MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

AKARYAKITTA İNDİRİM ZAMANI

Ana SayfaEkonomi̇AKARYAKITTA İNDİRİM ZAMANI
AKARYAKITTA İNDİRİM ZAMANI

ÖTV’de yüzde 10’luk indirim benzinin litresini 25 kuruş düşürüyor.

28 Mart, 2012, Çarşamba 11:54
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Akaryakıt fiyatları hızla artıyor. Bir taraftan ham petrol fiyatları diğer yandan kurdaki hareketler tüketicinin, sanayicinin, belediyelerin özetle herkesin cebini yakıyor. Bu yükseliş trendi devam ederse, bir süre sonra ekonomiyi zorlayacak. Ulaştırma ve diğer sektörlerdeki maliyetleri olumsuz etkilemeye başladığında kâr marjları azalacak. Üreticiler maliyetlerdeki artışları tüketiciye yansıtmak için uygun zamanı kollayacak. İlk fırsatta zamlar birbirini takip etmeye başlayacak.

DEVAMLILIK

Kurlardaki hareketleri Merkez Bankası’na bırakalım. Tamamen bizim kontrolümüz dışında olan petrol fiyatlarındaki olasılıklara dönelim.

IMF petrol fiyatlarındaki ani ve yakıcı yükselişlere dikkat çekmeye başladı. Basra Körfezi’nde istenmeyen bir hareketlilik olursa petrol fiyatlarının 160 dolarlara çıkacağını, bunun küresel ekonomiye negatif etkilerinin olacağını belirtiyor.

Önceleri sadece bir veya birkaç ülkedeki siyasetçilerin gündeminde olan sorunların, artık uluslararası gündeme tırmandığı anlaşılıyor. Uluslararası kuruluşların bu tür uyarıları, konunun ciddileştiğinin bir göstergesidir. Diğer bir deyimle, eğer siyasetçiler nükleer silahlanmayı durdurmaya yönelik hızlı kararlar alamazlarsa, petrol fiyatlarının yönü yukarı doğru olacak.

İŞTE ÖNERİ

Eğer dışarıda bu öngörü doğru ise, içeride akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkilerini hafifletmek için önlem almak lazım. Etki önce enflasyona olacak. Ardından faizler hareketlenecek. Tüketim azalacak. En sonunda ekonominin büyüme hızı yavaşlayacak.

Dışarıdan gelecek bu şoku hafifletmek için petrolden alınan KDV ve ÖTV’yi indirmeyi düşünmenin tam zamanı. 2011 tüketim gamına göre yapılan hesaplar bize yüzde 1’lik indirimin, KDV’de yaklaşık 110 milyon lira, ÖTV’de 350 milyon liralık kayba yol açacağını gösteriyor. Kapatılamıyacak kadar büyük bir rakam değil.

Bilindiği gibi benzin pompaları bu ülkenin en iyi vergi tahsilat araçları. Bütçe gelirlerinin yapısı malum. Çoğu dolaylı vergilerden oluşuyor. O zaman petrol ürünlerinden alınan dolaylı vergilerde indirime gitmek, özellikle cari açığın bu kadar yüksek olduğu dönemde, ne kadar sağlıklı bir öneridir?

Bu bakış kısmen doğrudur. Düşük akaryakıt fiyatlarının tüketimi tetikleyeceğini, petrol ithalatını ve cari açığı artıracağını söyleyebilirsiniz. Ancak yükselen fiyatlar, özellikle sanayide akaryakıt tüketimini ne kadar azaltabilir, ulaştırma sektörünü nasıl etkiler, çok iyi araştırmak lazım. Ancak, indirimler kalıcı bütçe açıkları yaratmamalı. Bu nedenle oluşacak gelir kaybını kapatmanın yöntemleri düşünülmeli. Bu bağlamda iki seçenek akla gelebilir. İlki harcamalarda indirime gitmektir. Ancak bütçenin yapısına bakınca, esnek harcamaların azaldığını görüyoruz. Toplam harcamaların neredeyse yüzde 80-85’i; sosyal güvenlik yardımları, maaş ödemeleri, faiz ödemeleri vb. yapısal reform yapmadan azalması mümkün olmayan kalemler. İş harcama kısıntısına kalırsa, akaryakıt fiyatlarında yapılabilecek indirim çok sınırlı kalır.

O zaman gelir tarafına bakalım. Burada da hareket kabiliyeti sınırlı. Eğer ekonomi OVP’de öngörüldüğü gibi yüzde 4 büyüyemezse, gelirlerde kayıplar olabilir. Dolayısıyla yeni gelir kalemleri bulunmadan benzin, motorin ve LPG’den alınan vergileri düşürmek pek akılcı olmaz. Bütçeye ek gelir yaratacak iki vergi dışı kalem var. Birisi bedelli askerlik. Diğeri 2B Arazilerinin satılması. İlkine ilişkin yasada gelirler belli amaçlara tahsis edilmişti. İkincisi henüz tasarı olduğu için her iki gelir kalemine yönelik gerekli düzenlemeleri yapma şansı var. Tahmin edilen toplam gelir tutarı, kesin olmamakla beraber onlarca milyar olarak konuşuluyor. Bu gelirlerin bir bölümün akaryakıttan alınan KDV ve/veya ÖTV’nin indirilmesinde kullanılabilir.

