Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz’deki aramalar sırasında çok geniş bir yüzeyde 50 cm kalınlığında metanhidrat bulunduğunu söyledi. Yıldız'ın açıklamaları Star gazetesinde yer aldı.
ŞU ANKİ TEKNOLOJİYLE ÇIKARTILMASI ZOR
22. Dünya Enerji Kongresi için bulunduğu Güney Kore’de basın toplantısı düzenleyen ve soruları yanıtlayan Yıldız, bu madenin çok pahalı olduğunu ve şu anki teknolojiyle çıkartılmasının zor, ancak geleceğin madeni olduğunu belirtti.
KARAPINAR'DA GÜNEŞ TARLASI ALTINDA 1.8 MİLYAR TON KÖMÜR BULUNUYOR
Konya Karapınar’ın üstünde 3 bin megawattlık güneş tarlası, altında 1.8 milyar ton kömür bulunan bir alanın bulunduğunu da kaydeden Bakan Yıldız, 60 bin dönüm büyüklüğündeki alanda 5 milyar dolar büyüklüğünde bir yatırımın sözkonusu olduğunu söyledi. 3 bin megawatt gibi büyük miktarda elektrik üretilebilecek alanın altında ise 1.8 milyar ton kömür bulunuyor ve birkaç yatırımcıyla görüşmeler başlamış durumda. Yıldız, enerjideki gelişmelerle ilgili şöyle konuştu:
TRAKYADA DOĞALGAZ REZERV ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
- Istıranca’nın 64 km kuzeyinde doğalgaza rastlandı. Ama rezervin tespiti demek birden fazla kuyu vurmayı gerektiriyor. Doğalgaza rastlandı ama rezerv çalışmaları sürüyor. 400 milyon dolarlık rezerv tespit edilen yere 600 milyon dolar harcaman gerekiyorsa, proje fizıbıl değildir. O yüzden biz gerçekçiyiz.
PETROL VARSA BULACAĞIZ
- Çalışma yapmaya değecek kadar, İskenderun, Mersin ve Antalya açıklarında petrol var. Bir sondaj yaklaşık 20-250 milyon dolar. Buraya karar verip tabiri caizse kumar oynamaya başlıyorsunuz. Sondajı vurduktan sonra, çıkıyorsa var diyorsunuz, o zamana kadar var diyemiyorsunuz. Olma ihtimali olduğu için biz orada çalışıyoruz.
Öte yandan 22. Dünya Enerji Zirvesi sona erdi. Enerji sektörünün uluslararası aktörleri, durum değerlendirmesi yapmak ve yeni dönemde stratejileri değerlendirmek için 2016’da İstanbul’da buluşacak.
EN YÜKSEK ENERJİ METAN HİDRATTA
Metan hidrat, metan (saf doğalgaz) ve suyun birleşiminden oluşuyor. Deniz tabanın altında katı bir halde bulunuyor. Jeolojik çalışmalar metan hidratta bulunan enerjinin, dünyada bildiğimiz petrol, doğalgaz, kaya gazı, kömür, vs.’den daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.
NELER YAPILABİLİR?
Enerji üzerine yazlarıyla bilinen ABD'li Dr. Paul Sullivan konuyla ilgili makalesinde şunları yazmıştı:
Metan hidrat klatrat gelecekte çok daha sık duyacağınız bir terim. Gelecekteki enerji çözümlerinden biri olabilir. Ancak her şeyde olduğu gibi bu konuda da güçlü siyasi, kimyasal, iklimsel ve diğer bazı tartışmalar olacaktır. Düşünün, eğer doğru bir şekilde yapılabilirse, çocuğunuzun ya da torununuzun arabası donmuş metandan elde edilen sıkıştırılmış doğalgazla çalışabilir. Evlerimizi bu gazla ısıtabiliriz. Elektrik üretim santralları ve diğer birçok fabrika bu gazla çalışabilir. Tarımda kullanılmak üzere gübre bu gazla yapılabilir. Riskler kontrol altına alınabilirse devasa fırsatlar var.
JAPONYA İLK ADIMI ATMIŞTI
Alternatif enerji kaynakları üzerinde araştırma yapan Japonya, önemli bir ilerleme sağladı. Tokyo, ülkenin etrafında yoğun olarak bulunan metan hidrattan gaz elde etmeyi başardı.
Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Belli bir oranda metan gaz elde etmeyi başardık.” dedi. Ülkenin çevresindeki kaynağın, ülkenin 100 yıllık iç tüketimini karşılayacak oranda olduğu vurgulandı. Japon uzmanlar, metan hidrattan ilk defa gaz elde edildiğini de belirtti.
Kaynak:Ankara Haber
Yorum Yazın