LAVİNİA - ÖZDEMİR ASAF
Mevhibe Meziyet Beyat ismini bilmiyorsanız bile “Lavinia'yı” mutlaka duymuşsunuzdur. Güzel Sanatlar Akademisi'nde okuyan ve güzelliğiyle dillere destan olan Mevhibe Hanıma duyduğu karşılıksız aşk Asaf'a bu dizeleri yazdırmıştır.
Özdemir Asaf’ın en bilinen ve içinde kadın adı geçen tek şiiridir “LAVİNİA” platonik bir aşkı anlatır.
LAVİNİA
“Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun, ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim
İncinirsin.
Sana gitme demeyeceğim
Ama gitme, Lavinia
Adını gizleyeceğim.
Sen de bilme, Lavinia.”
Lavinia aslında harikulade zarif bir çiçektir, diğer bir adıyla “Ölüm çiçeğidir”. Bir başka anlamı ise “Hayalimdeki muhteşem sevgili" olarak bilinir.
Her ne kadar sözlük anlamı değişik olsa da Lavinia herkes tarafından bilinen ünlü bir şiirdir. Bu şiire anlam katan Lavinia’nın kim olduğunu çok kimse bilmez, bilenler ise bunu bir sır gibi saklardı.
Onunla ilgili söylenen sözler, yazılan cümleler hep yarım bırakılmıştır. Yıllardır herkes merak içindeydi, kimdi bu Lavinia?… Kimse bilmiyordu, işte üzerinde uzun uzun çalışıp o yarım kalmış cümleleri tamamlayarak bu sırrı çözmeyi ancak bir Matematik profesörü başarabilirdi. Şifreleme üzerine çalışan bir profesör aynı zamanda bir koleksiyoner ve araştırmacı olan yazar Prof.Haluk Oral, Lavinia’nın kim olduğunu 2008’de yayımlanan ‘Şiir Hikayeleri’ kitabında açıklayınca pek çok okur da Mevhibe Meziyet Beyat adını ilk kez burada duymuş oldu.
Özdemir Asaf, Lavinia'yı henüz Üniversite yıllarında platonik aşkı Mevhibe hanıma yazmıştı. Sezgilerinin kuvvetli olmasından dolayı Özdemir Asaf bu sebeple ona “Öldürmekten beter anlıyorsun insanı” demiştir.
Kader Özdemir Asaf ve Lavinia’nın yollarını hiçbir zaman bir araya getirmemiş, aşkları yalnızca şiirde ve şairin içinde yaşanmıştır. Öyledir ki Asaf, “Lavinia şiirini” yazmasının ardından “Şiir yarışmalarından” birine göndermeye karar verir ve şiiri çok beğenilir. Lavinia şiiri yarışmayı birincilikle kazanır.
Bir rivayete göre; Özdemir Asaf Lavinia şiirini okurken aşık olduğu kız da salondadır ve şiirin okunma esnasında salondan ayrılır.
Sahneden onun salondan ayrıldığını gören Özdemir Asaf bu duruma hayli içlenir ve asla duygularını aşikar etmez.
Peki ya kimdir Lavinia?
Uğruna şiir yazılan bu kadın Mevhibe Meziyet Beyat'tı unutulmaz şiire ilham veren kadını tanımak istersiniz değil mi?
Oturun koltuklarınıza gelin Lavinia yı, yani şiirlere ilham olmuş bu güzel kadını birlikte tanıyalım;
Hepimizin Lavinia diye tanıdığı eski bir valilinin kızı olan Mevhibe Meziyet Beyat, 2 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisini bitirdikten sonra resim öğretmenliği ve stilistlik yaptı. O kadar güzel bir kadındı ki bu sebepten bir çok erkeğin kalbini yakmıştı bile. Tabi ki bu güzel kıza Özdemir Asaf’ta sırılsıklam aşık olmuş, fakat bu aşk karşılıksız kalmıştı. Çünkü Lavinia, Özdemir Asaf’a değil, ünlü ressam ve hocası Edip Hakkı Köseoğlu'na aşıktı.
Lavinia yani Mevhibe hanımın hayatında ikinci aşık olduğu erkek ise gazeteci İlhan Selçuktu.
İlhan Selçuk o yıllarda hızlı bir hayat sürdüğünden olacak ki adaylar arasında yer almadı ve bunun üzerine bizim ünlü Lavinia'mız oyuncu Öztürk Serengil'le evlendi, fakat bu evlilik de uzun sürmedi.
Mevhibe Hanımın bu şiirin kendisine yazıldığından hiçbir zaman haberi olmadı.
Ama bütün aşıkların yüreğinde çok büyük yer edinen bu şiir sonsuza dek adı gizlenen Lavinia'lara adandı.
Eskiden aşklar böylesine büyük yaşanırdı, şimdilerde ise ne kadar yüzeysel değil mi ?
Başka bir yazım da, başka bir şaire ilham olmuş kadının hikayesinde buluşmak üzere
Hoşçakalın, Hoş kalın
ESRA SONGÜLER
HABERCADDESİ EDİTÖRÜ
Yorum Yazın