MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

KARTAL TİBET…

Ana SayfaSi̇nemaKARTAL TİBET…
KARTAL TİBET…

Kartal Tibet, 1938 Ankara doğumlu yönetmen, oyuncu, senarist. Yeşilçam‘a çok büyük katkıları bulunan Tibet, 200’e yakın filme katkıda bulunmuştur. Oynadığı ve yönettiği tüm filmler Türk Sineması‘nın klasikleri arasına kazınmıştır.

31 Temmuz, 2017, Pazartesi 10:14
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Kartal Tibet, 27 Mart 1939 de öğretmen olan anne ve babasının ilk çocuğu olarak dünyaya gelir. Daha ilk okuldayken ilgi çeker, Radyo Çocuk Kulübü’nde Ayşe Abla piyeslerinde başrolü konuşmaya başlar. Aynı şiirle, sırayla ilkokullararası, ortaokullararası, liselerarası, üniversitelerarası şiir yarışmalarının Ankara birincisi olan Kartal Tibet, beden eğitimi öğretmenliğinden sonra Hukuk Fakültesi’ni de bitirip avukat olan babası tarafından Hukuk’a, tiyatroda oyunculuğa doğru itilir.

Ama o ikisini de istemez; çünkü babası avukat olduktan sonra annesinden ayrılmış, avukatlık ona aile parçalayan bir meslek gibi görünmüştür. Tiyatroya gelince, o parıltılı dünyadan aklında daha çok sahne arkasındaki beklemeler, provalar, kavgalar, yani eziyet kısmı kalmıştır. Hem o sıralar dayısı İTÜ’de mimarlık okumaktadır ve o dayısıyla arkadaşlarına hayrandır. Yani mimar olmak ister. Bu arada Ankara’nın yıldız basketbolcularından da biridir. Ama annesiyle babasının yeniden evlenişi, gelen yeni kardeşler yüzünden biraz bocalar. Ve Konservatuara girer.

Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1961 yılında Ankara’nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi‘nin kurucularındandır. Burada dört piyes yönetir, 16’sında oynar.

O sıralar askere giden Göksel Arsoy’un yerine bir jön arandığı için film teklifleri gelmektedir ama o ‘‘Göksel Arsoy ne alıyorsa onu alırım” dediği için olmaz bir türlü. Yine de Suat Yalaz‘ın Karaoğlan teklifi ve ‘‘siz hangi ücreti uygun görürseniz” cevabı nedeniyle Yeşilçam‘a adımını atar. Tabii önce at binme, dövüş gibi dersler alır.

Karaoğlan‘dan sonra Sezgin Burak‘ın çizgi kahramanı Tarkan’ın sinema versiyonlarında, Sarmaşık Gülleri’nden Boş Çerçeve’ye bir dolu melodramda, Zambaklar Açarken, Çalıkuşu gibi pek çok edebiyat uyarlamasında, salon komedilerinde, tarihi filmlerde rol aldığı oyunculuk kariyeri sadece on yıl sürer.

İlk kez 1977’de Tosun Paşa filmiyle yönetmenliğe adım atar. 20’den fazlasında Kemal Sunal‘ın rol aldığı çoğu iyi gişe yapan 56 film yönetir. Tabii sonra televizyon dönemi başladığı için, 12 dizinin, 200’den fazla bölümünü çeker. Mesela, Süper Baba, Borsa, Bizim Aile, Ah Bir Zengin Olsam…

Evlilikleri : 1963 yılında Gündüz Sencer hanım ile evlendi “Kanat”adında bir oğlu (11 mart 1964) ve “Kumru”adında bir kızı var.Yeşilçam’a 200’e yakın filmle katkıda bulunan Tibet, el attığı tüm yapımlarda başarıya ulaşmıştır. Tibet, son olarak 2006’da “Dünya’yı Kurtaran Adamın Oğlu” ve “Amerikalılar Karadeniz’de/2” adlı filmleri yönetmiştir.

HAZIRLAYAN:Canan ERDİL

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

DİLARA KIRMIT TAHLİYE OLDU
DİLARA KIRMIT TAHLİYE OLDU
IRAK'TA PİŞTİ, TÜRKİYE'YE DÜŞTÜ
IRAK'TA PİŞTİ, TÜRKİYE'YE DÜŞTÜ
ÖMÜR GEDİK VE GÜLDEN KARABÖCEK SAHNEYİ SALLADI
ÖMÜR GEDİK VE GÜLDEN KARABÖCEK SAHNEYİ SALLADI
AKADEMİSYEN VE MÜZİSYEN
AKADEMİSYEN VE MÜZİSYEN
İLİK NAKLİ BAŞARILI GEÇTİ
CANSEVER’DEN SEVİNDİREN HABER
İLİK NAKLİ BAŞARILI GEÇTİ
ELİF AKBAŞ’TAN DİZİYE DAMGA VURAN ŞARKI
ELİF AKBAŞ’TAN DİZİYE DAMGA VURAN ŞARKI
GÖNÜLLERE DE DOKUNDU
GÖNÜLLERE DE DOKUNDU
MADDİ DURUMU OLMAYAN ÇİFTLERE UMUT OLACAK
MADDİ DURUMU OLMAYAN ÇİFTLERE UMUT OLACAK
ANADOLU MOTİFLERİNİN ÇAĞDAŞ YORUMU
ANADOLU MOTİFLERİNİN ÇAĞDAŞ YORUMU
ATARIM İÇİME
ATARIM İÇİME
TOKSİK İLİŞKİLERE BAŞ KALDIRIYOR
TOKSİK İLİŞKİLERE BAŞ KALDIRIYOR
KURUMUŞ BİR DAL GİBİYİM
KURUMUŞ BİR DAL GİBİYİM
İREM ÖZEN’DEN YENİ SİNGLE
İREM ÖZEN’DEN YENİ SİNGLE
AÇILIŞA YOĞUN İLGİ
AÇILIŞA YOĞUN İLGİ
MÜZİK DÜNYASINDA HEYECAN YARATAN SÜRPRİZ
MÜZİK DÜNYASINDA HEYECAN YARATAN SÜRPRİZ
ZEYNEP AVCI’DAN KADINLARA MÜJDE
ZEYNEP AVCI’DAN KADINLARA MÜJDE
MAGAZİN DÜNYASINA İDDİALI BİR YAPIM DAHA GELİYOR
MAGAZİN DÜNYASINA İDDİALI BİR YAPIM DAHA GELİYOR
AYLA ÇELİK’TEN YENİ HİT ADAYI
AYLA ÇELİK’TEN YENİ HİT ADAYI
TUANA MİNA BAHADIR SETLERE HAZIRLANIYOR
TUANA MİNA BAHADIR SETLERE HAZIRLANIYOR
SENA ŞAHİN’DEN YENİ TEKLİ
SENA ŞAHİN’DEN YENİ TEKLİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SİNEMA

ÖLÜMÜN SESİ SİNEMALARDA

‘WHİSTLE – ÖLÜMÜN SESİ’ TÜM DÜNYA İLE AYNI ANDA TÜRKİYE’DE

ULUSLARARASI ARENADA GÜÇLÜ BİR BAŞLANGIÇ YAPIYOR

“KAFİRUN” 17 EKİM’DE BEYAZPERDEDE

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle