Dr. Meriç Zeydan, yaptığı açıklamada sonbaharın gelmesiyle hava sıcaklıklarındaki dalgalanmaların soğuk algınlığına zemin hazırladığını belirterek, "Burun akıntısı, boğazda yanma ve kaşınma hissi ile başlayan soğuk algınlığı, belki de en bulaşıcı hastalıklardan birisi. Hastalık ilerleme gösterirse bronşit, hatta zatürre gibi ciddi problemlere bile neden olabilir” dedi.
Soğuk algınlığının hapşırma, öksürme ve burun akıntısı yoluyla kolayca bulaşabileceğini anlatan Dr. Zeydan, “Virüsler dış ortamda 2-3 saat civarında canlı kalabilirler. Bu nedenle virüsün bulaşma ihtimali olan eşyalar ellendikten sonra ellerin yüze sürülmemesi ve sabunlu su ile iyice yıkanması önemlidir. Ayrıca virüsler kapalı ortamlarda ve toplu taşıma araçlarında uzun süre havada asılı kalabildiğinden mümkün olduğunca bu gibi yerlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir” diye konuştu.
Soğuk algınlığının kuluçka süresinin 2 ila 3 gün olduğunu belirten Dr. Zeydan, “Hastalık genellikle burun akıntısı ile başlar. Bunu burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı ve 37-38 derece hafif ateş izler. Ayrıca halsizlik ve kırgınlık da görülebilir” ifadelerini kullandı.Günaydın Adana Gazetesi
Yorum Yazın