T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve BKM Mutfak’ın işbirliğiyle Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği tarafından Hatice Aşkın’ın direktörlüğünde düzenlenen 2. Uluslararası Distopya Film Festivali, 19-20 Kasım tarihlerinde sinemaseverlerle bir araya geldi. Festivalin 20 Kasım Pazar günü AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşen programında Uluslararası Kısa Film Yarışması’ndaki filmlerin gösterim ve söyleşilerine devam edildi. Daha sonra düzenlenen kapanış töreninde Onur Ödülü’nün yanı sıra yarışmaların kazanan isimlerine ödülleri takdim edildi. Melikşah Altuntaş’ın sunuculuğunu üstlendiği törenin ardından kapanış filmi olan “Kerr”in gösterimi yapılırken; gösterim sonrası filmin başrol oyuncusu Erdem Şenocak seyircinin merak ettiği soruları yanıtladı.
BKM Mutfak Genel Müdürü Ferhat Bilgin, kapanış töreni için gönderdiği mesajda yenilikçi bakış açısıyla sinemamıza katkı sunacağını düşündükleri 2. Uluslararası Distopya Film Festivali ile işbirliğinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.
Törenin açılış konuşmasını yapan 2. Uluslararası Distopya Film Festivali Direktörü Hatice Aşkın, distopya türünü görünür kılmayı amaçlayarak geçen yıl ilkini düzenledikleri festivalin, bu yılla birlikte süreklilik kazanmasının gurur verici olduğunu söyledi. Aşkın, iyi filmlerin sıradan insanların hayatında mucizeler yarattığını belirterek, sinemanın da hayatı daha anlamlı kılan bir mucize olduğunun altını çizdi.
ONUR ÖDÜLÜ NAZAN KESAL’A
Sinema ve tiyatromuzun önde gelen yapımlarında imzası bulunan Nazan Kesal’a, 2. Uluslararası Distopya Film Festivali kapsamında Onur Ödülü takdim edildi. Usta oyuncu Kesal’a ödülünü yönetmen Biket İlhan verirken; İlhan, sahnedeki performansıyla hep hayran bırakan çok özel ve güzel bir kadına bu ödülü takdim etmekten dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.
Ödülü alan Nazan Kesal ise oynadığı rollerden bağımsız olarak ilk kez kendi adına bir ödül aldığı için çok memnun olduğunu dile getirerek, festival ekibine teşekkürlerini iletti. Kesal, kendi olmaktan vazgeçmeyerek oyunculuğu sürdürdüğünü vurgularken, aldığı bu ödülü İranlı kadınlara ithaf ettiğini söyledi.
Festival danışmanı Serap Gedik tarafından Ulusal Kısa Film Senaryo Yarışması’nın ön jürisinde yer alan yönetmen Mehmet Parmaksız ile oyuncu Pelin Oruç’a ve Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın ön jürisinde bulunan yönetmen Yeliz Gürkan, yapımcı Koray Kefal ve oyuncu Ömür Akkan’a plaket takdim edildi.
Festival direktörü Hatice Aşkın da Ulusal Kısa Film Senaryo Yarışması’nın ana jürisini oluşturan yönetmen Erdem Tepegöz; oyuncu Haki Biçici ve senarist Orkide Ünsür’e ve Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın ana jürisinde yer alan TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan, oyuncu Derya Alabora ve müzisyen Murat Evgin’e plaket takdiminde bulundu.
ULUSAL KISA FİLM SENARYO YARIŞMASI’NIN BİRİNCİSİ “KÜLLERİN NEFESİ”!
Ulusal Kısa Film Senaryo Yarışması’nda bu yıl Öykü Develioğlu’nun “Küllerin Nefesi” filmi birinci oldu. Ödülü takdim eden yönetmen Erdem Tepegöz, sinemanın eğitim aracı olduğuna inandığını ve bu konuda bilinç yükselmesi açısından distopyanın da önem arz ettiğini vurgularken; birinci olan senaryoya oy birliğiyle karar verdiklerini belirtti.
Ödülü alan Öykü Develioğlu, distopyaya aşık olduğunu ve zihninde gerçek olan nice karakterin bu senaryoyu yazması için ilham verdiğini söyleyerek, kendisini destekleyenlere teşekkürlerini iletti.
ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI’NDA EN İYİ FİLM “THE RİSE”!
Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın bu yılki kazananı Alesja Suzdaltseva’nın “The Rise” filmi oldu. Ödülün takdimini TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan yaptı. Ödüle layık görülen Alesja Suzdaltseva, gönderdiği videoda Türkiye’de böyle bir festivalde ödül alıyor olmanın mutluluk verici olduğunu söylerken, yönetmenlere tanıdıkları fırsattan dolayı da festival ekibine teşekkürlerini sundu.
Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü ise Mohammed Zare’nin “Dot” filminin oldu. Ödülün takdimini oyuncu Derya Alabora üstlendi. Ödüle layık görülen Mohammed Zare, tören için yolladığı videoda aldığı ödülden dolayı memnuniyetini belirtirken; gelecek hayallerine katkıda bulunan festivalin devam etmesi temennisinde bulundu ve festival jürisi ile ekibine teşekkür etti.
KAPANIŞ FİLMİ “KERR” SEYİRCİYLE BULUŞTU
Festivalin kapanış filmi olan “Kerr”in seyirciyle buluştuğu kapanış töreninde, gösterim sonrası moderatörlüğünü festivalin program direktörü Kerem Akça’nın yaptığı söyleşide filmin başrol oyuncusu Erdem Şenocak soruları cevapladı. Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan ve dünya prömiyerini 37. Varşova Film Festivali’nde yapan “Kerr” ile ilgili Erdem Şenocak, senaryo ile eş zamanlı olarak romanı da okuduğunu belirtti. Romanın daha ikonik olduğunu söyleyen Şenocak, film ortaya çıkana kadar senaryoyu kuru bulduğunu ifade etti.
Tren istasyonunda işlenen cinayetin tek tanığı olan Can’ın, karmaşık bir kasabada zor durumda kalmasını konu alan “Kerr” filminin yönetmeni olan Tayfun Pirselimoğlu ile ilgili de Şenocak, “Oyuncuyu, onun çizdiği çerçevenin dışına çıkıyorsa uyaran ama o çevrenin içinde serbest bırakan bir yönetmen değil. Çekimler sırasında uyarı verince gözü üstümde zaten ve güvenli ellerdeyim dedim.” ifadelerini kullandı.
ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI’NDA YER ALAN FİLMLERİN GÖSTERİMİNE DEVAM EDİLDİ
Festivalin ikinci gün programında ayrıca Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda yer alan Alesja Suzdaltseva’nın “The Rise”, Ahmet Sami Kuris’in “Lost People”, Kumru Karataş’ın “The Gulf”, Germain Aguesse ve Robin Aguesse’nin “Arca”, Mohammed Zare’nin “Dot”, Celal Yücel Tombul’un “Mary” filmlerinin gösterimi yapıldı.
Gösterimler sonrası festivalin program direktörü Kerem Akça’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide “Mary” filminin yönetmeni Celal Yücel Tombul, bir yıl arayla gazetede gördüğü ayrımcı bir çocuk yapma haberinin kendisini etkilediğini ve bunun üzerine düşünmeye başladığını söyledi. Çocuğun bir aktarım aracı olduğunun farkına varmasıyla da film sürecine girildiğini ifade eden Tombul, aynı bağ olarak görmesi nedeniyle filmin adının Hristiyan inancındaki Meryem Ana’dan geldiğini belirtti.
Ödül törenine Güner Özkul, Derya Şahin, Erhan Güzel, Şan Bingöl, Umut Karadağ, Suavi Eren, Ali Mert Yavuzcan, Doğuş Atalık, Nuriye Arı olmak üzere sanat dünyasının ön plana çıkan isimlerinin yanı sıra jüri üyelerinden Cemal Okan, Derya Alabora, Tuba Ünsal, Murat Evgin, Mehmet Parmaksız, Pelin Oruç, Yeliz Gürkan, Ömür Akkan, Erdem Tepegöz, Haki Biçici, Orkide Ünsür ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Direktörlüğünü Hatice Aşkın’ın yaptığı festivalin danışmanlığını Serap Gedik, program direktörlüğünü Kerem Akça, koordinatörlüğünü Caner Ural ve teknik koordinatörlüğünü Murat Subay üstlendi. Uluslararası Distopya Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi için www.distopyaff.com adresi ziyaret edilebilir.
Yorum Yazın