Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Filyos Çayı’ndan saniyede 750 metreküp su aktığını, Bolu, Karabük ve Ilgaz’daki dere ve çayların sularının üçte birinin buradan aktığını belirterek şöyle konuştu:
“Bir anda ısınma gerçekleştiği için su yüksekliği de su akışı da fazla oldu. Bu, çalışmalarda bize güçlük yarattığı gibi, yapacağımız, alacağımız tedbirler konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini gösterdi. Buna rağmen biz bazı riskleri alarak bu çalışmaları yaptık. Neticede bir kişinin cesedine ulaşıldı. Diğerlerine de kısa zamanda ulaşacağımızı düşünüyorum. Kaybolan vatandaşlarımız çöken blokların altında kalsa, parçalarına mutlaka ulaşılırdı. Görgü tanıkları da ifadelerinde minibüsün sürüklendiğini söylüyor. Dolayısıyla arazide arama yapılıyor. Ekiplerimiz risk alarak aramaları sürdürüyor. Beton blokların kaldırılmasıyla ilgili de dolgu çalışması yapılıyor. 150-200 tonluk bloklardan bahsediyoruz. Bununla ilgili çalışmanın yarın akşam sonuçlanacağını düşünüyoruz.”
‘Beledeyiye devredildi’
Köprüdeki ihmal iddialarına cevap veren Ayyıldız, “Köprümüz 30-40 sene önce yapılan bir köprü. Yanına ikizi sayılabilecek yeni bir köprü yapılmış. Eski köprümüz 1 sene önce belediyeye devredilmiş. Mutlaka köprüde bir eskime söz konusudur. Ama ihmal konusunda adli ve idari tahkikat yapılarak sorumluları bulmaya çalışırız.
Ama esas hadise, kaybolan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşarak ailelerini teskin etme durumundayız. Ondan sonra eğer varsa ihmal iddiaları araştırılır. Ama çok ağır bir kıştan geçtik. Bölgede bu sıcaklığa rağmen tepelerde hala 1-1.5 metre yüksekliğinde kar var. Dolayısıyla o iddialara da bakılır. Ama öncelikle çalışmalar bu vatandaşlara ulaşmayla ilgili” dedi.
Ayyıldız, köprünün bakımlarının da zaman zaman yapıldığını belirterek, “Normal bir hadise olmayınca bunun sorumlularının tespiti için uzman kişilerin raporları beklenmeli. Bunun için de hem idari hem de adli soruşturmamız başlatıldı. Başbakanımızın, yıkılan köprünün yerine acilen yeni bir köprünün yapılması yönünde bize talimatı var. Biz de o konuda harekete geçiyoruz” diye konuştu.
43 saat sonra ceset bulundu
Aralarında Çaycuma Belediye Başkanı Ak Parti’li Mithat Gülşen’in babası Kemal ve yeğeni Sezgin Gülşen’in de bulunduğu kayıp 15 kişiyi bulmak için iki gündür sürdürülen arama çalışmalarına dün sabahtan itibaren yeniden başlandı. Faciadan sonra Çaycuma’ya sevk edilen 73 kişilik ekiple sürdürülen arama ve kurtarma çalışmalarına Türkiye Taşkömürü Kurumu Tahlisiye İstasyonu’ndan 20, belediyeden de 17 kişilik ekip de destek verdi. Gruplara ayrılan 110 kişilik ekipte yer alan Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi ekipleri çayın denize dökülen bölümlerinde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile diğer ekipler, köprüden denize kadar yaklaşık 20 kilometre olan çayda botlarla ve çay kenarlarında da karadan tarama yaptı.
Helikopterden görüldü
Havadan arama çalışmalarına katılan helikopterden saat 10.30 sıralarında, yıkılan köprüden yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta çayın kenarındaki sazlık alanda bir ceset tespit edildi. Bölgeye yönlendirilen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, botla böygeye ulaştı ve ceset kıyıya çıkarıldı. Cumhuriyet Savcısı’nın incelemesinin ardından ambulansla Çaycuma Devlet Hastanesi morguna kaldırılan cesedin, minibüsteki yolculardan Meryem Başören’e ait olduğu saptandı. Başören’in cesedinin bulunduğu yerde bir de kask bulundu. Görgü tanıkları, köprüden Filyos Çayı’na bir de motosikletlinin düştüğünü gördüklerini söylemişti.
‘Çalışmalar yeterli değil’
Köprüden düşen yayalar arasında bulunan Hayriye Güner’in kayınvalidesi Mürüvet Güner, “Yeterli çalışma yapılmıyor. Hala yol yapmaya çalışıyorlar” dedi. Hayriye Güner’in, köprünün üzerindeyken kendisine ’Köprüdeyim geliyorum’ mesajı attığını belirten kızı 13 yaşındaki Vildan Güner, “Bana tişört almaya gitmişti. Saat 15.27’de, ’Geliyorum, köprüdeyim’ diye mesaj attı. Annem gelmeyince babamı aradım. Köprünün çökeceği hiç aklıma gelmemişti” diye konuştu.
