Yaşadığımız her gün sağlıklı yaşama dair ne çok şey okur, dinler, öğreniriz. Yaşama devam ederken bazılarının doğru bazılarının ise ciddi zararlar doğurabilecek bilgiler olduğunu öğreniriz, tabi ki öğrenebilirsek. Vücudumuz komlike bir yapıda çalışır ve irade beynimizdedir.Dünyanın tanıdığı doktor ve motivasyon konusun da uzmanlığı olan Dr.David Schwartz’ın beyin çalışması ve sağlıklı veri üretmesi hakkındaki bu metin önemli ve hayatımıza katma, alma eyilimi hepimizi mutlu kılacaktır.
<< İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık %10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlarınızı alırken kapalı alandaysanız volta atmayı deneyin.
İnsan beyni açık havada, kapalı alana göre çok daha yüksek performansla çalışır. Pozitif beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışır
Yürürken kolları sallamak beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Yabancı dil öğrenmek beyni güçlendiriyor. En azından her gün yeni bir kelime öğrenerek kullanabilirsiniz. Alışveriş ve telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.
Zihinsel jimnastik yapın. Bunun için başta sudoku olmak üzere diğer akıl oyunları oynayın Ör: Satranç.
Zihinsel rutinlerinizi kırın yani bir gün evinize uzun yoldan gidin ya da cep telefonunuzu sağ değil de sol elinizle kullanın bu bir televizyon kumandası da olabilir.
Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin ör: özdeyişler
Her gün güzel bir resme bakmayı deneyin. Beyninizi “güzel” görüntüler ile besleyin.
Günde aklımızdan 60 bin ile 80 bin arasında düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkındaysa hayatımızda ona göre şekil alır. Bu yüzden olumlu düşünün.
Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzde gözlemleyin. Bu beyninizin kalitesini artırır.
İyi bir uyku kaliteli bir beyin için şarttır. Einstein’ın günde 10 saatten fazla uyduğu biliniyor.
Bol ve temiz oksijen beyin için çok yararlıdır. Şimdi pencerenizin camını açık ve kendinize temiz oksijen ısmarlayın.
Farklı düşünce tarzı olan insanlar ile konuşun. Ör : çocuklarla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlar ile konuşun.
Kullanılmayan Organ körelir. Sürekli televizyon izleyerek beyninizi düşük viteste kullanmayın.
Beynin en tehlikeli yanı ters tepki etkisidir yani bir şeyden ne kadar korkarsanız o şey başınıza gelir. O yüzden korkunuza değil konunuza odaklanın.
“Beyninize çöp girerse beyninizden çöp çıkar” Beyninize gereksiz şeyleri almayın. Beyin diyeti yapın.
Beyninizi yoran en önemli şey monotonluktur. Hayatınızı ne kadar çok renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirirsiniz.
Ders çalışırken kısa aralar vererek çalışın.
Beyin tıkandığında varsayımlarla akıl yürütür. Kararsız kaldığınız anlarda “ benim yerimde olsaydı ne yapardı?” diye düşünebilirsiniz.
Beyninize sizi başarıya ulaştıracak sorular sorun Ör: Hayatta gelebileceğim en iyi yerde miyim? gibi..
Dr.David Schwartz‘a göre: “Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkansız olduğunu arama başlar. Ama bir şeyin yapılabileceğine inandığınızda, aklınız onu yapmak üzere çözüm bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar“
Kitap okumak güçlü bir beyin jimnastiğidir.
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Bu yüzden spor yapın, fazla kilolarınızı atmaya çalışın ve su için. Unutmayın beynin %78′i sudur.>>
Hayatımızın, yaşamımızın, dolayısı ile vücudumuzun doğru, sağlıklı olması, kumanda merkezi beynimizin doğru beslenmesi ve sağlıklı olmasıyla alakalı. Komuta, kumanda merkezi olan kafamız ve duyu organlarımızın olduğu yerdir. Kafamız duyu organlarını içinde, üzerinde barındırdığı gibi karar merci olan ve yönetim merkezimizde beynimiz kafamızdadır. Somut korunma metodları dışında işlevlerinde ki başarılı çalışmaları desteklemek adına soyut destekleri eksiltmemek kendi yaşantımıza pozitif katkı değil mi ?
Mir Murat Demir
Yorum Yazın