Yıllardır binlerce kişiyli mağdur ettiller, telefonla milyonlarca lira para dolandırarak izlerini kaybettirmeye çalıştılar, çoğu yakalandı.Yöntemleri akıllara durgunluk verecek cinsten, ancak ilk kez bir emniyet müdürü telefon dolandırıcıları için vatandaşı yüreklendirdi. İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, artan telefon dolandırıcılığı olaylarına karşı vatandaşlara çağrıda bulunarak 'Korkmayın, bildiğiniz en galiz küfürleri sıralayın' tavsiyesinde bulundu.
Uzunkaya, “Polis hiçbir zaman vatandaşı telefonla aramaz. Böyle bir telefon aldığınızda bildiğiniz en galiz küfrü edin ve kapatın” dedi Son günlerde giderek artan telefon dolandırıcılığı olaylarına karşı İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'dan önemli uyarılar geldi. "Emniyet Müdürlüğü'nden aradığını söyleyen kişiye inanmayın. Polis hiçbir zaman vatandaşı telefonla açmaz" diyen Uzunkaya, "Sadece polis değil, savcı, hakim de aramaz. Hiçbir banka görevlisi arayıp da kart bilginizi istemez. Sakın bunlara kanmayın" dedi.
Vatandaşlara böyle bir telefon aldıklarında paniğe kapılmamaları tavsiyesinde de bulunan Uzunkaya, "Rahat olun. Bildiğiniz en galiz küfürü edin ve kapatın" dedi. Telefonla dolandırıcılığı yapanlar her gün yeni yöntemlere başvuruyor. Kendilerini polis, savcı, hakim olarak tanıtıp çeşitli yöntemlerle vatandaşın cebindeki paraya göz diken dolandırıcılar, en son özel bankaların kurumsal kimliğini kullanarak vatandaşı soymaya başladı. İzmir'de 2015 yılında iletişim yoluyla 486 dolandırıcılık olayı yaşandı. Bu yolla dolandırılan para miktarı ise 12 milyon 500 bin TL oldu. İzmir polisi, bu olaylardan 155'ini aydınlatmayı başararak 101 kişiyi yakaladı. Kurbanların yüzde 80'inin 40 yaş üstü kişilerden oluşması ise dikkat çekti. Türkiye genelinde ise geçen yıl 9 bin 950 olay meydana geldi, 786 şüpheli ise tutuklandı.
'POLİS KİMSEYİ ARAMAZ'
Vatandaşları uyaran İl Emniyet Müdürü Uzunkaya, şöyle konuştu: "Hakkında bir soruşturma açılan kişinin emniyet tarafından telefonla aranmayacağı kesindir. Eğer öyle bir durum olursa da, emniyete davet için kapınıza bir polis gelir ve sizi ifade vermek üzere çağırır" dedi.
Parasını dolandırıcılara kaptıran birçok vatandaşla kendisinin de görüştüğünü anlatan Uzunkaya, mağdurların çoğunlukla 155 numaralı telefondan arandığını söylediğini aktardı. Uzunkaya, "155 bir ihbar hattıdır. 155'ten size hiçbir zaman dönüş yapılmaz. Buradan aranıyorsanız sakın telefonu açmayın. Bu tür bir dolandırıcılık olayı ile karşı karşıya kaldığınızda direkt olarak bildiğiniz en galiz küfrü edin ve kapatın."
ÜNLÜ İSİMLER DE DOLANDIRILDI
Telefon dolandırıcılarının son kurbanı eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin oldu. Çetin, "Terör örgütü hesabınızı ele geçirmeye çalışıyor, paranızı orada tutmayın, vereceğimiz hesaba yatırın" diyen dolandırıcılara 50 bin lirasını kaptırdı. Beslenme üzerine hazırladığı kitaplarla tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, 2013 yılında kendilerini telefonda polis olarak tanıtan dolandırıcılara 50 bin dolar ve 10 bin lirasını kaptırmıştı. İzmir'de geçtiğimiz Ekim ayında Prof. Dr. A.T. de "Terör örgütü PKK'ya hesabınızdan para aktarılmış" diyen dolandırıcılara 1 milyon lira kaptırmıştı.
NASIL KANDIRIYORLAR?
(Arkada polis telsizi sesiyle)... Telefonunuzdan, üst düzey bir kamu görevlisinin eşi taciz ediliyor. Gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için bize para göndermeniz gerekiyor.
- Emniyetten arıyoruz. Büyük bir dolandırıcılık şebekesi sizin peşinizde. Bu şebekeyi çökertmek için sizin de yardımınıza ihtiyaç var. Bize para gönderin.
- Ben savcıyım. Bir operasyonda adınız geçiyor. Kurtulmak için gelen ekibe para ve ziynet eşyalarınızı verin.
- Terör örgütü, sizin adınıza hat çıkarmış. Şahısları tespit edip yakalamaya çalışıyoruz.
- Terör örgütü, banka hesabınızı ele geçirmiş. Hesabınız boşaltılacak.
- Ödül kazandınız. Bu ödülü hak edebilmeniz için para yatırmanız gerekiyor.
- Biz Evim Şahane programından arıyoruz. Ekibimizi evinizde konuk etmek ve odanızı yenilemek istiyoruz.
KAYNAK:İyigunler.net
Yorum Yazın