Silivrikapı Mahallesi, Meyveli Sokak üzerinde 7 Mart 2012’de ;araçlarına binmek üzere olan kuyumcu kuryeleri Murat A. ve ;Orhan E., silahlı ve maskeli kişiler tarafından soyuldu. Kuyumcu kuryelerinin elindeki iki bavulda bulunan 5 kilo 880 gram altını alan zanlılar olay yerinden bir araçla kaçtılar.
"ORTALIKTA POLİS YOK" DERKEN TAKİP EDİLİYORLARDI
Gasp Büro Amirliği tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturmada çevredeki tüm güvenlik kayıtları incelendi. Polis zanlıların olay sırasında 4 otomobil kullandıklarını ortaya çıkardı. Plakaları tespit edilen bu araçların sahte kimlikle kiraladığı belirlendi. Polis, elindeki sahte kimlik bilgilerini kullanarak yabancı uyruklu kişilerin çoğunlukla kaldığı Kumkapı’da günlerce araştırma yaptı. Sonunda gerçek kimlikleri belirlenen zanlılar fiziki ve teknik takibe alındı. Zanlıların bu takip sırasında birbirleriyle telefonla konuşurken "Ne güzel ülke burası ortalıkta hiç polis yok" dedikleri öğrenildi.
EDİRNE VE İSTANBUL DA EŞ ZAMANLI OPERASYON
Soygunu yapan kişilerin bir kısmının göçmen kaçakçıları ile Meriç Nehri’nden Yunanistan’a gitmek üzere yola çıktıkları bilgisine ulaşıldı. Geriye kalan kısmının ise Kumkapı’da kiraladıkları evde kaldıkları ortaya çıktı. Bunun üzerine Kumkapı’daki evde ve Meriç Nehri kıyısında yapılan eşzamanlı operasyonlarda, 33 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Bu kişilerden 14’ü soygunla irtibatlı oldukları gerekçesiyle Asayiş Şube Müdürlüğü’nde sorguya alındı.
ALTINLARI GÖMDÜKLERİ YERİ UNUTTULAR
Gasp olayı ile ilgili İspanyolca tercüman yardımıyla sorgulanan 9’u Kolombiya, 3’ü Dominik Cumhuriyeti vatandaşı 12 yabancı ile 2 Türk soygunu itiraf ettiler. Zanlıların göstermiş oldukları Kumkapı’daki evin bahçesinde 3 kilogram altın bulundu. Meriç Nehri kıyısındaki altını bulmak için yapılan kazı çalışmaları ise polisi zorladı. Zanlıların altını gömdükleri yeri unutmaları üzerine polis 2 kilometrelik alanı 2 gün boyunca detektörlerle taradı. Aramalar sonucu 2 kilo 600 gram daha bulundu. Zanlıların geriye kalan 200 gram altını masraflarını karşılamak için bozdurdukları öğrenildi.
YUNANİSTAN’A KAÇACAKLARMIŞ
Zanlıların normal yollarla 1 Mart 2012’de ;Türkiye’ye geldikleri, ancak polisin kendilerini tespit etmiş olduğundan şüphelenerek kaçak yollarla Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalıştıkları belirledi. Zanlıların olayın unutulmasının ardından tekrar ülkemize gelip altınları gömdükleri yerden almayı planladıkları öğrenildi. Bu amaçla zanlılardan birinin Yunanistan’da kullanacakları pasaport ve cep telefonlarını daha önceden bir kargo şirketi aracılığı ile gönderdiği ortaya çıktı.
Zanlıların polisin kendilerini dinlediklerinden şüphelendikleri için de telefonda şifreli konuştukları anlaşıldı. Birbiriyle telefonla konuşurken "Annemiz burada öldü onu gömeceğiz" dedikleri öğrenilen zanlıların altını gömmeye karar verdiklerini birbirlerine haber verdikleri ortaya çıktı
KÜLÇE ALTIN HIRSIZLIĞI İLE İLİŞKİLERİ ARAŞTIRILIYOR
Öte yandan polis, yakalanan zanlıların 15 Nisan 2011’de ;Galata Köprüsü üzerinde meydana gelen kuyumcu kuryeleri tarafından Darphane’ye götürülen 20 kilogram külçe altının gasp edilmesi olayıyla ilgilerini araştırıyor. O tarihte polis olayı gerçekleştirilen kişileri güvenlik kamera kayıtlarını inceleyerek tespit etmişti. Hepsi yabancı uyruklu oldukları belirlenen zanlıların yakalanması için İnterpol aracılığı ile çalışmalar sürüyor. Son olayda yakalanan Kolombiya ve Dominik Cumhuriyeti vatandaşı zanlıların o soygunu gerçekleştiren kişileri tanıyıp tanımadıkları araştırılıyor.
Emniyetteki işlemleri tamamlanan 4’ü kadın 14 kişi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi
Yorum Yazın