Milli Eğitim Bakanlığı, bir yandan hangi okulun imam hatip ortaokuluna dönüştürüleceğine ilişkin çalışmalarını sürdürürken bir yandan da Türkiye’de ilk kez yabancı öğrencilerin eğitim alacağı “uluslararası nitelikli bir imam hatip lisesi”ni Konya’da açmaya hazırlanıyor.
İmam hatip liselerinin uluslararası platforma taşınması amacına ilişkin ilk sinyali MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, “İmam Hatip Liseleri 3. Uluslararası Arapça Yarışması”nda vermiş, “Türkiye’nin imam hatip tecrübesini dünyaya aktaracağız. Avrupa’da, Asya’da, Afrika’da imam hatip liseleri açacağız” demişti.
Uluslararası nitelik taşıyan bir imam hatip lisesinin Türkiye’de açılacağı haberini ise Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Türkiye İmam Hatipliler Vakfı’nın 21 Mayıs’ta Konya’da düzenlediği “İmam Hatipli Olmak” konulu öykü yarışmasının ödül töreninde verdi. Erdem burada yaptığı konuşmada, Konya’nın Bosna Hersek Mahallesi’nde boş halde bulunan bir okulun “Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi” olarak açılacağını söyledi. Erdem, “Bu okulumuzda, 71 ülkeden gelen gençler imam hatip okuyacak ve buradan dünyaya dağılacaklar” dedi.
Konya’nın merkez Selçuklu ilçesi Bosna Hersek Mahallesi’nde öğretmen lisesi ve görme engelliler ilköğretim okulu olarak hizmet veren eğitim tesisi, bir süredir kullanılmıyordu. Bakanlık tarafından kurulacak olan Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi, 4 katlı 4 bloktan oluşan bu tesiste kurulacak. 71 ülkeden Konya’ya gelecek öğrencilerin imam hatip eğitimi alacağı tesiste, öğrencilerin barınması için 12 tane de lojman olacak. Konuyla ilgili yazışmaların Bakanlık Din Eğitimi Genel Müdürlüğü’nden Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar her kademede tamamlandığı bildiriliyor.
Böylece MEB, Türkiye’de ilk kez yabancı öğrenciler için “uluslararası” adıyla imam hatip lisesi kurmuş olacak. Uluslararası imam hatip lisesinin açılması için ilgili mevzuatta bir hüküm bulunmuyor. (Sinan Tartanoğlu / Cumhuriyet)
Yorum Yazın