Bu yazı nereden çıktı derseniz, geçenler de Fatih’e ablamı ziyarete gidiyorum, özel bir huzurevinin önünden geçerken, huzurevinde kalan ve bahçesindeki ağaçların gölgesinde oturan üç, dört ihtiyar adam gördüm.
Karakterim itibariyle insanlarla konuşmayı severim, onlara selam verdim, hal, hatırlarını sordum.
Her birinin ayrı bir sorunu, ayrı bir derdi vardı, içlerinden biri bana derdini şöyle anlattı.
“Hocam halim, vaktim yerinde bir insanım, artık elden, ayaktan düştüm. Bir oğlum ve bir kızım var. Her ikisini yüksek okullarda okuttum, yemedim yedirdim, içmedim içirdim. Tek okuyup adam olsunlar diye didindim durdum, sonra evlendirdim. Oğlum Ankara’da bir şirketin genel müdürü olarak çalışıyor, kızım da bir başka ilde sağlık teşkilatında doktor olarak görev yapıyor.
İkisi de çoluk, çocuğa karıştılar, anneleri birkaç yıl önce sizlere ömür, vefat etti. Ben çok yalnız kaldım, gül gibi üç torunum var, onlara hasretim, bari bayramdan bayrama bir görebilsem. Onları görmeğe ve koklamayı çok istiyorum. Yanıma gelen giden yok, ara sıra kızım beni telefonla arıyor, oda bir iki dakika sürüyor.
Eşim vefat edince dünya başıma yıkıldı, en sonunda da yaşlanınca beni buraya attılar. Aldığım üç, dört kuruş emekli maaşımı da buraya yatırıyorum. Yeter ki bana iyi baksınlar diye…
Burada kalıyorum, sağ olsunlar bana ve arkadaşlarıma iyi bakıyorlar” diyordu.
Gözlerim dolmuştu… Oysa ki yaşlılık bu değildi… Ben öyle yaşlılar tanırım, yirmilik delikanlılarla yarışırlar. Neden bu insanlar beyaz bayrak çekmiş, kendilerini başkalarının insafına teslim etmişlerdi? Yaşlılık vücudun eskimesinden başka birşey değil, sonuçta yaşlanan beyin değildi çünkü.
Örnekler çok, hani atalarımız da demiş;
“Kırkından sonra azanı teneşir paklar” ya da “Gençliğin kıymeti yaşlılıkta bilinir” yok canım ben inanmıyorum o sözlerin doğruluğuna, biraz kitap karıştırırsak, tarihte iz bırakmış, çağımıza damgasını vurmuş ünlüler var.
Kristof Kolomb , Amerika'yı keşfe çıktığı ilk yolculuğunda, 50 yaşını çoktan aşmıştı.
Pasteur, kuduz aşısını bulduğunda 60 yaşındaydı,
Ünlü sanatçı Michelangelo Vatikan Sistina Şapeli üzerindeki duvar resimlerini yapmaya başladığında 70 yaşındaydı.
Aynı sanatçı İsa Peygamberi Meryem'in kollarında gösteren en ünlü eseri Pieta'yı bitirdiğinde ise 87 yaşındaydı.
Galilei ise ayın günlük ve aylık hareketlerinin çizimini yaparken 73 yaşındaydı.
Immanuel Kant, ünlü "Ahlak Metafiziği" adlı eserini yazdığında 74 yaşına gelmişti.
İtalyan besteci Verdi, ünlü operası Otello'yu bestelerken 75 yaşındaydı.
Yine aynı besteci 85 yaşındayken, en önemli bestelerinden birini tamamlamıştı.
Şarlo karakteriyle tanınan sessiz sinemanın en önemli ismi Charlie Chaplin, oyunculuktan yönetmenliğe geçtiğinde ise 76 yaşındaymış.
Bence yaşlanmak bir dağa tırmanmak gibidir. Çıktıkça yorgunluğunuz artar, nefesiniz daralır ama görüş alanınız genişler.
"Beynimiz yeni tecrübeler keşfettiği sürece insan genç sayılır” sözlerimde haksız sayılmam değil mi ?
Biz yine o huzur evine dönelim, sohbet sırasında amcalardan biri hafifçe öksürdükten sonra bana dönüp, “Beyim, söylenecek çok şey ve söz vardır, lakin gayri sırası değildir… Sen iyi adama benziyorsun, al şu parayı, karşı bakkaldan sigara, kraker, gazete alırmısın ” dedi.
Güldüm, dönüp “Okumak güzeldir, gazete okumana sevindim” diyecek oldum ki, sözümü ağzıma tıktı adeta, “Yok yok” dedi, “Gazeteyi okumuyorum, okunacak gazete kalmadı ki, ben bulmacasını çözmek için alıyorum”
Bulmaca çözmek !….
Onlardan para almadım, karşı bakkala gittim istediklerini aldım ve geri döndüm. Emanetlerini kendilerine teslim ettim, sigara paketini açarken
“ Şu mereti huzurevinde içemiyorum, şurada açıkta gizli gizli içiyorum, ciğerlerimin zarar gördüğünü biliyorum, bir kez alıştık gayri “dedi.
Kimin yazdığını bilmiyorum ama, şu şiiri çok severim.
“Otuzunda her cefayı çekersin,
Kırkında sızı iner dizine.
Ellisinde perde iner gözüne.
Altmışında kimse bakmaz yüzüne.
Yetmişinde koy çuvala, at denize!”
Umarım bu şiirden ve yazıdan kıssadan hissenizi çıkarmışsınızdır.
Bugünlükte bu kadar hoşçakalın ama hep dostça kalın…
CELAL KODAMANOĞLU
Haber Caddesi
Genel Yayın Koordinatörü
Yorum Yazın