Arap Camii’nde, 1999 depreminde ufak çapta hasar meydana geldi, sıvalar döküldü ve altından kilise olduğu dönemlere ait freskler ortaya çıktı. Cemaat, yaklaşık 11 yıl boyunca freskleri perdeyle örterek ibadetlerini yerine getirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, en son 1913 yılında onarılan cami için 2008’de restorasyon kararı aldı.
Anıtlar Kurulu tarafından aynı yıl onaylanan proje kapsamında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Yapıda, depremden sonra ortaya çıkan fresklerle ilgili ne yapılacağı bilim kurulu arasında tartışma konusu oldu.
Mekânın cami olarak kullanılıyor olması ve fresklerin korunabilmesi gerekçe gösterilerek tekrar kapatılmaları kararlaştırıldı. Bakımı yapılan freskler, üzerleri koruyucuyla kaplandıktan sonra alçıpanla örtülerek sıvandı. 700 yıl sonra günışığına çıkan freskler, belirsiz bir tarihe kadar tekrar sıva altına gömülmüş oldu.
Türkiye'de tek örnek
Camideki freskler hakkında çalışma yapan Mimar Sinan GSÜ Öğretim Görevlisi Yar. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya, “Gotik bir kilise olan yapı, Katoliklerle Ortodoksların kanlı bıçaklı oldukları 14’üncü yüzyılda inşa edilmiştir. Bir Katolik kilisesi olmasına rağmen inşasında ve fresklerin yapılmasında Bizanslılar, yani Ortodoks Hıristiyanlar bizzat çalışmıştır. Bu özelliğiyle Türkiye’deki ilk ve tek örnektir. Freskler de dünyadaki özel fresklerdendir” dedi.
Fresklerin duvarlarından sökülerek Arkeoloji Müzesi’nde sergilenebileceğini dile getiren Çetinkaya, “İstanbul’da benzer yapılarda üzeri açılıp kapanabilen tahta kapaklarla ya da perdelerle kapatılan freskolar vardır. Üstünü sıvadıktan sonra hiçbir anlamı kalmaz” diye konuştu.
Serkan AKKOÇ/ AHT
HABERTÜRK
Yorum Yazın