Yaratılışımız da tüm yaratılanlar için de insan için hak edilen, akıl verilen insan olmak ki, ne güzel, ne muhteşem.Bu müteşekkir olma hali yeterli mi ? tabi ki hayır.Sahip olduğumuz akıl,düşünce yetisini geliştirmek, beslemek, tam kapasite ile çalıştırmaya uğraş içerisin de olmak da birim görevimiz, sorumluluğumuz.Feza içinde ki sınırlar belirsizken aklımızın nelere muhatap olup kaçıncı seviyeye ulaşacağı ise tam bir muamma.Gözlemlerimiz ve öğrendiklerimizi artırma çabası yanın da kendi araların da bağlar kurmak, geiişim ve sıçrayışlarımızda ki mucizevi hal. Ezberlerden sıyrılmak, denemek ve sonuçları görmek,denemeden sonuçları tahmin edebilme yetisine ulaşabilmek.
Satranç oyununu biliriz,oynama konusun da çok usta olmasak da mantığını izlemiş,çözmüşüzdür.Satranç oyunun da kendi hamlelerin kadar rakibinin hamlelerini ve hangi tarzda oyun çıkaracağını bilmek galibiyette önemli kazanımdır.Aklımızın yapılan hamlelerde kısıtlı kalmaması için birkaç hamle sonrasını ön görmek,doğru tahmin etmek gerekliliği vardır.Yaşadığımız hayatlar da,tüm ayrıntıları da farklı değildir satranç oyunundan.Yirmibirinci yüzyıl bilim ve teknolojisi insanlara bilgiye rahat ulaşabilme rahatlığı getirmiştir.Bu rahatlık için de insanın bilgiye katkısı birleştirme ya da ayırabilme yeteneği, öncesini bilip, sonrasını doğru tahmin edebilme halidir.
Hayatı paylaştığınız yakınlarınız ve muhatap olma zorun da kaldığınız etkileşim sahanızda ki diğerleri.Nerede yaşıyor olursak olalım komşularımız,devleti temsilen hizmet üretenler,bizim beklentilerimiz için hizmet sunan sanat ve ticaret erbabları.Basit bir örnekle sizlerin de örnekler üretebilmesini sağlayabilirim diye düşünüyorum.Akıllı düşünüp alacağın cevabı doğru tahmin etme hali.
Öğrenci-Öğretmen
Öğrenci ; hocam insan yapmadığı bir şey yüzünden dayak yermi
Öğretmen ; hayır
Öğrenci ; iyi ozaman ben ödevimi yapmadım
İlköğretim seviyesinde gerçekleşen bu diyalog bizler için hayatımızın tüm safhalarına ve aşamalarına ışık tutucu olsa gerek.Saf,masum olduğu kadar akılla hazırlanmış kısacık bir diyalog hali ki, kurnazlık kesinlikle değil. Öğrencinin öğretmeninden alacağı cevabı çözmesi, doğru öngörmesi halidir.
Ömrümüzce çok şey bilmek gayretin de olup hiç kullanmadan bilgileri hafıza arşivimizde tutuyorsak, kazanç değil hamallıktır.İnsan olarak bildiğimiz tüm bilgileri artırmak, çoğalmak gayreti gibi güncelleme yapmak, doğru olmayan ve geçerliliğini yitirmiş olanları elemek, yok etmek de bir kazanımdır.
Mir Murat Demir
Yorum Yazın