İnsan olarak bizlerin doğru ve gerçeği bilerek, hak ve adaletlinin ne olduğunu anlayarak ve içselleştirerek sessiz kalması, tepkisiz kalması, karşı çıkmadan, mücadele etmeden olayı olduğu gibi kabul etmesi ve bu tutarsız yaklaşımına kendince çokça bahaneler üretme haline “avuntu” deyip geçiyoruz, ilk aldatıp, kandırdığımızın kendimiz olduğunu bilerek. Doğru doğrudur, gerçek de gerçek, insanları sınıf, kademe, etiket durumlarına göre ayrıştırırsak doğaldır ki yapılanın yanlış olduğunu görüp ve bilmemize rağmen kendimize çokça avuntu sebepler var ederiz.
..
Günlerden bir gün, Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir.
Oyun basittir.
Çocukları belirli bir yerde yan yana sıraya dizer ve açıklar.
‘Herkes karşıdaki ağaca kadar tüm gücüyle koşacak ve ağaca ilk ulaşan birinciliği kapacak. Ödülü ise yine o ağacın altındaki güzel meyveleri yemek olacak.’
Çocuklar oyuna hazır olunca, antropolog oyunu başlatır.
İşte o AN da bütün çocuklar el ele tutuşur ve beraberce koşarlar.
Hedef gösterilen ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar.
Antropolog şaşırır ve çocuklara neden böyle yaptıklarını sorar.
Aldığı cevap hayli manidardır;
“Biz “UBUNTU” yaptık: Yarışsaydık, aramızdan sadece bir kişi yarışı kazanacak ve birinci olacaktı.
Nasıl olur da diğerleri mutsuzken yarışı kazanan bir kişi ödül meyveyi yiyebilir?
Oysa biz “ubuntu” yaparak hepimiz yedik.
” UBUNTU; bizim dilimizde
“BEN, BİZ OLDUĞUMUZ ZAMAN ‘BEN’İM” demek. ‘
..
Dünyamızın farklı coğrafyalarından da milletimizin tarihsel gerçekliklerinden de fazlasıyla örnekler okuyup emsal irdelemeler yapmamız mümkündür. Değerli ve önemli olan çıktıyı doğru almak, adil ve hakça bir gözle bakmaktır. Ayrıştırmak, böl parçala eylemi haince yaklaşımın ilk başvurduğu yol ve yöntemdir. Birlik hali, ya hepimiz ya da hiç birimiz metaforu beynimize de yüreklerimize de büyük harflerle ve silinmez kalemle yazılmalı, yazılmalı ki sen, ben, o değil, insanlık hep birlikte iyi, güzel, doğruya yürüyebilsin. Birlik olmanın sağladığı enerji ve güç hiç ama hiç karşılığı olmayan irade, salahiyet, mutlu olmanın ise barış içerisinde yaşamanın ise mihengidir.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın