Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "Asrın Projesi" diye nitelenen çalışmada 2. dev adım olan Geçitköy Barajı'nın temeli; KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu'nun katılımıyla atıldı.
1986'DA ÖZAL'LA İMZALANAN PROTOKOL
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1986 yılında dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal'la birlikte iki ülke arasında işbirliği protokolü imzaladıklarını hatırlattı. Eroğlu, KKTC'nin her alanda gelişmesi için imzaladıkları protokolde 18 gölet yapımının da yer aldığını anlattı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, 3'ü yeraltı sularını zenginleştirme, 15'i de sulama amaçlı bu göletlerden Geçitköy Göleti'nin temelini 1989'da attıklarını ve 1990'da bitirdiklerini, o günleri çok iyi hatırladığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Ve şunu samimiyetle söylüyorum ki daha o günlerden başlayarak bir gün suyun buralara akacağını hayal ediyor, bunu düşünmekten, hayal etmekten, susuzluğun acısını bilen bir köy çocuğu, bir Kıbrıs insanı olarak, büyük bir mutluluk duyuyordum"
GEÇİTKÖY, 2. BÜYÜK GÖLET
Geçitköy'ün, 1974 sonrasında inşa edilen 18 gölet arasında ikinci büyük gölet olduğunu ve yaklaşık 1.8 milyon metreküp su toplama kapasitesi bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün ise kapasitenin 14 kat büyüyerek 26 milyon metre küpe çıkacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tüm göletlerin bugünkü kapasitesinin 10 milyon metreküp civarında olduğunu, Türkiye'den gelecek su miktarının ise yılda 75 milyon metreküp olacağını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 7 Mart 2011'de Türkiye'de Alaköprü'de atılan temel için "Asrın Projesi" yakıştırmasının çok doğru bir tanımlama olduğunu, çünkü 21'inci yüzyılda suyun stratejik öneminin giderek artacağını ve ilk kez böylesi bir teknolojiyle suyun, deniz altından başka bir noktaya taşındığını anlattı. 1960 öncesinde Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği'nin ilk kez resmen talep ettiği Türkiye'den Kıbrıs'a su getirilmesinin, politikaya girdikten sonra hep aklının bir köşesinde yer aldığını belirten Eroğlu, "Herkesle bu projeyi konuştum, herkes olaya heyecanla yaklaştı. Şu veya bu projeler yapıldı, denemelere girişildi. Ben parti başkanı ve Başbakan olarak bu konunun hep üzerinde durdum" dedi.
"PROJENİN MİMARI, ERDOĞAN'DIR"
2009 milletvekilliği seçimlerinde de 2010 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de anavatan Türkiye'den KKTC'ye su ve elektrik enerjisi getirilmesi için çalışacağını vurguladığını dile getiren Eroğlu, "Ama şu açık ki bu son projenin mimarı hiç kuşkusuz Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi. Eroğan'ın daha İstanbul Belediye Başkanlığı döneminden Kıbrıs'a su götürülmesi konusunu kafasında projelendirmeye başladığını ve günü gelince gereken direktifleri verdiğini, çalışmaların yapıldığını ve projenin artık adım adım hızla ilerlediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu; Erdoğan'a, önceki Devlet Bakanı Cemil Çiçek'e, Kıbrıs İşlerinden Sorulu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Türkiye hükümetine ve her zaman yanlarında olan anavatandaki kardeşlerine teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın, kendisinin doğum gününde, projenin 1 yıl erken yani 7 Mart 2014'te bitmesi talimatı verdiğini, gerekli paranın da hazır olduğunu söylediğini aktararak "İnşallah 7 Mart 2014 saat 13.00'te bu baraja suyun aktığını hep birlikte göreceğiz ve o gün, bizim ikinci bayramımız olacaktır" dedi.
KIBRIS SORUNU
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine de değindi ve kalıcı, kapsamlı, adil, yaşayabilir, Kıbrıs'taki gerçeklere dayalı bir antlaşma yapma iradesine sahip olduklarını ortaya koyduklarını, şimdi topun, Birleşmiş Milletler'de (BM) olduğunu söyledi. BM'nin yanı sıra Kıbrıs'la ilgilenen diğer devletlere ve AB'ye de büyük görevler düştüğünü vurgulayan Eroğlu, "İnşallah daha fazla Rum tarafının oyalama taktiklerine boyun eğmezler. Eğerlerse yazık ederler, halkımız tarafından kendilerine duyulan güven daha da azalır" ifadelerini kullandı.
"KİMSE BU KARDEŞLİĞİ BOZAMAZ"
Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın "Anavatandan ne istedikse bize verildi: kan istedik. kan, ekmek istedik, ekmek, can istedik. can verildi' sözünü hatırlatarak konuşmasını 'Şimdi de bize su veriliyor. Yani hayat veriliyor, yeni bir hayat veriliyor. Ey Kıbrıs Türkü, ey sevgili kardeşlerim: bunun kıymetini iyi bilelim. Verilen su. bizim için hayattır ve bunun bedeli yoktur. Çünkü biz kardeşiz. Biz gerektiği gün bir birimiz için hayat veririz, can veririz, kan veririz. Kimse bu kardeşliği ve dostluğu bozamaz' diyerek tamamladı.
"DAHA ÇOK BEKLERLER"
Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Kıbrıslı Türkler'in izolasyonlar yüzünden azınlık statüsünü kabul etmesini bekliyorsa daha çok bekleyeceğini ifade etti. Türkiye'nin her türlü siyasi ve ekonomik desteği vermeye hazır olduğunu belirten Atalay, bugünkü törenin de bunun en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.
Yorum Yazın