Alp Armutlu, Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Kahraman Türk Ordusu’na ithaf ettiği “Zaferin Yolu- Ruhundaki Ateş” belgeseli için “Zaferin Yolu’nun Anadolu topraklarında nereden geçtiğini anlamak ve anlatmak için beyazperdeye taşıdığımız bu filmle 100 yılın kahramanlarının ölüm - kalım mücadelesinde; Mustafa Kemal’in manasını, liderliğini ve onun stratejik hareketlerini birlikte keşfedeceğiz.” diyor. Zaferin Yolu- Ruhundaki Ateş belgeselinin özel gösterimi The Marmara Otel’inde düzenlenen gala gecesinde gerçekleştirildi. Geceye iş, sanat ve medya dünyası büyük ilgi gösterdi.
Milli Mücadele esnasında silah ve cephanelerin Anadolu'daki cephelere ulaştırılmasını sağlayan İstiklal Yolu’nun ve yolun kahramanlarının öyküsünü Umudun Yolu Kağnı Kamyonu Yendi’ belgeseli ile beyaz perdeye taşıyan Alp Armutlu bu kez, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının zafere giden 1975 km’lik yolunu izleyici ile buluşturuyor. İlk belgeseli ile büyük beğeni kazanan Alp Armutlu, Zaferin Yolu- Ruhundaki Ateş Belgeseli’ni Cumhuriyetin 100. Yılı’na ve Türk Ordusu’na ithaf ediyor.
Yönetmenliğini Nâzım Doğan ve Sinan Çevik’in üstlendiği belgeselde Alp Armutlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının sıra dışı hikayesine Cumhuriyetin 100. Yılı’nda birlikte tanıklık ediyor. Belgeselin tarih danışmanlığı ise Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Koordinatörü E. Albay Kadim Koç tarafından yapıldı. Belgeselde Sakarya Savaşı cephesinden, Kocatepe'ye kimi zaman 1920 model bir araba ile kimi zaman ise at sırtında Zaferin Yolu takip edilirken, yolculuk esnasında Türk Ordusu’nun kahramanlık hikayeleri, yerel halkın belleğinden bazen coşkulu, bazen de hüzünlü şekilde anlatılıyor.
SÖZLÜ TARİHİ DE BELGELİYOR
Armutlu, belgeselinde NUTUK ışığında ilerlerken hem güzergah üzerindeki yerel halkın Kurtuluş Savaşı’na dair sözlü tarihini belgeliyor, hem de 100 yıl sonra büyük destanın belleklerdeki izdüşümünü yansıtıyor. Armutlu “Belgeselde yaklaşık 25 anlatıcı var. Biz filmlerimizde, yerel alanda çalışmalar yapan, o yörede veya büyük şehirde yaşayan ancak mesaisinin büyük bir bölümünü savaş alanlarında araştırma yapmakla geçiren, didinen ve üreten insanlarla çalışmayı seviyoruz. Onların başardıklarını, görüşlerini ve en önemlisi Türk Milleti’ne aktarmak istedikleri Türk Kurtuluş Savaşı’nın pek bilinmeyen yönlerini aktarmayı ve bunu gelecek nesillere el birliğiyle ulaştırmayı benimsiyoruz’ diyor.
ÖZEL GÖSTERİME YOĞUN İLGİ
Zaferin Yolu- Ruhundaki Ateş belgeselinin özel gösterimi The Marmara Otel’inde düzenlenen gala gecesinde gerçekleştirildi. Geceye iş, sanat ve medya dünyası büyük ilgi gösterdi. Galada konuşan belgeselin senaristi ve yapımcısı Alp Armutlu, Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili araştırma yapmak, bunları toplumla buluşturmanın kendisi için bir tutku olduğunu belirterek ‘’ 2 yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30’dan fazla şehirde yaptığımız araştırmalar sonucu hayat verdiğimiz bu belgeseli izleyicilerle buluşturmaktan çok memnunuz. Belgeselimizi yurt içinde olduğu kadar yurt dışına taşımak istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nı ulaşabildiğimiz herkese anlatmak amacındayız’’ dedi.
SENARİST VE ANLATICI - ALP ARMUTLU : 1974 doğumlu, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Alp Armutlu, Nutuk üzerinde çalışarak önemli notlar çıkarttı. 2017-2019 yılları arasında 10.000 km'den fazla yol yaparak, 27 şehirde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının adımlarını takip ederek gezdi, inceledi, fotoğraflar çekti. Nutuk'ta yaşanan olayların izdüşümünü Anadolu toprakları üzerinde keşfetti. Düzenlediği Nutuk Yıldızı gösterileri ile bu tecrübesini onu ilgiyle izleyen yaklaşık 5.000 kişiyle de paylaştı. Umudun Yolu filmindeki performansıyla beğeni toplayan Armutlu, Zaferin Yolu filmiyle Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kurtuluş Savaş’ını dünyaya anlatmayı hedefliyor.
YÖNETMEN NAZIM DOĞAN & SİNAN ÇEVİK :
TOFAŞ’ın Efsane T Belgeselini çektiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte il tanıtım serilerini yurtiçi ve yurtdışı yayınlar için çekmeye devam ediyorlar. Anadolu’nun hikayelerini beyazperdeye taşımaktan mutluluk duyuyorlar. Vizörlerinden hayata daha kalıcı baktıklarını söylüyorlar. Umudun Yolu onların 100 yıllık tarih içinde tarihe gönül verdikleri farklı bir yol projesi olarak gerçekleşti. Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi Belgeseli’nin ardından Zaferin Yolu- Ruhundaki Ateş’i Cumhuriyetin 100. yılında uluslararası arenada olmayı hedefliyor.
Yorum Yazın