Hatırlayabildiğim çok eski yıllarımda dahi bir penguenin fotoğrafı sonraki yıllarda televizyonla birlikte görüntü ve bilgileri hep ilgimi çekmiştir ve sempatik gelmiştir. Penguenlerin paytak paytak yürüme hallerimi, sempatik görünümleri mi bilmiyorum ama internet ve teknoloji artık çok kısa sürede soru işareti olarak dimağımızda yer eden soruların cevaplarına ulaşma şansını tanıyor bizlere.
**
İşte penguenlere ait muhtemelen pek bilinmeyen 13 ilginç bilgi:
1. İmparator penguenler suda 560 metreye kadar dalabilirler, bu o kadar derindir ki neredeyse o seviyede hiç ışık yoktur. Adélie pengueni 180 m’ye dalabilir, Sakallı penguen (Chinstrap Pengueni) 70 m’ye dalar.
2. Leyleklerin penguenlerin yaşayan en yakın akrabaları olduğu düşünülüyor.
3. İmparator penguenler, çiftleşmeye ve karaya çıkmaya hazır olmadan önce 8 yıl denizde kalabilirler.
Adélie ve Sakallı penguenin hazırlığı ise 3-7 yıl sürer.
4. Antarktika’da Adélie penguen kolonisinin de yaşadığı Ardley Adası 6.700 yaşında.
5. Soyu tükenmiş dev penguen (colossus penguin) 2 metreden uzundu ve 110 kg ağırlığındaydı.
6. Penguenlerin kan dolaşımı, kanatlarını aşırı soğuk tutacak şekilde ayarlanmıştır, böylece vücut ısısını korurlar ve ayakları üşümez.
7. Penguenler, su altında gözlerine çarpan ışığın bükülmesini önleyen düzleştirilmiş kornealara sahiptir. Bu, penguenlerin su altında net bir şekilde görmelerini sağlayarak avlanmalarına ve avcılardan kaçınmalarına yardımcı olur.
8. Adélie penguenleri, 500.000 yuvadan oluşan koloniler kurabilir. Bu 1 milyon yetişkin penguen demek!
9. Çoğu kuşun aksine penguenlerin içi boş kemikleri yoktur.
10. Penguenlerin dillerinde, balıkları tutmalarına yardımcı olmak için geriye dönük keratinden yapılmış sivri uçlar bulunur.
11. Her iki penguen ebeveyni de ayrım olmaksızın yavrularına bakar.
12. Denizde ayrı geçen bir kıştan sonra, penguen çiftleri çiftleşme çağrısı yoluyla birbirlerini bulup aynı yuvalama konumuna geri döner.
13. Penguenler, suyu dışarıda tutan ve onları hidrodinamikleştiren, aşırı düzenli çok sayıda tüye sahiptir.
**
1. Penguenlerin pembe kakaları uzaydan görülebiliyor
Penguenlerin kakaları, buzun üzerinde uzun süre kalabiliyor ve bilim insanları penguenlerin izlerini kakaları sayesinde uydu görüntüleri ile sürebiliyorlar. Antarktika’daki manzara ise son derece şaşırtıcı zira burada yaşayan Adelie penguenleri, krille beslendikleri için kakaları da pembe oluyor.
2. Bir zamanlar insan boyunca penguenler vardı
Bulunan fosiller dinozorların soyu tükenmeden önce dünyada 1.5 metre uzunluğunda penguenler olduğunu ortaya koyuyor.
3. Dünyanın en küçük pengueni, ananas ağırlığında
Küçük Mavi penguenler yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda ve sadece bir ananas ağırlığında…
4. Penguenler kaymaya bayılır
Penguenler, başarılı yürüyücüler olmadıkları için hızlı hareket etmek adına karınlarının üzerinde kızak gibi kayarak ilerliyorlar.
5. Suyun altında da hızlılar
Bilim insanları imparator penguenlerin suyun altında hava kabarcıklarının yardımı ile hızlı gitmelerini sağlayan özel bir metot kullandıklarını keşfetti.
6. Adelie penguenleri bir taş parçası için her şeyi yapabilir
Evet gerçekten her şeyi! Adelie penguenleri taş parçalarını yuva yapmak için kullanıyorlar. Fakat taşlar onlar için o kadar değerli ki birbirlerinin biriktirdiği taşları çalabiliyor, taş elde etmek için her şeyi yapabiliyorlar.
7. Yumurtaların bakıcılığını erkek penguenler üstleniyor
İmparator penguenlerin yumurtaları olunca dişi penguen avlanmaya giderken, erkek penguenler yumurtayı yağlı “kuluçka kesesi” benzeri bir bölgenin altında saklıyorlar.
8. Penguenler insanlardan korkmuyor
Penguenler insanlar ve köpeklerden korkmuyorlar. Bunun nedeninin penguenlerin, henüz insanlar Antarktika kıtasında yaşamaya başlamadan önce evrimleşmeleri ve 1994’te Antarktika’da köpeklerin yasaklanması olduğu tahmin ediliyor.
9. Bütün penguenler, Güney Yarımküre’de yaşarlar
Penguenler Güney Yarımküre’de yaşarlar. Sadece Galapagos penguenleri uzun beslenme yolculuklarında Kuzey Yarımküre’ye geçerler.
10. “Penguenolojist” olmak ister miydiniz?
Böyle bir meslek var. Kim yapmak istemez ki?
**
Penguenlerle alakalı böylesi spesifik bilgileri neden yazıma aldım açıklayayım; okurlarımın penguenleri sevmesi ya da sevmemesi, sempatik bulması ya da bulmamasının çok ötesinde, yaşam şekilleri ve kendilerine has özellikleri ile kafamızda cevapsız kalan birçok soruya ışık tutabilir, emsal ve kıyas yapmamızı mümkün kılabilir. Her birimiz de, hepimiz de inançlı olsak da olmasak da varoluşumuzla alakalı bilimsel ve kesin bilgilere açız. Bu ve benzeri bilgilerle dimağımızda var olan sisli ve buğulu bildiklerimizi adım adım aydınlatıp açıklığa kavuşturarak irdeleme yetimizi geliştireceğiz.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın