Böbrek yetmezliğinde böbrekler görevlerini yerine getiremeyince kanda üre ve kreatinin gibi maddeler yükselir. Kronik böbrek yetmezliği bazı hastalarda yavaş ilerlerken, bazı hastalarda hızlı ilerler ve böbrekler kanı temizleme görevini yerine getiremez. Buna bağlı olarak kanda üre ve kreatinin çok yükselir. Bu aşamada diyaliz veya böbrek nakli gerekir.
Böbreklere iyi gelen besinler ise şunlardır:
Çilek: Çilek, ahududu, bögürtlen ve yaban mersini gibi dutsu meyveler, antioksidan açısından oldukça zengindir. Üreyi ve ürik asiti böbreklerden atarak böbrek sağlığını güçlendirir.
Su: Böbrek taşı riskini en aza indirmek için günde 2 litre su içmek gerekir. Su, vücuttaki zararlı maddelerin atılımını kolaylaştırır.
Pirinç: Düşük potasyum içeren pirinç, aynı zamanda vücuda gereken enerjiyi sağlayan bir karbonhidrattır. Potasyum, vücut için gerekli bir mineral olmakla birlikte fazla potasyum böbrekler tarafından filtre edilerek vücuttan atılır.
Soya proteini: Fosfor, kemik sağlığı için önemlidir. Ancak fazla fosfor tüketimi, böbrekleri yorabilir. Soya ürünleri böbrekleri fazla fosfordan korur. Zencefil: Kanı temizler ve böbreği toksinlerden arındırır.
Yoğurt: Yoğurt gibi mayalanmış süt ürünleri probiyotik olmaları açısından böbrek için önemlidir. İyi bakteriler böbreğin bağışıklık kazanmasını sağlar.
Maydanoz: Böbrek sağlığı için özellikle de böbrek taşı tedavisi için maydanoz oldukça etkilidir.
Kabak çekirdeği: Böbreği serbest radikallerden korur.
Kaynak:Bolu Gündem
Yorum Yazın