Sevgili okurum; yazılar ve şiirler yazıyorum, kitaplarım da var faal olan birçok gazete, dergi, dijital medyada da yazmaya devam ediyorum. Doğrudur, bazı yazı ve şiirlerimden tahmin edebileceğiniz bir görüşüm, seçimlerde oy vereceğim parti de belirgin. Türkiye’min güzel ülkemin yönetiminden, yönetim uygulamalarından memnun değilim. Siz değerli okurumun benim gibi düşünmeyip fevkalade memnun olabileceğini, övgüler dizebileceği de tahminimdir. Hayır, parti ya da liderler hakkında ne menfi ne de müspet şeyler yazmayacağım. Konumuz parti, ideoloji, taraftarlık, yandaşlık, partililik üstü bir konu. Konumuz ülkemizin ve gelecek neslimizin aleni zarar göreceği, istese de hemen bertaraf edemeyeceği atık, pislik konusu.
Bilirsiniz ki yakın zamanda atık ithalatı yasaklanmış, engel konulmuştu. Ekolojik dengenin korunması, telafisi mümkün olmayan bu saçma uygulamanın bitirilmesi, engel konulması elbette güzel ve doğru bir karardı. Türkiye'de plastik/polietilen ithalatına getirilen yasak kaldırıldı. Türkiye’de 18 Mayıs tarihinde yayınlanan kararla plastik atıkların yaklaşık yüzde 75 gibi büyük bir oranını oluşturan etilen polimerin ithalatı yasaklanmıştı. Söz konusu kararın yürürlüğe girdiği 2 Temmuz'dan bir kaç gün sonra, Bakanlık ile sektör temsilcileri arasında varılan anlaşma ile yasağa ilişkin yeni düzenleme getirildiği duyuruldu. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik/polietilen atık ithalatına ilişkin yeni düzenleme ile Türkiye'nin hem plastik atık ithalatıyla sanayisinin ihtiyacı olan geri dönüşüm ham maddesini sağlayacağını hem de etkin denetimle çevresel riskleri ortadan kaldıracağını ifade etti. PAGEV açıklamasına göre, Ticaret Bakanlığı, 18 Mayıs'ta plastik/polietilen atık ithalatına getirdiği yasağı, etkin denetim kriterleri belirleyerek kaldırdı. Açıklamada yasak yerine 'sıkı denetim' yapılacağı belirtildi.
Ülkemin plastik atık ithalatı, çöplük gibi görülmesi, uygulamanın başlatılması, konu çok korkutucu, korkmanın da üzerinde ürkütücüdür. Nükleer konusu gibi, insan kaynağımız tüm olumsuzlukları bertaraf edebilecek bilgi, beceri, deneyimden uzak ve yetersizdir. Birinde olası bir sızıntı, kaçak ya da patlamada milyonlarca insanımızın ve yıllar yılı negatif etkileneceği netiler ortaya çıkacaktır, plastik çöp, atık konusunda ise ülkemizin ve neslimizin her uzantısı ayrıntısı cefasını çekecek, arınma yolunu bulamayacak, tam ve kesin kurtuluşu sağlayamayacaktır. Bilimsel ve teknik ayrıntıları olan spesifik bir konu, istediğim o ki; geç kalmadan araştırın, sorgulayın, karşı bir duruş belirleyin, set oluşturun. Atalarımız nasıl güzelim topraklarımızı koruma maksatlı yüksek ve kilometrelerce surlar yapmışlarsa, güzelim ülkemiz dünyanın çöplüğü değil, surlar gibi fikir birlikteliğiyle surlar örün, sesinizi yükseltin.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın