Bir süredir Genel Sağlık Sigortası sistemiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Artık tüm çalışanlar sağlık hizmetinden daha kolay şartlarda yararlanabiliyor. Genel Sağlık Sigortası sistemi çalışanları işsiz kaldıklarında da koruma altına alıyor.
Bu çalışma bittiğinde özellikle işsizler için sağlık hizmetine ulaşmak hem daha ucuz hem de kolay olacak. Mevcut sistemde de işini kaybedenler için bazı haklar bulunuyor. İşe yeni başlayan birisi için daha önce işçide 90 gün ve hak sahibi yakınlarında 120 gün olan sigortalı olma zorunluluğu aşağıya çekildi. Ayrıca Bağ-Kur ve memurlar için de eşitlik sağlandı.
Artık bir işe başlayan çalışan, statüsü ne olursa olsun 30 günlük primi ödendiğinde sağlık yardımından faydalanmaya başlıyor. Bu haktan aynı şekilde isteğe bağlı sigorta ödeyenler de benzer şekilde yararlanabiliyor. Çalışanlar sadece kendileri değil 30 günlük primleri ödendiğinde bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları için de sağlık hizmeti almaya hak kazanıyor.
Çalışanlar ve yakınları sadece işe devam ettiklerinde değil işsiz kaldıklarında da sağlık hizmeti almaya devam ediyor. Burada ilk anda iş akdinin feshedilmesinden sonraki 10 gün hak tanınıyor. Ayrıca eğer son 3 ayda sigortaları ödenmişse buna 90 gün daha ilave edilerek 100 güne çıkartılıyor. Burada Bağ-Kur, memur ya da SSK ayrımı yapılmıyor. Aynı şekilde isteğe bağlı sigortalılar için de bu hak geçerli sayılıyor. İşsiz kalan sigortalı hastanelere müracaat ettiğinde 100 gün boyunca provizyon alabiliyor.
MAAŞI GÜVENCESİ BULUNUYOR
İşten ayrılan çalışan eğer işsizlik maaşına hak kazanmışsa burada da sağlık hizmeti devam ediyor ve Genel Sağlık Sigortası primleri yatırılıyor. Böylece aldığı maaş süresince sağlık hakkından yararlanabiliyor. İşsizlik maaşı daha önceki kıdeme göre 10 aya kadar ödenebiliyor. Böylece sağlık hizmetinin süresi de 10 ay devam ediyor. Yine kamuda mevsimlik işlerde çalışanların iş akitleri eğer sona erdirilmeyip askıya alınmışsa onlar da bu süre boyunca sağlıktan yararlanmaya devam ediyor. (SABAH)
Yorum Yazın