Hürriyet'in haberine göre, hükümetle 3 milyon memur arasında yapılacak zam pazarlığı 1 Ağustos’ta başlıyor. Görüşmelerde memurların 2014 ve 2015 yılları için alacağı zam oranları ve özlük hakları ele alınacak. Geçen sene bir ay süren görüşmelerden sonuç alınamamış, zam oranını Kamu Görevlileri Hakem Kurulu belirlemişti.
MASADA KİMLER VAR
Kamu İşveren heyetiyle, sendikalar arasında yapılacak toplusözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren heyetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları heyetine de Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık edecek. Görüşmelere KESK Başkanı Lami Özgen ile Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da katılacak. Hükümetle memurun pazarlık masasında 2014 ve 2015 yılları için yapılacak zamların yanısıra, memurun ekonomik, sosyal ve özlük haklarına yapılacak iyileştirmeler bulunacak. Ayrıca kreş yardımı ve ulaşım desteği de talepler arasında.
BAYRAM İKRAMİYESİ İSTİYOR
Kamu-Sen Başkanı Koncuk, 1 Ocak 2014’ten geçerli olmak üzere yüzde 10, 1 Temmuz 2014’ten itibaren de ilaveten yüzde 10 zam yapılmasını istedi. 2015 yılı içinde aynı şekilde tüm kamu görevlilerine ve emeklilerine birinci ve ikinci aylık dilimlerde ayrı ayrı yüzde 10’ar maaş artışı talep etti. Koncuk, yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine 843 liralık ‘bayram ikramiyesi’ ödenmesini de önerdi. Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan personel için mahrumiyet yeri ödeneği getirilmesini de isteyen Koncuk, Kamu-Sen’in taleplerini Hürriyet’e şöyle anlattı: “Eğer taleplerimiz kabul edilmezse diğer konfederasyonlarla istişarede bulunacağız. Türkiye çapında eylem ve iş bırakma kararı alacağız. Yüzde 10 istiyoruz. Pazarlık masasında yüzde 8-9 gibi önerileri kabul ederiz ama yüzde 3 gibi bir öneri gelirse eylem kararı veririz.”
MEMUR-SEN’İN TAVRI
KESK Başkanı Lami Özgen ise ücret zamlarında geneli temsil eden enflasyon yerine farklı gelir gruplarının farklılaşan enflasyonunun dikkate alınması istedi. Özgen en düşük memurun maaşının yoksulluk sınırı olan 3 bin 481 liraya yükseltilmesini de talep edeceklerini vurguladı. Hükümetin geçen sene verdiği artışın sadece dolmuş ücretlerindeki artışa denk geldiği söyleyen Özgen “Memur-Sen’in tutumu önemli olacak. Enflasyonun üzerinde iyileştirme bekliyoruz. Geçen sene Memur Sen’in imza attığı zam oranı büyük bir handikap. Haziran ve temmuz enflasyonu bu oranların çok üzerine çıktı” dedi. Memur-Sen de yaptığı açıklamayla hükümetten her 6 ay için yüzde 6 zam istedi.
TÜRK Metal Sendikası, 4 bin 800 çalışanı ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) yönetimiyle anlaşmaya vardı. Türk Metal’den yapılan açıklamada, 1 Eylül 2012 ile 31 Ağustos 2013’te çalışanlara yüzde 11 zam uygulanacağı kaydedildi. Açıklamada, aynı dönemler için sosyal yardımlarda da yüzde 15 iyileştirme sağlandığı ifade edildi. Görüşmeler Erdemir işçilerinin arzu ettiği şekilde sonuçlandığı için sendikanın aldığı grev kararının da kaldırıldığı bildirildi.
Kaynak:Ankara Haber
Yorum Yazın