Omurga Ve Bel Güçlendirmede Uzay Teknolojisi
HABERMedicana Nörolojik Bilimler, Omurga ve Ortopedi Merkezi’nde hizmete giren redcord’la centaur programları, omurga ve bel güçlendirmede avantaj sağlıyor.
Merkezin doktorlarından Yaşar Sezen Oral, yeni teknikler hakkından sorularımızı yanıtladı.
Omurga güçlendirme ne demek?
Omurgamız, omurların üst üste yerleşmesiyle oluşan bir yapı. Kafatasının altından kuyruk sokumuna kadar devam eder ve 33 omurdan oluşur. Omurilik, omurganın içinden geçerken sağlı sollu sinir köklerini verir. Bu sinirler hareket ve duyu fonksiyonlarımızın yanı sıra organlarımızın çalışmasını sağlar. Eğer omurgadaki bozulmalar sinir sıkışmalarına neden olursa omurga kaynaklı ağrılar başlar.
Omurganın normal işlevleri için kemik ve eklem yapısının yanı sıra omurgayı destekleyen bel, karınla kalça kaslarının önemi büyük. Kök kaslar adı verilen bu kasların güçlendirilmesi gerekir.
Güçlendirme egzersizlerinin avantajları neler?Egzersizler, denge hissinizi iyileştirebilir. Kasların daha hızlı ve etkin tepki verebilme yetisini artırır. Bu da düşme riski yüksek yaşlılar için önemli. Özellikle kalça kasının güçlenmesi dengenizi korumanızı sağlar.
Merkezde omurga güçlendirme için hangi yöntemler uygulanıyor?Centaur omurga robotu, uzay teknolojisi baz alınarak yapılmış bir cihaz. Bel kök kaslarını güçlendirir. Hastayı değişik pozisyonlarda tutarak motor kontrolün artmasını ve kasların güçlenmesini sağlar. Böylece bel ağrısı azalır ve tekrarlamaz. Omurga robotuyla kök kasları güçlendirildiğinde hasta kendi kaslarından yapılmış doğal bir korseye sahip olur.
Redcord tedaviyse hastanın çeşitli elastik iplerle ağırlığının azaltılarak tedavi edildiği bir cihaz. Sinir sisteminin kas-iskelet yönetmedeki etkisi baz alınır, kaslar güçlendirilir. Günlük hareketlerimiz sırasında omurgamızda çalıştırma fırsatı bulamadığımız değişik eklemlerimize bu teknikle egzersiz yaptırılır. Teşhise göre planlanan 10-15 seanslık tedavi programı, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru tarafından belirlenir. Seanslar, 20-90 dakika arasında değişir.
NORMAL BASINÇLI HİDROSEFALİ
Medicana Nörolojik Bilimler ve Omurga Merkezi’nden beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Hikmet Uluğ, yaşlılarda yürüme güçlüğü, idrar kaçırma ve demansla görülen normal basınçlı hidrosefali hastalığı hakkında bilgi verdi: “Özellikle 60’lı yaşlardan sonra görülür. Hastanın adımları gün geçtikçe küçülür, dengesi bozulur ve sık düşmeye başlar. Giderek artan unutkanlığına idrar kaçırma eşlik eder.
Beyin küçülüyor Beynimizin içinde karıncık adı verilen içi sıvı dolu boşluklar var. Bu boşlukların içinde her gün yaklaşık yarım litre, beyin omurilik sıvısı yapılır ve bu sıvı beynin yüzeyine çıkıp organ tarafından emilir. İleri yaşlarda beyin omurilik sıvısının emilimi bozulur ve beyin içindeki karıncıklar büyürken beyin küçülür. Hastanın unutkanlığı artar. Adımları küçülür, yürümeyi başlatmada ve dönüşlerde zorlanır. Bunlara idrar kaçırma da eşlik eder.
Tanıda hastanın bellek durumunu saptamak için minimental test adı verilen bellek testi yapılır. Test sonuçları hastalığı işaret ediyorsa, hastadan 10-15 cc. beyin omurilik sıvısı alınır. Bu amaçla lomber ponksiyon adı verilen işlem uygulanır. Sıvının alınmasını izleyen saatler içinde hastanın durumu düzelir. Durumu kalıcı hale getirmek için şant ameliyatı yapılır.
Hastanın belinden karnına cilt altından geçen silikon tüp yerleştirilir. Fazla beyin omurilik sıvısının karın içindeki yağ tabakası tarafından emilmesi sağlanır. Ameliyat sonrası hastalar bir gün hastanede kalır.
MİLLİYET-CADDE
İlginizi Çekebilir