Evde bir bayram havası. Bugün günlerden tiyatro günü. Hiç unutmam. Çocukluğumda babam vefat edinceye kadar gittiğimiz o oyun salonları, seyrettiğim repliklerdeki konuşmaları ve hayranlıklarımı. Şişlide çocuk tiyatrosundaki o palyaço'nun gözyaşları, büyüyünce Haldun Dormen'in pertev rolündeki uşak olarak olaylara el koyuşundaki entrika ve insalcıl halleri hayat akışıma damga vurmuştu. Ah Muhsin Ertuğrul, Afife Jale,Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Adile Naşit, Nejat Uygur, Tuncel Kurtiz ve baba dostu Gazanfer amcam neler neler....
Say say bitmez. Film şeridi gibi gelip geçtiler.
Etraf kapkaranlık. Kucağımda popcorn paketi. Yandaki koltuk arasında içeceğim. Birden büyük bir fenerden gelen bir yuvarlak ışık gözümü kamaştırıyor. Koyu bordo kadife perde üzerinde yoğunlaşıyor gözlerim ve seçiyor hemen etrafı. Salon dopdolu hınçahınç insan. Perde iki taraftan saray odası edasıyla süzüle süzüle açılıyor. Yüksek sahnede bir evde olması gereken salon odasının tüm eşyaları. Yüksek bir ses geliyor ve Haldun Dormen elinde tepsi altında havlu iki dirhem bir çekirdek beliriyor. Dikkatle izliyoruz.
Sonradan sahnede ya Erol Günaydın ya Levent Kırca ya Rasim Öztekin,Nevra Serezli, Gönül Ülkü, Ferhan Şensoy daha sayamadıklarım.Kısaca büyük ustalar. Oyun biter kulislerine gider tebrik ederdik.
Ölmüşleri sevgiyle anıyor, yaşayanları da kalbimde taşıyorum. Hayatıma yön verdiler. Şiirlerimde gönüllere seslenirkenki kelimeler ve cümlelerde bile esin kaynağımdırlar. Babam ölünce salonlara küssem de biraz yeni oyunculara tv ekranlarından takip ettim.
Türkiye'de sahnelenen ilk tiyatro oyunu''Şairin Evlenmesi,, adlı oyundur.1860 yılında osmanlı dönemi şairlerinden Şemsi efendinin eseridir. Türk edebiyatında dönüm noktasıdır. Tiyatro duygu ve düşüncelerinin sahnede insanlara aktarılmasıdır. Bu ilk eserde ana tema görücü usulü evliliktir. Müştak isimli batı hayranı bir adam evlendirildikten sonra, evlendiği zannettigi sevdiği kız yerine çirkin ablasını karşısında bulur. Oyun eleştirilse de çok sevilmiştir. Şinasi methiye, kıta, müfred şiirlerinde de çok sevilmiştir.27 mart Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun.
SELHAN ÖZDEMİR
Yorum Yazın