Türk milleti olarak ekseriyetle evlilik öncesi nişan merasimi ile alyans takmaya başlarız, düğün ve nikâh ile evliliğimiz resmiyet kazanır. Alyans takma geleneği nerede ve nasıl başlamıştır, neyi ifade eder, inanın bende yeni öğrendim çıkış noktasını.
*
Evlilik yüzüğünü ilk defa eski Mısır Kraliçesi “Nefertiti” takmıştır. Yüzük takmak için sol elin 2. parmağını seçmiştir. O yıllardaki tıbbın ne kadar ileride olduğu ayrı bir tartışma konusudur, ama yüzyıllar sonra anlaşılmıştır ki, direkt kalbe giden tek damar evlilik yüzüğümüzü taktığımız parmaktadır. Başka hiçbir parmağımızdan direkt kalbe giden damar yoktur.
Nefertiti yapmış olduğu bu hareketle eşine kalbine giden yolun onun tarafından bağlandığını göstermek istemiştir. Ve bu gelenek hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.”
*
İnsanın evli ya da sevdiğim var demek manasında parmağına yüzük takması hiçte olağanüstü bir durum değildir. Türk milleti olarak bizler söz yüzüğü de takarız, benim evlenme sözü verdiğim birisi var manası taşır. Alyansı nişanda merasimle takarız ve nikâh ve düğünle tescilli hale getirir dünya âleme duyururuz, resmi kayıtlara da geçer geleneksel yapıda gerçekleşmiş olur. Enteresan olan “Nefertiti”nin bu uygulamayı asırlar öncesi başlatması ve yüzüğün takıldığı parmakla kalbe giden bağlantıyı tespitidir.
*
Neferneferuaten Nefertiti (Nfr nfrw itn Nfrt jy.tj) veya yaygın haliyle Nefertiti (MÖ 14. yüzyıl), Mısır kraliçesi (hd MÖ 1379-62), Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in (sonradan Akhenaton) eşidir. Adının tam hâli "Aten'in güzeller güzeli, güzel geldi" anlamına gelir. Nefertiti Mısır'ın en güçlü kadınlarından biriydi.
*
Vurgu yapmaya çalıştığım, altını çizme uğraşında olduğum konu ne alyans ne de nişan, düğün, evlilik seremonisi, MÖ 14. Yüzyılda dahi direkt kalbe giden tek damar evlilik yüzüğümüzü taktığımız parmak olması ve tespit edilmesidir. Dönem dönem benim merak ettiğim sizlerin de merak edeceğiniz konu, asırlar öncesi bilimde çok ciddi bir seviye yakalandı da kopmalar mı oldu, gelinen seviye ve yakalanan bilgiler sonraki devre, kuşağa aktarılamadı mı? Evet, normalinde yazılarımda bilgi aktarımı vardır, gizemli ya da alenen, bu az farklı oldu, soru ortada, bilim dünyası da net bir izahat getiremiyor birlikte bu sorunun cevabını arayacağız!
Mir Murat Demir
Yorum Yazın