Depremin yüzeye yakın olması durumunda daha büyük bir felaket yaşanacağına dikkat çeken Işıkara, şöyle konuştu: “Ölüdeniz depreminin yüzeye yakınlığı 20 kilometre, bu oran 5-6 kilometre olsaydı sonuçları da yıkıcı olurdu. Deprem yüzeye yakın olsaydı 17 Ağustos depreminde olduğu gibi üzücü sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Bölgede yaşayan insanlar mutlaka yaşadıkları binaların depreme dayanıklılığını gözden geçirmek zorundalar.'
'HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ'
Işıkara, deprem esnasında binalardan atlamalar nedeniyle yaralanmalar yaşandığını dile getirerek, 'İnsanlar bilinçsizlikten binalardan atlıyor, deprem bilinci olsa bunlar yaşanmaz. İnsanlar mutlaka depremler, yaşadıkları binaların depreme dayanıklılığı ve deprem esnasında yapılacaklar konusunda bilinçlendirilmeli” dedi.
GÜNDOĞDU: TSUNAMİ DE OLABİLİR
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise Ege Bölgesi'nde son bir ayda depremsel bir hareketliğin söz konusu olduğunu söyledi.
Bölgenin depremsellik anlamında hareketli bir bölge olduğunu vurgulayan Gündoğdu, 'Fethiye'de 1957 yılında 7,2 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış, dönemin kaymakamının bir gün önce yaşanan 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında insanları evlerine sokmaması sayesinde çok az can kaybı yaşanmıştı. Bu olayı bilen Fethiyeliler, biraz tedirginler. Gelecekte bölgede depremler yaşanabilir. Bölgede tsunami yaşanma ihtimali de söz konusu. Bu ne zaman olabilir, belki 100-200 yıl sonra. Bu konuda net bir şey söylemek zor' diye konuştu.
‘BU DEPREMİ BEKLİYORDUK’
Depremi önceden beklediklerini ifade eden Gündoğdu, depremin ardından yaşanan artçı sarsıntılara dikkat çekerek, 'Bölgede artçı sarsıntılar bir kaç gün daha sürebilir. Bölgedeki hareketlilik normal, anormal bir durum söz konusu değil' diye konuştu.
VATANDAŞLARA UYARI
Öte yandan, yazılı açıklama yapan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin ardından yapılan tartışmalara değinildi. Açıklamada, bu türden depremlere öncü ya da artçı deprem değerlendirmesi yapılmasının günümüz teknolojisinde imkansız olduğu, ayrıca bilgi birikimi ve deprem konusunda yapılan araştırmaların da bu soruya cevap verememekte olduğu bildirildi. Açıklamada, 'Doğal afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu, kabul etmemiz ancak boyun eğmeden mücadelede etmemiz, önlemler almamız gereken bir olgudur. Afetlere yol açan olayları tamamen önleyemeyeceğimizi; ancak afet zararlarını azaltma imkanına sahip olduğumuzu da bilmekteyiz. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın deprem yönetmeliğimize uygun yapılmış sağlam yapılarda oturması önem kazanmaktadır' ifadeleri kullanıldı.
GAZETEPORT
Yorum Yazın