Başta tarlasını sürmekte olan çiftçiler olmak üzere üreticileri ve tüketicileri mutlu etmek için ne kadar acele edilirse, ekonomi o kadar ivme kazanmış olur.

ÖTV’DE YÜZDE 10’LUK İNDİRİM BENZİNİN LİTRESİNİ 25 KURUŞ DÜŞÜRÜR

4.62 lirayı bulan benzinin litresinde sabit ÖTV tutarı 1.89 lira. KDV’si de bugünkü fiyattan hesaplandığında yaklaşık 70 kuruş seviyesinde. Yani 4.62 liralık benzinde yüzde 57 vergi yükü var bugün. Bu oran geçmişte yüzde 70’ler mertebesini bile görmüştü. Peki ÖTV tutarında yüzde 10’luk bir indirim benzin fiyatına nasıl yansır? Bu hesap tabii ki dağıtıcı ve bayi fiyatının sabit kalması şartıyla yapılabilir. Bu indirim sabit ÖTV tutarının 1.70 liraya inmesini sağlar. KDV tutarı da 66 kuruşa geriler. Toplam fiyatta vergi tutarı 23 kuruş geriler. Perakende satış fiyatına da yansıma 22 kuruş ila 25 kuruş arasında değişebilir. Yani 5 lirayı gözleyen fiyat 4.35 lira düzeylerine gerilemiş olu
r.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

KRALIN KIZI
KRALIN KIZI
DEMİRHAN' DAN YENİ TEKLİ
DEMİRHAN' DAN YENİ TEKLİ
ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM
ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM
DİLARA KIRMIT TAHLİYE OLDU
DİLARA KIRMIT TAHLİYE OLDU
IRAK'TA PİŞTİ, TÜRKİYE'YE DÜŞTÜ
IRAK'TA PİŞTİ, TÜRKİYE'YE DÜŞTÜ
ÖMÜR GEDİK VE GÜLDEN KARABÖCEK SAHNEYİ SALLADI
ÖMÜR GEDİK VE GÜLDEN KARABÖCEK SAHNEYİ SALLADI
AKADEMİSYEN VE MÜZİSYEN
AKADEMİSYEN VE MÜZİSYEN
İLİK NAKLİ BAŞARILI GEÇTİ
CANSEVER’DEN SEVİNDİREN HABER
İLİK NAKLİ BAŞARILI GEÇTİ
ELİF AKBAŞ’TAN DİZİYE DAMGA VURAN ŞARKI
ELİF AKBAŞ’TAN DİZİYE DAMGA VURAN ŞARKI
GÖNÜLLERE DE DOKUNDU
GÖNÜLLERE DE DOKUNDU
MADDİ DURUMU OLMAYAN ÇİFTLERE UMUT OLACAK
MADDİ DURUMU OLMAYAN ÇİFTLERE UMUT OLACAK
ANADOLU MOTİFLERİNİN ÇAĞDAŞ YORUMU
ANADOLU MOTİFLERİNİN ÇAĞDAŞ YORUMU
ATARIM İÇİME
ATARIM İÇİME
TOKSİK İLİŞKİLERE BAŞ KALDIRIYOR
TOKSİK İLİŞKİLERE BAŞ KALDIRIYOR
KURUMUŞ BİR DAL GİBİYİM
KURUMUŞ BİR DAL GİBİYİM
İREM ÖZEN’DEN YENİ SİNGLE
İREM ÖZEN’DEN YENİ SİNGLE
AÇILIŞA YOĞUN İLGİ
AÇILIŞA YOĞUN İLGİ
MÜZİK DÜNYASINDA HEYECAN YARATAN SÜRPRİZ
MÜZİK DÜNYASINDA HEYECAN YARATAN SÜRPRİZ
ZEYNEP AVCI’DAN KADINLARA MÜJDE
ZEYNEP AVCI’DAN KADINLARA MÜJDE
MAGAZİN DÜNYASINA İDDİALI BİR YAPIM DAHA GELİYOR
MAGAZİN DÜNYASINA İDDİALI BİR YAPIM DAHA GELİYOR

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

YAKINDA AÇILIYOR

İKRAMİYE NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK

GETİP’TE YENİ DÖNEM SEVİM AYDIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI

TÜRKİYE’NİN KURUMSAL İLİŞKİLER LİDERİ OLARAK ATANDI

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle