Çoğu zaman tarif edilemeyecek kadar şiddetli bir ağrıyla kendini gösteren böbrek taşı, son yıllarda hızla artıyor. Böbrek taşı oluşumunun en önemli nedenlerinin başında ise yanlış beslenme geliyor. Taş hastalığının görülme oranlarında artış yaşandığını söyleyen Aile Hastanesi Bahçelievler Üroloji Uzmanı Dr. Tansu Güdelci, limon ve portakal suyunun içeriğinde bulunan sitrik asit nedeniyle taş oluşma riskini büyük ölçüde düşürdüğünü belirtiyor.
NEDEN OLUŞUYOR?
Taş oluşumuna yol açan çok sayıda faktör bulunuyor. Bu faktörler kişisel ve çevresel olmak üzere ikiye ayrılıyor. KİŞİSEL FAKTÖRLER Genetik etkenler: Böbrek taşı olan her 4 hastadan 1'inde aile hikayesi bulunuyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda taş hastalığının oluşmasında genlerin etkili olduğu gösteriliyor. Yaş: Üriner sistem taş hastalığı daha çok 20-49 yaş arasında ortaya çıkıyor. Genellikle birden fazla taşı olan ve tekrarlayan taş hastalığı nedeniyle takip edilen hastaların taş ile ilgili şikayetlerinin 20'li yaşlarda başlamış olduğu görülüyor. Yapılan araştırmalar, 50 yaş üzerinde ilk kez taş oluşturma oranının çok düşük olduğunu ortaya koyuyor. Cinsiyet: Taş hastalığı erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülüyor. Çocukluk döneminde ise erkek ve kız çocuklarda taş oluşum oranları arasında fark bulunmuyor. Bunun sebebinin ise ergenlik döneminden sonra salgılanmaya başlanan testosteron hormonunun dolaylı olarak böbrek taşı oluşumuna yol açıyor olması.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ AĞRI, ATEŞ, BULANTI
Üriner sistem taş hastalığı oldukça sık rastlanan ve genelde ağrıyla seyreden bir rahatsızlık. Çoğu hasta tarafından böbrek taşı düşürme doğum sancısına benzetilse de, bazı durumlarda ağrıya neden olmuyor. Belirti vermeyen bu taşlar genellikle başka bir rahatsızlık dolayısı ile çekilen röntgen filminde ya da idrar tahlilinde ortaya çıkıyor. Bazen de sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları böbrek taşı şüphesi doğuruyor. Böbrek taşlarının, idrarın taş oluşturan tuzlar ile aşırı doygun hale gelmesi ve yine bu idrarın içinde taş oluşumunu önleyen maddelerin yeterli miktarda bulunmaması sonucunda oluştuğu tahmin ediliyor. Ağrı, idrarda kan, idrar yolu iltihapları, ateş, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
TEDAVİ OLMAZSA TEKRARLAYABİLİR...
Böbrek taşı bazen ağrı yapmadan da ortaya çıkabiliyor. Ancak, ister ağrıya neden olsun ister olmasın, taş oluşumunun altında yatan sebebin mutlaka ortaya çıkartılması gerekiyor. Çünkü böbrek taşı hastası ek tedavi almadığı takdirde hastalık ilk yıl yüzde 10, beşinci yıl yüzde 35 ve onuncu yıl ise yüzde 50 oranında tekrarlama eğilimi gösteriyor.
TAKVİM
Yorum Yazın