İncilay ÖZDEMİR
Bu yıl 14.'sü düzenlenen, Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin, Kısa-ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali'ndeydim. Festivale, çekilmiş olan kısa metrajlı filmler katılıyordu.
Sinemayı sanat, sanatı da toplum için icra eden, örnek bir festival oldu herkes için. Dilerim ki, Türkiye'de icra edilen bütün festivaller, Selçuk Üniversitesi'ni örnek alır.
Juriler, Kurmaca dalında; Prof.Dr.Ruken Öztürk, yönetmen/senarist Mehmet Taşdiken, yönetmen/senarist Oğuz Gözen, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema A.B.D Başkanı Doç.Dr. Lale Kabadayı, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema A.B.D Başkanı Doç.Dr.Meral Serarslan, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi/Kurgu yönetmeni Dr. Andreas Treske, sinema yazarı/ araştırmacı Vadullah Taş, sinema ve dizi oyuncusu Ekin Türkmen, sinema ve dizi oyuncusu Volkan Severcan, sinema yazarı İhsan Kabil'den oluşuyordu.
Belgesel dalına gelince; Yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu, TRT yönetmen/yapımcı Kerime Senyücel, TRT yönetmen/yapımcı Meryem Doğan, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Suat Gezgin, Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hale Künüçen, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi/ yönetmen Doç.Dr.Halim Esen, Okan Üniversitesi Safranbolu Uluslararası Belgesel Film Festivali Yöneticisi Yrd. Doç.Dr. Sühendan Kumcu, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Hakan Aytekin, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr.Gör.Ruhi Gül gibi isimlerden sıralanmıştı.
Deneysel dalı ise; Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Cem Pekman, Anadolu Üniversitesi iletişim Bilimler Fakültesi STV Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nezih Orhon, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Orhan Cebrailoğlu, sinema ve dizi oyuncusu Ufuk Kaplan, sinema yazarı Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi/ Müzik Yönetmeni Dr. Ramiz Gökbudak gibi kişilerden oluşmuştu.
Animasyon dalına geldiğimizde; Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aytekin Can, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölüm Başkanı Doç.Dr. Fethi Kaba, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Abdulgani Arıkan, Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi/ yönetmen Yrd. Doç.Dr.Şükrü Künüçen, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Faruk Uğurlu, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Orhan Dikener, sinema ve dizi oyuncusu Mustafa Uzunyılmaz gibi isimler vardı.
Selçuk Üniversitesi, konuklarını fevkalade güzel ağırladı. Konuklar Rixos Otel' e yerleştirilmişti. Başta Festival Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kalender(Dekan) olmak üzere, tüm öğretim üyeleri, konukların rahatlığını sağlamak için seferber olmuşlardı. Özellikle, festival yönetmeni Prof. Dr. Aytekin Can, festivalin her şeyiyle ilgiliydi. Ulaşımdan tutun da, yapılan şehir içi gezmelerine kadar, ilgilenmediği alan kalmadı.
Rixos Otel'de, sabah, öğlen, akşam yemekleri verildiği halde, konuklarını araçlarla aldırıp, Konya'nın gözde mekanlarına götürerek, yöresel yemekler yedirtti.
Festivalde, Vadullah Taş'ın önderliğinde bir film afişleri sergisi açıldı. Yönetmen Oğuz Gözen ile sinema oyuncusu Aytaç Arman, Türk Sineması hakkında bir söyleşi yaptılar.
Filiz Akın ile Zülfü Livaneli de, festivalin onur konuklarıydılar. Zülfü Livaneli de öğrencilerle unutulmaz bir sohbet gerçekleştirdi. Festivalin konukları arasında bay ve bayan bazı sinema oyuncuları da vardı.
Kısa film, yapanların sinema dilini ortaya koyma açısından avantaj sağlayan bir tür. Bu dalda, kısa sürede çok şey anlatmak ve üslubunuzu ortaya koymak zorundasınız. Bu anlamda gençler, Türk Sineması'nın geleceği açısından, umut verici, başarılı yapıtlar ortaya koydular.
Tüm juri üyelerine, ödüller verildi. Juri üyelerinden bazıları da, kazananların ödüllerini takdim ettiler.
Dönüşte, konukların tümü çikolatalarla, lokumlarla, şekerlemelerle uğurlandı. Kısa zamanda, festivali düzenleyenlerle, konuklar o kadar kaynaşmışlardı ki, ayrılık, duygusal sahnelere sebep oldu.
En çok da, Türk Sineması'nın geleceğinin emin ellerde olduğunu görmek, bizleri duygulandırdı.
14.'cü Kısa-ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali'nde, derece alan filmler şunlardır:
En İyi Belgesel Film Ödülü: Yalnızlık Çağı- Mehmet Ali Sevimli
En İyi Kurmaca Film Ödülü: Göz-Murat Kandemir/Onur Otacı
En İyi Deneysel Film Ödülü: Mükemmel Bir Gün-Oğuzhan Kaya
En İyi Animasyon Film Ödülü: Oksijen-Murat Kılıç
Belgesel Film Suha Arın Özel Ödülü: Sazende Ali Avlar
Kurmaca Film Aykut Oray Özel Ödülü: Nar Zamanı-Cevahir Çokbilir
Deneysel Film Prof. Dr.Alim Şerif Onaran Özel Ödülü: Yuva- A. Alper Ayduman
Deneysel Dalı Juri Özendirme Ödülü: Kırmızı Işık 'Fransa Çok Güzel'- Yasemin Akıncı
Kurmaca Film Juri Özel Ödülü: Bir Maç Günlüğü- Deniz Özden
Animasyon Film Juri Özel Ödülü: Öz- Oğuz Çağrı Kara
Belgesel Film Kısa-ca Film Atölyesi Özel Ödülü: Siyaha Bakmak-Zeynep Altay
Kurmaca Film Kısa-ca Film Atölyesi Özel Ödülü: Mami-Eren Uğur
Yorum Yazın