Taraftar sayısında FB lider. GS'lilerin yüzde 48'i, FB'lilerin 46'sı BJK'lilerin 42'si, TS'lilerin de 65.5'i AK Parti'ye oy veriyor. CHP en fazla oyu BJK'lılardan alıyor. MHP de Trabzonsporlulardan.
Futbolla siyaset birlikte anılır oldu
Türkiye'nin en fazla kafa yorduğu iki konu futbol ve siyasettir. Uzmanı, ahkâm keseni boldur. TV ekranını da açsanız, kahvehane köşesine de gitseniz mutlaka futbola, siyasete ilişkin bir tartışmaya rastlarsınız. Galatasaray'ın mı yoksa Fenerbahçe'nin mi en fazla taraftara sahip olduğu hep merak uyandırır. Şike operasyonu, FB'nin yaşadıkları, Başkan Aziz Yıldırım'ın durumu futbol ile siyaseti daha da birlikte anılır hale getirdi. Yeni merak konularından birisi de acaba bu durumun siyaseti ne denli etkilediği, taraftarların siyasal tercihlerine yansıyıp yansımadığı...
Kulüplerin taraftar sayısı her yıl ölçülüyor ama bu taraftarların siyasi eğilimleri konusunda 12 yıldır araştırma yapılmadı. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, "25 milyon taraftarımızın 20 milyonu AK Parti'ye oy verdi" deyince ortaya bir araştırma çıkmıştı. Eldeki tek veri 2009-2010 tarihliydi. Metropoll Araştırma Şirketi, bu alandaki bir açığı kapattı, merakı da bir ölçüde giderdi. Halkın şike operasyonuna bakışı, taraftar sayısı ve taraftarların siyasi eğilimlerini araştırdı. Araştırma İstanbul'da 18 yaş üzerine yapıldı. Sonucun Türkiye genelini büyük ölçüde yansıttığı tahmin ediliyor. Belki tek istisna Trabzonspor. Anadolu'da Trabzon taraftarının güçlü olduğunu ve genel ortalamayı yükselteceğini söylemek gerek.
Taraftarda FB lider
Taraftarın en sevdiği konu 'en büyük' tartışmasıdır. Hangi kulübün en fazla taraftara sahip olduğu, daha doğrusu GS'nin mi yoksa FB'nin mi 'en büyük' olduğu çözümsüz bir sorudur. Yıl ve ankete göre iki kulüpten biri birincilik kürsüsüne oturur. BJK ve TS'nin kaderi her zaman 3 ve 4'üncülüktür. İlk iki sıralama değişken, üç ve dört hep sabittir. Metropoll'ün İstanbul anketinden FB'lileri sevindirecek sonuç çıkmış. İstanbul'un yüzde 31.9'u FB, 27.3'ü GS, 21.3'ü BJK, 4.9'u da TS'li. "Takım tutmuyorum" diyenler 5.3, "Milli takım" diyenler ise 1.0 çıkmış.
Peki, bu taraftarlar kime oy veriyor? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fanatik FB taraftarı olduğu biliniyor. Acaba bu durum FB taraftarını ne denli etkiliyor? Şike operasyonu, Aziz Yıldırım'ın tutuklu olması FB'yi nasıl etkilemiş? Yaşananların faturasını hükümete mi kesmiş? Bu soruların cevabı seçimleri kimin kazanacağından daha fazla merak ediliyor.
AK Parti'ye en fazla oy Trabzonspor'dan
Ankete baktığımızda tablo şöyle: Başkan Ünal Aysal'ın dediği gibi "25 milyonun 20'si" değil ama GS taraftarının yüzde 48'i AK Parti'ye oy veriyor. FB'lilerin yüzde 46.5'i, BJK'lıların da 42.8'inin oyu iktidara gidiyor. TS'de ise oran çok yüksek: Oyların yüzde 65.5'i AK Parti'ye gitmiş.
CHP'ye en fazla oy BJK'dan
CHP en fazla oyu BJK, sonra da FB ve GS'lilerden alıyor. CHP'nin bu iki kulüpten aldığı oy ülke ortalamasının oldukça üzerinde. MHP ise Trabzon taraftarından daha fazla oy alıyor. BDP'ye en çok oy GS taraftarından gitmiş.
'TFF krizi yönetemedi'
Futbolu sarsan şike operasyonuna halkın bakışı da sorulmuş. Şikenin çok yaygın olduğuna inananlar çoğunlukta. Halkın yüzde 42'si şikenin çok yaygın olduğuna inanıyor, yüzde 35'i şikenin varlığını kabul ediyor. Sporda şikenin olmadığına inananların oranı çok düşük, yüzde 7.
Türkiye, 'şike operasyonu' nedeniyle spor tarihinin en sancılı dönemini yaşıyor. Kriz, Mehmet Ali Aydınlar'ın Futbol Fedarasyonu Başkanlığından istifasına yol açmıştı. Aydınlar'ın kriz yönetiminin halkı tatmin etmediği de görülüyor. İstanbulluların yüzde 59'u Futbol Federasyonu'nun kriz sürecini iyi yönetemediğini düşünüyor. Aksini düşünenler yüzde 22'de kalmış.
Siyaset ve futbola ilişkin söylenen sözlerin ortalığı nasıl dalgalandırdığı ortada. AK Parti'nin 2004 belediye seçiminde Trabzon'u kaybetmesi Başbakan Erdoğan'ın FB'li kimliğine bağlanmıştı. Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın TS'nin kupayı alması için 'ince ayar' yaptıklarını söylemesi bu sefer FB'yi ayağa kaldırdı.
Örnekleri çoğaltabiliriz. Şimdi merak edilen şike operasyonundan dolayı FB'li seçmenin faturayı iktidara kesip kesmediği. Araştırmayı yapan Prof.Dr. Özer Sencar'ın yorumu şu anda böyle bir çıkarım yapmanın zor olduğu yönünde. Futbolda şikeye inananlar içerisinde FB taraftarının da ortalamaya yakın olduğunu söyleyen Sencar, "Siyasi partilerin takım taraftarları içerisindeki seçmen kitlesi Türkiye genelini yansıtıyor" görüşünde.
Bugün seçim olsa: AKP 52, CHP 24, MHP 12
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapılan bütün araştırmalarda en sevilen ve popüler lider çıktığı biliniyor. Ucu açık bir şekilde sorulan "Yaşayan liderler arasında en beğendiğiniz isim" sorusuna Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 40 civarında çıkıyordu. Son araştırmada bu oran yüzde 46'ya yükseldi. Araştırmacılar, geçirdiği rahatsızlığın halkın gözünde Erdoğan'ı daha popüler kıldığı, Başbakan'ın ülke için önemini hatırlattığı görüşünde. AK Parti'nin anketinde "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu da yöneltildi. Buna göre, AK Parti'nin oyları, 12 Haziran oranını aşıyor. Siyasi partilerin sıralaması değişmiyor.
Sonuçlar şöyle:
AK Parti yüzde 52 ile birinci parti.
CHP yüzde 24.6 ile ikinci,
MHP de yüzde 12 ile üçüncü sırada.
(Radikal)
Yorum Yazın