Agnodice’nin cezasını kaldırdı ve bundan sonra sadece kadınlara bakmak şartıyla kadınların da doktorluk yapmasına izin verildi. * Böylelikle Agnodice ilk kadın doktor ve jinekolog olarak tarihe adını yazdırdı.
..
Milattan öncesine ait bir yaşanmışlıktan 21.yüz yılda emsal alıp halen benzeri sıkıntı ve sorunları yaşıyor olmak, ne berbat ne acı.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın