İKSara araştırma şirketi ile Okan Üniversitesi Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (OKFRAM) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 'Yöneticilerin Ekonomik Beklentileri' anketinin sonuçları iş hayatına dair önemli veriler ortaya koyuyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Kocaeli'de faaliyet gösteren 258 firmanın yöneticileriyle 2012 Şubat-Mart tarihleri arasında telefonla anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 78'i 2012 yılı içerisinde eleman almayı planladığını belirtiyor. Eleman almayı düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 22. 'Şirketiniz 2012 içerisinde yatırım yapmayı planlıyor mu?' sorusuna yöneticilerin yüzde 62'si 'Evet', yüzde 24'ü 'Hayır'; yüzde 14'ü ise 'Belirsiz' yanıtını veriyor.
KREDİ NOTU ARTAR
- Her beş şirketten dördü, 2012 yılında ekonomi yönetiminin bankalara yönelik uyguladığı kemer sıkma politikalarının devam edeceğini, bunun reel sektörün kredi alma sürecinde zorluklar yaratacağını düşünüyor. Öte yandan, her beş şirketten üçü, önümüzdeki iki yıl içerisinde uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye'nin kredi notunu artıracağı görüşünde.
'Küresel durgunluk 2012 yılında Türkiye'yi de etkileyecektir' diye düşünen şirket yöneticilerinin oranı yüzde 69. Bu görüşe katılmayanların oranı ise yüzde 31 düzeyinde.
2012 yılında enflasyonda önemli bir artış olacağını bekleyenlerin oranı yüzde 52 iken, buna 'Katılmıyorum' diyenlerin oranı yüzde 48.
- Araştırmada katılımcılara 'Küresel durgunluğun 2012 yılında Türkiye'yi de etkilemesi
hangi sektörlerde önemli bir küçülmeye neden olacaktır?' sorusu da yöneltildi. Buna göre, şirket sahiplerinin küçülme beklediği ilk üç sektör inşaat, otomotiv ve tekstil oldu.
YÖNETİCİLER, FAİZ ARTIRIMI BEKLİYOR
- Ankette, şirketlerin Merkez Bankası'nın politikalarına ilişkin yorumları da sorgulandı. Yöneticilerin sadece yüzde 38'i MB'nin politikasının işe yarayarak, 2012'de kurların düşük düzeyde gerçekleşeceğine inandığını söylüyor. Yüzde 62'si ise bu görüşte değil. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda yöneticiler yüzde 69 gibi ezici bir çoğunlukla faiz artırımı bekliyor. Beklemeyenlerin oranı ise yüzde 31. Bununla beraber, şirketlerin yüzde 14'ü MB'nin yapacağı faiz artışının yüzde 1'den az olacağı kanaatinde. Yöneticilerin yüzde 42'sinin beklentisi yüzde 1.5'tan fazla olacağı yönünde. Katılımcıların yüzde 45'lik bölümü ise 1-1.5 arasında değişim bekliyor.
Kadın yöneticiler daha eğitimli
Yaklaşık 17 yıldır faaliyet gösteren 258 şirketin yöneticilerinin yüzde 28'i kadın, yüzde 72'si erkeklerden oluşuyor. OKFRAM ve İKSara, 'Ankete katılan yöneticilerin profili değerlendirildiğinde, kadın yöneticilerin eğitim durumunun erkeklere göre daha iyi olmasına karşın, ortalama yönetici deneyim sürelerinin daha kısa olduğu saptandığına' dikkat çekiyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 48'i ihracat yaparken, yüzde 52'si hiç ihracat yapmıyor. Bununla beraber her beş şirketten ikisi ithal girdi kullanıyor. Beş şirketten üçü herhangi bir girdisi için ithalat yapmıyor. Son 2 yıl içerisinde yatırım amaçlı kredi kullanan şirketlerin oranı ise yüzde 45.
Şirketlerin yarısı sosyal medyada
Şirketlerinin yüzde 52'sinin Facebook/ Twitter gibi sosyal medyada kurumsal web siteleri bulunmuyor. Yüzde 42'si sosyal medyada kurumsal hesap sahibi iken yüzde 6'sı 'Bilmiyorum/ fikrim yok' diyor. Şirketlerin yüzde 89'u ise 'İnterneti etkin olarak kullanmak, şirketin başarısını etkiler' görüşünde hemfikir.
Şenay YILDIZ
Yorum Yazın