Fransa'nın haftalık haber dergilerinden Le Point, kontr-espiyonaj birimi DCRI'nin Türk dernekleri tarafından inkar yasası girişimine karşı 21 Ocak 2012 tarihinde Paris'te düzenlenen yürüyüş hakkında kapsamlı bir istihbarat notu hazırladığını yazdı.
Haberde, istihbarat notunda özellikle MHP'nin Fransa'daki siyasi yapılanması olan "Fransa Türk Federasyonu"na değinildiği belirtildi. DCRI kaynaklarının Türk Federasyonu'nu "aslında kimi zaman şiddete başvuran aşırı milliyetçi Bozkurtların görünen yüzü" olarak tanımladıkları aktarıldı.
İstihbarat notunda, geçmişte Alpaslan Türkeş'in koruması olan Yusuf Ziya Arpacık'ın 21 Ocak'taki Paris gösterisinin ardından Fransa'nın Herouville-Saint-Clair kentinin Türk kökenli belediye başkan yardımcı Fadime Ertuğrul-Taştan ve kocası ile beraber görüntülenmiş fotoğraflarının olduğu ileri sürüldü. Derginin haberinde, Fadime Ertuğrul Taştan'ın aynı zamanda bölgedeki "Bozkurtların sorumlusu" olduğu, merkez MODEM partisine yakınlığıyla bilinen belediye başkanının da bu durumdan haberdar olduğu öne sürülüyor.
AVRUPA'DAN GELEN ÜLKÜCÜLER DE FİŞLENDİ
ntvmsnbc'nin haberine göre Paris yürüyüşü sırasında DCRI tarafından çekilen fotoğrafların diğer Avrupa ülkelerinden gelme "ülkücü" gençleri de gösterdiğini yazan Le Point, Türk Federasyonu'nun "kendini ön plana koymadan Avrupa çapındaki ağını inkar yasasına karşı kullandığı" yorumunda bulundu. Haberde, yürüyüşte Paris merkezli "Anadolu Kültür Merkezi"nin "prezantabl vitrin" rolü oynadığı, Ataturquie, Turquie News, Radio MIT, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Talat Paşa Komitesi gibi dernekler tarafından da desteklendiği belirtildi. Dergi, Talat Paşa Komitesi'ni "Ermeni soykırımını inkar etmek için Türk devletinin en üst seviyesinde kurulmuş yapılanma" olarak niteledi.
Le Point, DCRI'nin, bu değişik görüşlerden kuruluşları bir araya getirenin "milliyetçi unsur" olduğunu ve "Ermeni soykırımını inkarın bu unsurun kimliksel altyapısını oluşturduğunu" söylediğini de aktardı.
YÜRÜYÜŞE 30 BİN KİŞİ KATILMIŞTI
Türk dernekleri tarafından 21 Ocak'ta Paris sokaklarında düzenelen yürüyüşe değişik kaynaklara göre 20 bin ila 30 bin kişi arasında bir kitle katılmıştı. Yürüyüş bugüne kadar Türkler tarafından Fransa'da düzenlenen en önemli gösteri olarak kayıtlara geçmişti.
Yorum Yazın