Nasrettin hocanın neredeyse tamamımıza yakınının bildiği nükteli hikayesidir.Hoca pazara gitme öncesinde çevresine çocuklar toplanır ve hoca dönüşte bize düdük getir der.Hoca her çocuğu dinler ama biri hem aynı talepte bulunur hem de para uzatır.Hoca bir süre sonra çocukların olduğu yere yaklaşır ve sadece parasını veren çocuğa düdüğünü verir.Para vermeyen çoğunluk biraz mahçup,biraz umut kırgınlığı ile hocaya serzenişte bulunurlar ‘’bizim düdükler nerede’’diye.Hoca kendinden emin,doğru hareket ettiği edasıyla ‘’parayı veren düdüğü çalar’’vecizesini dillendirir.
13.Yüz yılda yaşayan Nasrettin Hoca’nın benzeri bir çok yaşanmış öyküsünü bilir,verdiği mesajı anlamaya çalışırız.Nasrettin hoca birkaç fıkraya konu mankeni değil,tarihimizin önemli düşünürüdür.
Felsefe bilimi için önemli katılımları vardır,özel ve güzel tespitleri,
saptamaları vardır.Kaç asır öncesinde yaşanan bu olayın mesajı bu gün içinde geçerlidir.
Geçen asırları göz önünde bulundurarak,günümüze adapte etme gayretindeğim.Aile ya da büyük aile,köy,kasaba hallerinde,parası olan düdüğü çalar nasihati herkesce malumdur,doğru kabul edilir.
Çocuklar bizlerin geleceği,istikbalimiz ise,demokrasi kurallarında isek,devletlerin sosyal içeriği ve görevleri vardır.Özellikle çocukların özgür yaşamaları,sağlıklı yaşamaları,bedensel ve ruhsal gelişimleri devlet tarafından sağlanmalıdır.Parası olana da,olmayana da para dile getirilmemelidir.Para mevzusu,kelime olarak dahi iticidir,yaralar.
Devlet hizmetlerinde para hiç konuşulmamalı,mevzusu geçmemelidir
Önemli olan çocukların parası olan ve parası olmayan ikileminde olmamasıdır.Para karşılığı hizmet almak isteyenler,bu tutumlarında ısrarcı olur iseler,bu taleplerini devletten değil,farklı mecralarda arayıp,bulmaları gerekir.
Çocuklar,engelliler,yaşlı ve düşkünler,her insanın yaşamında olması gereken temel gereklilikleri,somut ve soyut olarak toplum karşılar.
Dünya da uygulanan her yönetim sisteminde bu gereklilik kurallara bağlanmış olsa da ciddi eksikler ve aksamalar vardır.Ülkemizdeki durum ve yaşanan örnekleri gördüğümüz zaman,durumumuz için iyi diyemeyiz.Denge konusunda ciddi farklılıklar olduğu gibi,uygulama aşamasında da aksaklıklar yaşanmaktadır.Emniyet,sağlık,öğretim hizmetlerinde sadece çocuklar değil,tüm insanlar için para konusu gündeme gelmemelidir.Tüm genellemesinden bir an vazgeçelim,
çocuklar,çocuklarımız para konusunu hiçbir şekilde duymamalılar.
Dilek ve temenni seviyesinden uzaklaşıp,yurdumun her köşesinde sağlıklı,huzurlu,mutlu,gülen çocuk yüzleri görmeyi istemek,ütopik bir hedef olmasa gerek.
Murat Demir MurDem
Yorum Yazın