YAHOO CEO'su Scott Thompson'ın yalan CV'nin (Curriculum Vitae/Özgeçmiş) kurbanı olması, 'Türkiye'deki özgeçmişlerin ne kadarı doğru?' sorusunu gündeme getirdi. İnsan kaynakları uzmanlarının deyimiyle Türkiye'de CEO düzeyinde CV 'süsleme' sanatı var mı bilinmez ama CV'lerin asgari yüzde 20'si doğru bilgi içermiyor. Katıldığı sertifika programını master yapmış gibi gösterenden, hiç spor yapmadığı halde sırf 'havalı' gözüküyor diye CV'sine düzenli spor yaptığını yazanlara kadar 'çarpıtma' örnekleri dolup taşıyor...
HRM Danışmanlık Ortağı Elif Ejdar Özel, 'Bir adayımız CV'sinde Oxford mezunu olduğunu belirtmişti. Sonradan öğrendik ki kendisi 3 ay süreyle Türkiye'de Oxford English adlı bir İngilizce dil eğitimine katılmış' diyerek, durumu özetliyor. 'Bize göre on CV'den ikisi doğru bilgi içermiyor' diyen Özel, şöyle devam ediyor: 'Eğitim hayatında elde ettiği not ortalaması, üniversite mezuniyeti veya master bilgileri, iş deneyimlerine yönelik verdiği tarihler, işten ayrılma nedenleri gibi konularda yanıltıcı bilgilere rastlanabiliyor. En sık karşılaştığımız yanlış bilgi ise yabancı dil bilgisine yönelik. Adayların yüzde 80'i İngilizce bildiğini belirtmekte ve web tabanlı formu doldururken 'Çok İyi' kısmını işaretliyor. Kısa süreli yurtdışında yaşamış kişilerin bu süreyi daha uzunmuş gibi gösterme eğilimleri de olabiliyor.'
FAZLADAN DİPLOMA İŞİNDEN ETMİŞTİ
YAHOO'nun hissedarlarından Third Point, Thompson'ın diploma bilgilerinde sahtekarlık yaptığını ortaya çıkarmış, Yahoo'nun görevlendirdiği bir kurul konuyu bir hafta önce incelemeye başlamıştı. Thompson, kurulun incelemeleri henüz tamamlanmadan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada görevini terk ettiğini açıkladı. Thompson, biyografisinde, hem muhasebe hem de bilgisayar bilimi alanında diplomaya sahip olduğunu belirtmişti. Third Point, Thompson'ın sadece muhasebe diplomasına sahip olduğunu ortaya çıkarmış, eski CEO'nun mezun olduğu üniversite bu bilgiyi doğrulamıştı.
SOSYAL AĞLARDAN YARARLANIYORUZ
'YÜZ yüze mülakat yapmadığımız adayı asla bir firmaya önermiyoruz' diyen Elif Ejdar Özel, 'Özellikle üniversite sırasında üye olduğu topluluklar veya sivil toplum örgütlerine yönelik konular hakkında konuşturarak, yazılanların doğruluğunu tespit etmeye çalışıyoruz. Referans kontrolleri sırasında adayın verdiği isimlerin yanı sıra kendi ulaştığımız isimlerle de mutlaka referans taraması yapıyoruz. Sosyal ağlardan Linkedin, Facebook, Twitter ve Xing üzerinde de kişilere kolaylıkla ulaşılabildiği için bilgileri bu kanallardan teyid ediyoruz' diye konuşuyor.
Bir kez dalış yapan 'hobim' diyor
MÜLAKAT sırasında hobiler üzerinden giderken de sorgulamaya dikkat ettiklerini belirten Özel, 'Örneğin kitap okumak hobileri arasındaysa, mutlaka en son okuduğu kitaba dair detaylı bilgi istiyoruz. Dalış yapmaktan hoşlandığını söyleyen bir adayımıza bu konuda detaylı sorular sorulduğunda bunu hayatında sadece bir kez yaptığını tespit ettik. Neden hobi olarak yazdığını sorduğumuzda, CV'sinin ilgi çekici olmasını istediği için yanıtını aldık' diyor...
Ortaöğrenimde sahtecilik var
İNSAN Yönetimi Derneği (PERYÖN) Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman, 'Orta öğrenim diplomalarında önemli bir sahtecilik olduğunu biliyoruz. Özellikle meslek lisesi ve MYO diplomalarında bu sıkıntı yıllardır var. Elbette burada şirketlerin gerek okul kayıtlarıyla gerekse de mesleki formasyon testleriyle riski azaltmaları mümkün' diye konuşuyor.
En son aldıkları ücreti yükselterek söylüyorlar
Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, 'Adaylar, en çok bildikleri yabancı dil seviyesinde yanıltıcı bilgi verebiliyorlar. Özellikle ikinci yabancı dil öğreniyorsa ya da temel seviyede biliyorsa, orta seviyede biliyorum diyebiliyor' şeklinde konuşuyor. Tütüncü, 'Diğer bir konu ise; işten ayrılma nedeni. Adaylar işten ayrılma nedenlerini 'mesleki tatminsizlik' ya da 'ücret düşüklüğü' olarak belirtiyorlar. Ama asıl neden; bağlı olduğu yönetici ya da çalışma arkadaşlarıyla anlaşamama durumu olabiliyor. Ayrıca adaylar, daha yüksek ücret talep edebilmek için en son aldıkları ücreti yükselterek söyleyebiliyorlar' diyor.
Sertifika programına master muamelesi
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, 'En sık eğitim konusunda yanıltıcı bilgiler olduğunu görüyoruz. Bilinçsiz adaylar bunu 'abartma veya süsleme' şeklinde değerlendirebiliyor ama işverenler için kabul edilir bir durum değil. Örneğin katılınmış bir sertifika programının master programı gibi gösterilmesine veya nadiren de olsa mezun olunmayan bir eğitim kuruluşundan mezun olmuş gibi gösterilmesine rastlanabiliyor' diye konuşuyor.
Aylin LÖLE
AKŞAM
Yorum Yazın