Hayatlarımız da ihtiyaçlarımızı karşılamamız için paraya ihtiyacımız var, parasını verir temin ederiz. Para sahibi olmak için de üretip sattıklarımız karşılığında para alırız. Birlikte yaşama düşüncesinin oluşumundan bu yana bu döngü vardır ve hep devam edecektir. Banka kartı, kredi kartı, çekler, senetler, sözleşmeler aracı olarak hayatlarımıza girmiş olsa da. Asırlar boyu parayla ilgili ne çok laflar edilmiş, sözler söylenmiş, tarifler yapılmıştır.
Para, insanı ne iyi yapar ne de kötü, kişiliktir önemli olan, meziyet, prensip, yaşamsal doğru ya da yanlışlardır. Para yaşamsal, kişilik uygulamalarınızı artırır, büyütür, çoğaltır. Para, fazla etkin olmanızı sağlar, iyilik içinde geçerli kötülük içinde. Kötü biri olmaya kararlı iseniz daha fazla kötülük yapmanıza imkân tanır, iyi biri olmaya kararlıysanız, daha fazla iyi olmanıza imkân tanır. Para fırsatlarınızı çoğaltmada bir aracıdır, iyiyi ya da kötüyü. Cömertseniz daha cömert olabilir, nekesseniz daha nekes olabilirsiniz. Etik kurallarla yaşama şeklini önemsemiyorsanız, ahlaksızsanız daha ahlaksız olmanızı sağlar para. Etik kurallarla yaşamaya, ahlaklı yaşamaya özen gösteriyor iseniz, paralı olmak, para sahibi olmak, fazlasıyla, ziyadesiyle ortam oluşturmanıza, imkân bulmanıza aracı olur. Para, paraya yüklediğiniz mana kadar, algıladığınız, tarifinizde ki anlamı kadardır. Para, mal mülk, zenginlik sizin kişilik kurallarınızı değiştiriyorsa, prensip ve meziyetlerinizi yanardöner hale getiriyorsa, suçlu olan para değil, belirginleşmemiş, oturmamış kişiliğinizdir. Para, mal mülk, zenginlik diye tarif ettiğimiz değerler, kazanımlar, fırsatlarınızın artması demektir, tercih ve yöntem, kullanılacak yol, tarz, kendi içinizde saklıdır.
Para, mal mülk, zenginliğe sahip olmanız da hayatınıza ne zaman hangi sebeplerle girdi sorusunun cevabıyla at başı koşar. Zengin bir aile ve çevrede yaşayarak büyüdü iseniz, parayla insan ilişkilerini deneyimlemiş ve doygunluğa ulaşmışınızdır. Kendi kişilik oluşumunuzda da yakın çevreniz, okuyup izledikleriniz, aklınız, zekâ seviyeniz birinci derce de etkilidir.
Para için övgüden ziyade yerici lafların çokluğu; “parayla saadet olmaz” “Para iyi hizmetçi, kötü bir efendidir” “Para insanı avlamak için en iyi yemdir” “Parayı köleniz yapın, yoksa efendiniz olur” “Paran varsa; insanlar seni tanır” “Para ya bizim başımızın belası veya bizim hizmetkârımızdır” “Parasız düşünür; ama paralı iki misli düşünür” sözleri ve diğerleri bir tespit değil, bakış açısıdır, yorumlamadır. Yazdıklarım ve diğer binlerce sözün, tanımlama ya da yorumun tümü için tek izahat yapabilirim, belki! İnsan kişiliği ile vardır, kişiliğini iyi kavram ve değerlerle, doğrularla besler ve oluşturursa, ömrünce bu gayretini, mücadelesini elden bırakmadan yaşarsa, parası çok olsa ne olur, az olsa ne olur.
İnsan hayatında ki en büyük olumsuz etken belirsizliktir, belirsizlik de yanında çaresizliği sürükler. Bilinç sahibi olmuş, bilgili, duruş sahibi olmayı başarmış, kişiliği oturmuş birine hariçten ve plansız milyonlarca, milyarlarca parayı verin, paniksiz, telaşsız, planlı programlı aktarımını ve kullanımını yapar. İnsan için en zor olan ise kişilik sahibi olmadan legal ya da illegal yollardan, biraz da şans diyelim, para, zenginlik sahibi olması halidir, “belirsizlik” kıskacına girmiştir ki, refah ve mutlu bir yaşamdan vazgeçtim, beden ve ruh sağlığı dahi tehlikededir.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın