Deniz seviyesinden yüksekliği 96 metre olan Tire'nin, kuzeyinde Küçük Menderes Ovası ve Bayındır, doğusunda Ödemiş, batısında Selçuk ve Torbalı ilçeleri, güneyinde ise Aydın Dağları ve Aydın ili ile çevrelenir. "Yeşil Tire" olarak anılır, çünkü yemyeşildir. Dağlara doğru çıkıldıkça çok sayıda bitki türü bulunmaktadır. Dağ köylerinde oturanlar bu bitkileri rahatlıkla ayırt edebilirler.
İlçenin yüzölçümü 792 km²'dir. Bir beldesi (Gökçen) ve 64 köyü bulunmaktadır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı`na göre toplam nüfusu 78.025`tir. Bu nüfusun 42.988`i merkezde, 35.037`si belde ve köylerde yaşamaktadır.
Akdeniz ikliminin etkisi altında olan ve bitki örtüsü bakımından maki bitki topluluğuna sahip bulunan Tire'de yazları sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
Ege Üniversitesi'ne bağlı meslek yüksek okulu vardır İlçe ekonomisi tarım, ticaret ve sanayiye dayanmaktadır. Tarım ürünleri başta pamuk olmak üzere, buğday, arpa, tütün, susam ve her türle meyve, sebzedir. Arıcılık ilerlemiş durumdadır. Besi ve süt inekçiliği gelişmiştir. Tire Organize Sanayi Bölgesinin kurulması sonucunda, ilçede sanayi de önemli ivme kazanmış bulunmaktadır.
Tire salı günleri kurulan pazarı ile ünlüdür, bu pazar Türkiye'nin en büyük açık pazarlarından biri olma özelliği taşımaktadır. Yukarı Tire'nin tüm sokakları salı günü pazar yerine dönüşmektedir. Bu pazarda yerel sebzelerden, yerel meyvelere ve kıyafete kadar birçok ürünü bulmak mümkündür.
Ayrıca Tire'nin "şiş köfte" adlı köftesi de(Tire Köfte olarak da anılır) çok meşhurdur. Bunun yanında keşkek Tire'nin en ünlü yemeklerindendir. Tire çeşitli ot yemeklerinin yapıldığı bir ilçedir. Buna örnek olarak karışık iç karması, karışık ot kavurması, sarmaşık kavurması verilebilir. Kabak çiçeği dolması da Tire'de çok sık yapılan yemeklerdendir. Ayrıca heybeli çorba da Tire'ye has yemeklerdendir. Hamur işlerine örnek olarak da lalengi (gıylangı) verilebilir. Lalengi yöresel olarak pisi pisi ve patlıcan balığı olarak da anılmaktadır. Mustafa çorbası yöreye ait tatlardandır. Ayrıca tatlı olarak 'Karadutlu Lor tatlısı' yöreye özgüdür. Dağlara doğru gidildikçe Cambazlı,Kaplan köylerinde restorantlar bulunmaktadır.Yöresel lezzeter buralardada tadılabilir. Ayrıca dağlar dağ yürüyüşü için oldukça uygundur. Toptepe'de ise "Toptepe Aile Gazinosu" bulunmaktadır.
Beni Tire’de en fazla etkileyen şeyler de sırası ile; O içinde her bir şeyi barındıran pazarları…. İnsanın her şeyi alası geliyor… O zeytin yağlar, zeytin, peynirler, sebzeler, meyveler… Hepsi organik…. Ne ararsan var pazarı yani Ayrıca biraz tepeye çıkıldığında o dehşet ötesi manzarası… Özellikle top tepe denilen yerde… Oksijeni ciğerlerime kadar bir çektim ki…. Başım döndü, e tabi alışık değiliz temiz havaya normal ….. Eğer gitmediyseniz Tire’ye en acil zamanda gidip görmenizi öneriyorum…. Hatta gitmişken köylerine de uğrayın, ineklerden sağılmış mis gibi taptaze sütleri için, dalından erikleri toplayın….. Ben hepsini yaptım… Hatta ve hatta hayatımda ilk kez bir buzağının doğumuna şahit oldum, müthiş bir şeydi…. Anlatılmaz yaşanır….. Analık böyle bir şey işte dedirtiyor insana ; o anne inek ; yavrusunu doğum sonrası yaladığını görünce insan…. Allah’ın canlılarına verdiği en güzel duygularından biri bu……. Yani sevgili okurlar gezdim gördüm yazdım size… Fakat yazarak anlatamadığım binlerce şey var…. Orda yaşayan insanların o samimiyeti, sevecenliği, misafirperverlikleri…. Daha neler neler…. Bunları oralara gidince, görünce yaşayacaksınız…. Gelin bu sene ki tatilinizin bir bölümünü Tire’mize ayırın…. Gitmişken dayımların çiftliğine de uğramayı ihmal etmeyin…. Uğramak isteyenler bana sosyal medyadan ulaşsın lütfen….
SEVGİ VE SAYGILAR DİLİYORUM
ALLAH’A EMANET OLUN CANLARIM
SİMA SARIKAYA
Yorum Yazın