Her birimiz için geçerli bir hedef, arzu olsa gerek, anlaşılmak, anlaşılırken ihtişam sahibi olmak. Ütopik bir beklenti, zor, çok zordur her ikisine de sahip olmak, ekseriyetimiz tekine dahi ulaşamazken. Hayatlarımızı yaşarken süreç içerisinde elbette anlaşıldığımız anlar, zaman dilimleri de olmuştur, ihtişamlı görüldüğümüz süreçler, anlar da. Mükemmel olan daimi hale getirip ismimiz anıldığında bu kavramlarla eşleştirilebilmesinde, kabul görüp insanlarca içselleştirilmesindedir.
*
Albert Einstein:
“Sizin sanatınızda en çok takdir ettiğim şey evrensellik! Tek bir kelime bile etmiyorsunuz ama tüm dünya sizi anlıyor!”
Charlie Chaplin:
“Doğru! Ama sizin ihtişamınız daha da yüce... Tüm dünya size hayranlık duyuyor; ancak kimse dediğiniz hiçbir şeyi anlamıyor.”
*
Düşünelim, birlikte düşünelim, hangisine nasıl taraf olup destek vereceğiz ya da üçüncü bir irdeleme, yorum yapabilecek miyiz? Dünya adlı gezegende yaşamaya devam ederken bizden önce yaşayanlar ve bizimle aynı süreçte yaşayan insanların katkı ve buluşlarından, duruşlarından insanlığa yansıyan pozitif katılımları kullanıp tüketiyoruz, hayatlarımız daha anlamlı daha rahat ve daha manalı bir hale geliyor değil mi?
2023 yılında yapılan bilimsel bir araştırmaya göre tahminen; MÖ 190.000'den bu yana yaklaşık 117 milyar doğum gerçekleşti; bu sayı, bugün hayatta olan 8 milyar insanın çok üzerinde. “Eğer vardığımız sonucu eleştirecek olursak, yöntemimiz doğum sayısını bir dereceye kadar eksik tahmin ediyor olabilir. Varsayım, tahmin dahi olsa 117 milyar insandan biriyiz ve yaşadığımız gezegene ve insanlığa ne katıyoruz, hayatların daha iyi, güzel, doğru, etik ve adaletli olması için nedir sunduklarımız? İnsanız, muazzam yetilerimizden biridir sorgulamak, her şeyi her insanı sorgulamak iyi de ilk kendimizden başlayarak. Hükmi ya da cüzi, maksimum ya da minimum gibi ölçülendirmeler içinde dağılmadan, akımızla, vicdan ve yüreğimizle değerlendirip yüzümüzde mütebessim bir çehre oluşturabiliyor isek, iyi, çok iyi..
Mir Murat Demir
Yorum Yazın