TÜRKİYE’DE ÖĞRETMENLER ÇOK ÇALIŞIYOR AMA AZ KAZANIYOR
HABERDemokrat Eğitimciler Sendikası (DES), Türkiye’de öğretmenlerin OECD ülkelerine göre ortalamanın 145 saat üzerinde çalıştığını ve bugün göreve yeni başlayan öğretmenin maaşının bin 588 TL ile yoksulluk sınırının altında gerçekleştiğini kaydetti.
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'de öğretmenlerin OECD üyesi ülkelerin ortalamasından 312 saat az çalıştığı ve maaşlarının bin 700 euro olduğu yönünde kamuoyuna sunulan bilgiler üzerine bir açıklama yaptı. Avcı, "Kamuoyuna verilen bilgiler hatalı ve yanlıştır. Tam aksine Türkiye'de öğretÖĞRETMEN MAAŞLARI YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA"-
"OECD 2011 Eğitim Raporu'na göre Türkiye'de öğretmenlerin OECD ülkeleriyle kıyaslandığında bin 808 saat ile rekoru yakalayarak ortalamanın 145 saat üzerinde çalıştığını fakat buna rağmen en düşük ücreti aldığını söyleyen Gürkan Avcı, "Türkiye'de öğretmenlerimiz gerek AB gerekse OECD ülkelerinin tamamından daha fazla çalışıyor. Değil bin 700 euro, bin 700 TL ücret bile alamıyor. Bugün göreve yeni başlayan öğretmenimizin maaşı bin 588 TL ile yoksulluk sınırının altında kalmıştır" diye konuştu.
Öğretmenlerin ders saatleri dışında; veli ve öğrenci görüşmeleri, sınav hazırlıkları, ders hazırlığı ve sınav kağıtlarının hazırlanması ve okunması, öğrenci danışmanlığı, nöbet ve okulla ilgili görevler ve toplantılar, kermes düzenlemek, bağış toplamak, TKY, ADEY gibi çeşitli ders dışı etkinlikler ve bir çok faaliyeti de beraberinde yürüttüğünü söyleyen Gürkan Avcı, "Türkiye'de öğretmenlerimizin iş yükü sanıldığından çok daha ağırdır. Öğretmenlerimiz birçok angarya işlerde yoğun mesai harcadığı gibi hemen her resmi bayram, açılış ve kutlamalarda da hazır tören kıtası olarak kullanılmaktadır" dedi.
ÖĞRETMENLİK EN VEFAKAR, EN FEDAKAR MESLEK"
Türkiye'nin vefakar öğretmen manzaralarıyla dolu olduğunu ve eğitim sisteminde yapılan reformların başarıya ulaşması için öğretmenlerin moral ve motivasyona ihtiyacı olduğunu ve onore edilmesinin gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, "Ellerine yaşanacak kadar ücret geçmeyen, geçimini ikinci, üçüncü işlerle sağlamaya çalışan öğretmenlerimizin durumu ortalama bin 789 TL ile ortadadır. Gelişmiş ülkelerde en çok aylık alan meslek ise öğretmenliktir" dedi.
Öğretmenleri mutlu etmeden, ekonomik, mesleki, demokratik ve özlük sorunlarını çözmeden yapılan reformlar, teknolojik yatırımlar ve yenilik çalışmalarından olumlu sonuçlar almanın zor olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, "Büyük önem ve ümit atfettiğimiz, desteklediğimiz eğitim reformları, devrim niteliğindeki yenilik ve değişim çalışmalarıyla birlikte öğretmenlerimizin temel sorunlarının da çözüleceğine inanıyoruz. Bu itibarla yöneticileri tarafından takdir ve motive edilmiş öğretmenlerimiz, maaşları kamu çalışanları arasında en yüksek gruplarda anılan öğretmenlerimiz mutlaka diğer sorunların da üstesinden gelecek ve ülkemizi muasır medeniyet hedefine koşar adım taşıyacaktır. Öğretmenlerimizin sorunlarını çözdüğümüz takdirde eğitimin sorunlarını ve akabinde ülke sorunlarını büyük ölçüde çözmüş olacağız" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir