Önceki gün Londra'da düzenlenen enerji konferansında konuşan Dışişleri Bakanlığı Enerjiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Berris Ekinci, 'Türkiye Irak'ın ve özellikle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin enerji sektöründe meydana gelen gelişmelere kayıtsız kalamaz' dedi. Ekinci, Türkiye'nin Kürt bölgesinden ham petrol alma olasılığına atıfta bulunarak, 'En önemli olan piyasayı yönlendiren unsurlar olacak' dedi. Ekinci Reuters'e yaptığı açıklamada ise gelecek haftalarda Kuzey Irak'tan küçük çaplı ham petrol sevkiyatının başlayacağını ve bunun ham petrole karşılık işlenmiş petrol ürünleri biçiminde sürdürüleceğini söyledi. Petrol sektörü kaynakları, Kürt yönetiminin Türkiye'ye sevkiyatı kara yolundan tankerlerle yapmayı planladığını söylüyorlar. Güney Irak'tan sadece sadece günlük 15,000 varil yakıt alabilen Kürt yönetimi, dizel yakıtı ve mazot gibi ürünlerde sıkıntı yaşıyor.
YILDIZ DA AÇIKLAMIŞTI
Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından Irak'ın Erbil kentinde Genel Energy plc. sponsorluğunda düzenlenen '1. Uluslararası Enerji Arenası'nda da söz konusu ticaret iradesi masaya yatırılmıştı. Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Irak ile petrol ürünlerinin karşılanmasıyla alakalı 2003 ila 2007 arasında bir tedarik zinciri oluşturulmuştu. Ancak 2007'de çeşitli nedenlerle ara verilen ham petrol alıp petrol ürünü verilmesi uygulamasına tekrar başlayacağız. Bu konuda Irak'ın bir talebi oldu. Biz bu talebe sıcak baktık ve tekrar başlatma kararı aldık. gerekçesi ne olursa olsun bizim Irak halkının yaşadığı bir soruna karşılıksız kalmamız mümkün değil. Bu ticaret ilk olarak tankerle başlayacak' demişti.
Bağdat, Exxon'u Obama'ya şikayet etti
Bağdat hükümeti ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup göndererek Exxon Mobil şirketinin Kuzey Irak'taki petrol faaliyetlerini durdurmasını sağlamasını istedi. Bağdat, Exxon Mobil'in bu faaliyetlerini ülkenin istikrarı açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Başbakan Nuri el Maliki'nin yardımcısı, Obama'nın konuya müdahale etmesini istediklerini söyledi. Kuzey Irak Kürt yönetimi ise önceki gün bir açıklama yaparak, petrol üretimlerini beş katına çıkarmak için büyük petrol şirketleriyle yeni anlaşmalar imzalayacaklarını duyurdu. Merkezi hükümet petrol üretim ve ihracatının denetimini kendi elinde tutmak istiyor ve Kürt yönetiminin petrol şirketleriyle imzaladığı anlaşmaları geçersiz sayıyor.
YENİ BORU HATTI PLANLANIYOR
Bölgesel Kürt Yönetimi Enerji Bakanı Ashti Hawrami Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Bağdat'ın itirazına rağmen 2013 yılına kadar Türkiye'ye uzanacak yeni bir boru hattından ham petrol ihraç etmeyi planladıklarını söylemişti.
AKŞAM
Yorum Yazın