CHP: 5 milyon ödenekle nehir ıslah edilemez
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çaycuma’da çöken köprüde incelemelerde bulundu. Filyos Vadisi Projesi’nin yeniden ele alınıp, Filyos Çayı’nın ıslah edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Yıllardır söyleniyor bu. Yatırım miktarının 111 milyon lira olduğu ifade ediliyor. Ama 5 milyon liralık ödenek ayrılmış. Bu ödenekle nehrin ıslah edilmesi mümkün değil. Filyos Projesi çerçevesinde buranın yeniden dizayn edilmesi lazım. Yeterli kaynak ayrılmalı. Umarım bu ders olur.” Köprünün yıkılmasıyla ilgili ihmal iddialarının kendisine de geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu “Ama bu olayda siyasal iktidarı eleştirmek gibi duyguya kapılmak istemiyorum. Taşkınlar her yıl oluyor” dedi.
Köprünün çökeceği belliydi
Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Kubilay Kaptan, cumartesi günü yaptığı inceleme sonucu çöken 1951 yapımı Çaycuma Köprüsü’yle ilgli olarak şu tespitlerde bulundu:
- Köprünün toplam uzunluğu 255 metredir. Köprünün 110 metrelik bölümü çökmüş. Köprünün ayaklarında zamanla meydana gelen yıpranmalar, pas paylarının dökülmüş olması, açığa çıkan ve korozyona uğrayan demirler açıkça görülmektedir.
- Köprüden yaklaşık 50 kilometre yukarıda bulunan Karabük Hidroelektrik Santrali barajının su seviyesinin yükselmesiyle baraj kapakları açılarak su seviyesinin düşürülmeye çalışıldığı belirlenmiştir. Kapakların açıldığı dönemlerde debisi artan su ise köprü ayaklarını korumak için yapılan setleri söküp götürmüştür. Köprüde Karayolları tarafından kısmı bir onarım yapılmış olmasına rağmen köprüde onarım değil, güçlendirme yapılmış olması gerektiği çok açıktır. Çöken köprünün hala ayakta olan kısımlarında, bütün uyarılarımıza rağmen, insanların beklemesine, toplanmış olmasına izin verilmeye devam ettirilmiştir.
- Köprü üstündeki yoğun ve ağır trafik yıllardan bu yana devam etti. Bu köprü taşıyıcı sistemini oluşturan malzemelerin yorulmasına neden oldu. Eriyen kar sularının ayakları daha da fazla aşındırmış olması çökmeyi tetiklemiştir. 61 yıldır kullanımda olan köprünün düzgün aralıklarla ve standartlara uygun bir şekilde bakımı yapılmadığından kullanım ömrü tamamlanmıştır. Konuyla ilgili olarak yapılan raporlar, haberlerler yetkililerce dikkate alınmamıştır. Yeni bir köprü yapılmış olmasına rağmen eski köprü kapatılmamış, onarıldığı söylenerek Karayolları tarafından hizmet sunmaya devam ettirilmiştir.
- Köprü bütün uyarılara rağmen zamanından bakıma alınmamış, zamanında güçlendirilmemiş ve bütün bunlar yapılmadığı için de ömrünü tamamladığından kullanımdan kaldırılmamıştır. Bunun yerine büyük bir sorumsuzluk örneği sergilenerek Karayolları tarafından bakımı yapıldığı söylenerek hizmetine devam ettirilmiştir. Ölmekte olan bir hastaya son günlerinde makyaj yapar gibi davranan Karayolları Genel Müdürlüğü olaydan birinci dereceden suçludur.
- Bölgede benzeri köprüler bulunmaktadır ve acilen bunlarla ilgili tedbir alınması gerekmektedir. Karayolları ve ilgili kuruluşlar acil olarak ölüm yolu haline gelen Bolu-Zonguldak yolu ve üstündeki yapıların kullanımından dolayı oluşacak fazla ölümü önlemek için biran önce harekete geçmelidir.
Debi çok yüksek
Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, derinliği 3 ile 10 metre arasında değişen çayda debinin çok fazla olduğunu belirterek, “Suyun debisi çok yüksek. Buraya insanları sokma şansım yok. Alır götürür. Dalgıçlar giremiyor. Bazen insanoğlu doğa karşısında çaresiz kalıyor. Köprüden Filyos Çayı’na düşen minibüsün, her biri 200 topluk tabyalar altında olduğunu sanmıyoruz. Minibüsün çayda sürüklendiğini görenler var. Büyük ihtimalle sürüklendi. Çevre Müdürü ve Müdür Yardımcısı, minibüsü sürüklenirken gördüklerini teyit etti. Fakat biz araçla gittik yetişemedik. Derede kumu alınmış yerler var. Minibüs oralardan birine düşmüş olabilir” diye konuştu.
mynet
Yorum Yazın