Çalışma Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan görüşmelerin ardından emekliler için bankalarla yeniden masaya oturdu. Emeklilere promosyon verilmesine ilişkin ilk protokol geçen yıl Denizbank'la imzalandı. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Denizbank arasında imzalanan protokole göre, emekli aylıklarını üç yıl bu bankadan almayı kabul eden vatandaşlara bir defaya mahsus olmak üzere 300 lira promosyon veriliyor. Emekliye maaş ödemek isteyen bankalar bu kez tekliflerini yukarı çekti. Emekliye yılda 150- 200 lira verilmesi önerisinde bulunurken, Bakanlık bu tutarı yukarı çekmek için pazarlığı sürdürüyor. Memur-Sen ise bu rakamın 900 liraya çıkarılabileceğini savunuyor.
YIL DA 450 BİN EMEKLİ
Emeklilere maaş ödemesi dağılımında kamu bankaları yaklaşık yüzde 80'lik paya sahip bulunuyor. PTT ile bu oran yüzde 90'a ulaşıyor. Özel bankaların payı ise yüzde 10 civarında. Yılda yaklaşık 400- 450 bin kişinin emekli olduğu düşünüldüğünde bugüne kadar mesafeli davranan bütün bankalar promosyonla ilgilenmeye başladı. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, promosyon konusunda titiz bir çalışma yürüttüklerini belirterek, son aşamalara geldiklerini söyledi. Soylu, "Çabamız emeklilerimizin bundan en fazla istifade etmesine yönelik. Ziraat Bankası dahil kamu bankaları ile görüşüyoruz. İnşallah emeklilerimiz bu süreçten istifade eder. Onların cebine girecek her kuruş sistemin duygusal yönünü takviye eder. Bu bizim vaadimiz. İki katına çıkarmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ
Yıllardan beri değiştirilmeyen bir kamu personeli rejimi sıkıntısı olduğunu belirten Soylu, "Kafamızdaki devlet memuru imajının çalışan devlet memuru ile örtüşmediğini biliyoruz. Bu açıktan istifade edenler, maalesef çalışan, gayret gösterenler var. Arkadaşlarla gece 3'e kadar çalışıyoruz ama dışarı çıktığımızda böyle bir devlet memuru imajı yok, bu hem onlara haksızlık, hem de kamu personel sistemine haksızlık. Onun için düzelteceğiz" dedi.
SURİYELİ İŞİNİ KURABİLİR
Yabancılar için geçerli olan çalışma izinlerinin Suriyeliler için de geçerli olduğunu belirten Bakan Soylu, işçi olarak çalışabilecekleri gibi kendi işlerini de kurabileceklerini söyledi. Suriyelilerin sadece ikamet ettikleri illerde çalışabileceğine ve işyerinin toplam çalışan sayısının yüzde 10'una denk gelen sayının geçilemeyeceğine dikkati çeken Soylu, bu kısıtların tarım sektörü için geçerli olmadığını belirtti. Soylu, çalışan Suriyeliler'in sıkılıkla denetleneceğini ifade etti.
İŞVERENE ENGELLİ CEZASI
Bakan Soylu, engelli işçi açığından dolayı özel sektör işverenlerinden 221 milyon 320 bin lira idari cezanın tahsil edildiğini söyledi. Soylu, engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayan kamu ve özel sektör iş verenine, çalıştırmadığı her engelli işçi ve her ay için 2 bin 211 lira idari ceza uygulandığını belirtti. İŞKUR verilerine göre, 2015 yılı ekim ayı itibariyle kamuda 10 bin 641 engelli işçi çalıştığını, bunların 2 bin 535'inin kontenjan fazlası olduğunu, özel sektörde ise 85 bin 886 engelli işçi çalıştığını kaydetti.
KAYNAK:Bursa Hakimiyet Gazetesi
Yorum Yazın