Sahte ilaç tehdidi uyuşturucuyu geçti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı raporda, sahte ilaç satışının Türkiye'de 5.6 milyarlık bir pazar oluşturduğu belirtiliyor. Toplanan sahte ilaçlar, bir yılda üretilen gerçek ilaçtan bile fazla...Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yakalanan sahte ilaç şebekelerinin ardından Terörle Mücadele uzmanlarına dünyada ve Türkiye'de ilaç piyasasının gelişimiyle ilgili rapor sundu. Raporda, ilaç sektöründeki 'Büyük para'nın terör örgütlerinin ilgisini çektiğini ve sahte ilacın uyuşturucudan daha karlı bir piyasa olduğu bildirildi. Türkiye'de her yıl 1 milyar 800 bin kutu ilaç tüketilirken 2012'de pazar değeri 5 milyar 620 bin TL değerinde 1 milyon 873 bin kutu sahte ilaç ele geçirildi.
DÜNYADA DAHA FAZLA
Türkiye, dünyada sahte ilacın en az yapıldığı ülkelerden birisi. Dünyada İlaç Takip Sistemini uygulamaya başlayan tek ülke olması ve devletin ilaç ihtiyacının tamamını karşılıyor olması sahte ilaca ihtiyacı azaltıyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu uzmanları, Türkiye'de ilaç piyasasının ekonomik ve güvenlik açısından stratejik boyutları ile ilgili Terörle Mücadele uzmanlarına bir rapor sundu.
1 MİLYON KURBAN
Raporda, dikkat çeken başlıklar şöyle: İlaç sektörünün silah sanayiinden sonra dünyanın en büyük ikinci sektörü olduğu belirtilen raporda, dünyada sahte ilacın 32 milyar dolarlık piyasası olduğu belirtildi. İnternette illegal sitelerden satın alınan ürünlerin yüzde 50'si sahte. Bir yıl içinde bir milyondan fazla insan sahte ilaç kullanımından dolayı hayatını kaybetti. 2008'de, sahte ilaç şebekelerini önlemek için, Uluslararası Farmasotik Suç Daimi Formu ve DSÖ-Uluslararası Tıbbi Ürün Sahteciliğine Karşı Görev Gücü (Impact) işbirliği ile internet üzerinden halka yasal olmayan ilaç satışını hedef alan Pangea adında bir operasyon birimi kuruldu.
İNTERNETTE 700 SİTE
İnterpol'de katıldığı Pangea operasyonlarında sahte ilaç satışı yapan 700'den fazla web sitesi tespit edildi. Pangea Operasyonu ile dünya çapında; 41 milyon dolar değerinde 9,8 milyon potansiyel tehlikeli ilaç ele geçirildi.
HİNDİSTAN VE ÇİN
Gelişmiş ülkelerde ilaçların yüzde 1'i, gelişmekte olan Çin ve Rusya gibi ülkelerin yüzde 10'unda ilaçlar sahte. Asya, Afrika ve Güney Amerika'da her 3 ilaçtan biri sahte. OECD raporlarına göre sahte ilacın yüzde 75'i Hindistan ve Çin'den geliyor ve bu ilaçların yüzde 50'si Dubai üzerinden tüm dünyaya dağıtılıyor. Dünyada sahte ürünler ticaretinde 1000 dolar yatırımın karşılığında, 3 bin 300 dolar sahte para, 20 bin dolarlık uyuşturucu, 43 bin dolarlık sahte sigara kaçakçılığı yapılırken, sahte ilaç 500 bin dolarlık gelir getiriyor. Sahte ilaç ticareti uyuşturucudan 25 kat daha karlı olduğu için şebekelerin iştahını kabartıyor.
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Sahte ilaç pazarı örgütlerin de iştahını kabartıyor. Raporda terör örgütlerinin sahte ilaç üretimi için maddi destek sağladıkları, hasta teröristlere gayri meşru usullerle ilaç temin ettikleri belirtiliyor.
KANSER İLAÇLARI İLK SIRADA
Sahte ilaç pazarında en çok kanser ilaçları taklit ediliyor. Biyoteknolojik ilaçlar, onkolojik ilaçlar ve kan ürünleri şebekeler tarafından kullanılıyor. Antibiyotikler, cinsellik ilaçları da sahte ve yasadışı yollarla dağıtımı yapılmaya çalışılan ilaçlar arasında yer alıyor.
Kaynak:Ankara Haber
Yorum Yazın