İncilay Özdemir
Karanlıkta Uyananlar, Türk Sineması'nın , işçi sınıfının demokratik haklarının savunulması gerekliliğini anlatan, ilk Grev filmidir. Kapitalist düzene başkaldıran duruşuyla, politik film özelliği taşısada, melodram öğelerini de içinde barındırmasıyla, seyiciyi her yönden yakalayabilmiş bir yapıt olmuştur.
Film, babasının ölümünden sonra boya fabrikasının başına geçen, işçilerin haklarını korumaya çalışan bir işverenin mücadelesini ve yaşadığı iç çatışmalarını gözler önüne sürer. Aynı mahallede büyüyen, birlikte yiyip içip gezen, biri patron olan Turgut, diğeri işçi olan Ekrem üzerinden sınıf çatışmasını ortaya koyar Karanlıkta Uyananlar.
Mahalledeki yoksul , küçük insanların dayanışmaları, özlemleri, adeta boya fabrikasına taşınmıştır. Mahalle dayanışması, fabrikada sorunlar yaşayan işçiler arasında da yaşanınca, imkansızlıklar aşınır görülebilmektedir.
Fabrikanın başına geçen patron Turgut, işçilerle yandaş olup her ne kadar yanlarında yer almak istese de, idarecilerinin tuzaklarına düşerek, fabrikayı batırma aşamasına gelir. Kapitalist sistemin baskısıyla ezilen Turgut'un işçilerle de arası giderek bozulur.
Film bize yalnızca işçi -işveren arasındaki çatışmayı yaşatmaz. Turgut'un sevgilisi olan Ressam karakter üzerinden de, sanatçı ve halk arasındaki kopukluğu görürüz. Ressam kadın, topluma üstten bakan, yabancılaşmış bir karakterdir. Filmin en sıcak karakteri ise, mahallenin masum,saf yürekli genç kızı Fatma'dır. Fatma aynı zamanda emek mücadelesi verenlerin mahalledeki en büyük destekçilerindendir. Ekrem'e olan aşkı erişilmez gibi görülse de,mutlu son onları bekler.
Bir toplumun karanlıklarla mücadelesi, elbette dehlizlerin yalnızlığında sinip kalarak değil, ancak el ele olup birleşerek, aydınlığa çıkmasıyla olur.
Yorum Yazın