Alzheimer'a yol açan, iki sinir hücresi arasındaki iletişim bölgeleri sinapsların bozulmasını durduran bazı antikorlar bulundu.
İngiltere'deki University College'dan Patricia Salinas ve ekibinin fareler üzerinde yaptığı araştırma söz konusu antikorların, birikimi alzheimera yol açan beta amiloid peptidine yakın Dkk1 proteininin faaliyetini etkisiz hale getirdiğini gösterdi.
Amerikan ''Journal of Nerouscience'' dergisinde yayımlanan araştırmada, antikorlarla ''tedavi edilen'' farelerin beynindeki sinapsların ''sağlıklı kaldığı'' belirtildi.
Salinas, bu sonuçların alzheimer tedavisinin bulunması umudunu artırdığını vurguladı.
Daha önce yapılan araştırmalarda, alzheimer nedeniyle ölen kişilerin beyin dokularından alınan örneklerin Dkk1 proteininin yüksek oranda olduğunu gösterdiğini belirten Salinas ancak şimdiye dek bunun ne anlama geldiğinin bilinmediğine dikkati çekti.
Araştırmacılar, beta amiloid peptidinin, sinapslarda bozulmaya yol açan Dkk1 proteininin üretimine neden olduğunu belirledi.
ERKEN TEŞHİS ARTIK MÜMKÜN
Finlandiyalı bilim adamları, Alzheimer'ın erken teşhisini sağlayan biyokimyasal bir test geliştirdi. Test, kişilerin Alzheimer'a yakalanma olasılığını çok erken belirleyebiliyor.
Tedavisi henüz bulunamayan ve tüm dünyada her geçen gün hızla artan Alzheimer hastalığıyla ilgili umut verici bir gelişme de Finlandiya'dan geldi. AB Yedinci Çerçeve Programı'nda 2.9 milyon Euro ile desteklenen PREDICTAD adlı proje çalışmasında Finlandiyalı bilim adamları, Alzheimer hastalığının önceden tahmin edilmesini sağlayan biyokimyasal bir gösterge keşfettiler.
Yorum Yazın