Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Komisyona yaşanan gerginlik damgasını vurdu.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, eğitimde 4+4+4 düzenlemesinin 7. maddesini görüşmek üzere saat 15:00'da toplandı. Toplantıya Ak Parti 100 milletvekiliyle geldi. Salonu dolduran Ak Parti milletvekillerinden muhalefet milletvekillerine yer kalmadı. Toplantı salonuna gelen CHP milletvekilleri, oturacak yer olmadığını görünce, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Komisyon işgal edilmiş'' diye bağırdı.
CHP milletvekillerinin salona girmemesi nedeniyle tartışma büyüdü. Bu arada, AK Parti milletvekilleri ve Komisyon Başkanı Nabi Avcı, kameramanların dışarıya çıkmasını istedi. Toplantı salonun girişinde bekleyen CHP'li milletvekilleri çıkmalarını engelleyince, bazı AK Parti milletvekilleri kameramanları iterek salondan çıktı.
Yumruklaşma sırasında, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay dengesini kaybederek yere düştü. Altay'ın yerde, AK Parti milletvekilleri tarafından tekmelendiği iddia edildi.
Bazı AK Parti milletvekillerinin kavga sırasında, ''12 saat kitap okursanız böyle olur'' dediği duyuldu. Gerginlik sürerken, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'ya sert bir cisim fırlatıldı. Cismi eline alan Avcı, basın mensuplarına gösterdi.
Kavga devam ederken komisyon uzmanı kanun teklifin maddelerini okumaya devam etti. ''Söz istiyoruz'' diye bağıran muhalefet milletvekilleri, ''Kahrolsun faşizm'', ''AKP diktatörlüğü sona erecek'', ''Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek'' sloganlarını attı.
Öte yandan Komisyon Başkanı Nabi Avcı saat 17:00'da bir basın toplantısı düzenledi ve bugünkü gergin oturum hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantının ardından Başbaklan Recep Tayyip Erdoğan da, Avcı'dan telefonla bilgi aldı.
KANUN TEKLİFİYLE NELER DEĞİŞECEK?
Kabul edilen teklife göre, ilkokula kayıt için 72 ayı doldurma zorunluğu devam ediyor. Okulların kademeleri, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan kurumlar olarak düzenleniyor. Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.
Teklife göre, ilköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. ''Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır'' ifadesi , kanundan çıkarılıyor. Bu kurumlar, ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullarından oluşacak. İlköğretim birinci ve ikinci kademe okulları bağımsız okullar halinde kurulabileceği gibi imkan ve şartlara göre birlikte de kurulabilecek.
İlköğretim 6-14 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve Devlet okullarında parasız olacak. Yasanın yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında eğitim görenler, eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacak.
Teklifle, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ilköğretim ikinci kademesini tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek.Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
İlköğretim birinci kademesinin son ders yılında öğrencilere; ikinci kademede devam edebilecekleri, ikinci kademenin son ders yılında da ortaöğretimde devam edebilecekleri ''okul ve programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı yaşam standardı'' konusunda tanıtıcı bilgiler verilecek. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak.
ELİTAŞ: "20 MART'TA GENEL KURUL'A GETİREBİLİRİZ"
Yaşanan kavga ve gerginlikler sonrası bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Kanun teklifini 20 Mart'ta Genel Kurul'a getirebiliriz" dedi.
Yorum Yazın