ÖLDÜREN İHMAL
GÜNCELÖldüren ihmal: 40 işçi, tek çıkış
Dördü Ordu'dan, ikisi Sivas'tan, biri depremin yıktığı Van'dan, diğerleri Bitlis'ten, Tokat'tan, Muğla'dan ve Bartın'dan gelmişti.
Türkiye coğrafyasıın her köşesinden kopup aynı çadırın içinde ekmek derdine düşmüştü. Tek düşünceleri vardı; alınterinin karşılığını memleketlerinde bekleyen eşlerine, çocuklarına göndermek... Dün gece plastik çadırın içinde altlı üstlü yattıkları ranzalarda yanarak can verdiler. Geriye acı haberi alıp olay yerine koşan yakınlarının, 'Hani evimize ekmek getirecektin' çığlıkları kaldı.
İstanbul Esenyurt’ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti. Şantiyede vinç operatörü olarak çalışan bir işçi, yangında hayatını kaybedenler arasında Van depreminden kaçıp gelenlerin de olduğunu söyledi. Yangınla ilgili şantiye şefi de dahil olmak üzere 11 kişi gözaltına alındı.
'40 kişinin kaldığı çadırda tek çıkış olmaz'
11 işçinin yanarak hayatını kaybettiği alışveriş merkezi şantiyesinde incelemelerde bulunan Çalışma Bakanı Çelik, "40 işçinin kaldığı bir çadırda tek bir çıkış alanı değil; karşılıklı çıkış alanı olması gerekiyor" dedi.
Esenyurt’ta bir alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde, işçilerin yatakhane olarak kullandığı naylon çadırlarda çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesi sonrasında konuyla ilgili çalışmalar sürüyor.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, şantiye bölgesine gelerek incelemelerde bulundu.
Burada gazetecilere açıklama yapan Çelik, "Görülen ilk eksiklik, 40 işçinin kaldığı bir çadırda tek bir çıkış alanı değil; karşılıklı çıkış alanı olması gerekiyor. Bunun olmadığını gördük. Malzemeler yanmaya müsait. Konteynerlerin olduğu yerde bir sıkıntı yok" dedi.
Çelik, "Bu işyeriyle ilgili ruhsatından denetimine kadar bir rapor alacağız ve gerekli açıklamaları daha detaylı şekilde yapacağız" diye konuştu.
Çelik, Türkiye'nin iş güvenliği yasasına ihtiyacı olduğunu belirterek, yeni iş sağlığı mevzuatının yakında yürürlüğe gireceğini ifade etti.
İNŞAAT ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA
Esenyurt'ta 11 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili söz konusu inşaat şirketinden yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, "11.03.2012 günü saat 21.00 sularında Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne ait işçi barınaklarında çıkan yangını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. İnşaat şantiye sahası dışında ve Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kullanımına tahsis edilmiş alanda meydana gelen bu elim olay nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz. Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile betonarme işlerinin yapımı için 2011 yılında bir sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme uyarınca işçilere ait yatakhane ve benzeri mahallerin yapımı, yönetimi, sevk ve idaresinin sorumluluğu Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasına aittir. Olayın meydana geldiği mahal şantiye alanımız dışında olup, inşaat yaptığımız sahadan ayrı ve uzakta yer almaktadır. Söz konusu işçi barınakları tarafımızca yapılmamış ve işletilmemektedir. Tarafımıza ait inşaat şantiyemiz rutin olarak kontrol edilmekte ve denetlenmektedir. Bu denetlemeler sırasında şantiyemizin herhangi bir eksikliğinin olmadığı defalarca tespit edilmiştir. Firmamız yangın önlemleri başta olmak üzere işçi sağlığına ve güvenliğine azami derece dikkat etmekte ve gerekli her türlü önlemi almaktadır. Bu konuda Çalışma Bakanlığı, SGK, güvenlik şirketimiz ve benzerleri gibi resmi makamlarca ve kurumlarca her türlü olumlu raporlar tarafımıza layık görülmüştür. Bugüne kadar böyle bir elim kaza firmamıza ait hiçbir şantiyemizde de vuku bulmamıştır. Olayla ilgili inceleme ve araştırma hem resmi makamlar hem de firmamız tarafından başlatılmış olup, bu çalışma neticesinde detaylı bilgi tarafınıza verilecektir. Firmamız bu elim kazada vefat eden işçilerin yakınlarına gereken desteği vermek konusunda kararlıdır."
İHBAR SAATİ: 21.06, İLK EKİBİN VARIŞ SAATİ: 21.14
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt'ta 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, "Saat 21.06'da gelen ihbar üzerine Beylikdüzü itfaiye müfreze ekipleri saat 21.07'de hareket ederek olay yerine 21.14'de intikal etti. İtfaiye komuta aynı anda Büyükçekmece grubunu da saat 21.08'de alarma geçirdi. İkinci ekip ise 21.08'de hareket ederek 21.15'de alevlere müdahale etti" denildi.
GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI
Öte yandan görgü tanıklarından işçi Süreyya Deviklioğlu olay anını anlattı. Deviklioğlu, “Bir beş dakikada alev her tarafı aldı. Bize haber geldi yangın var diye. Yukarı çıktık zaten itfaiye geldi bir 15 dakika sonra. 3 tane elektrikli ısıtıcı vardı. Sıkça kullanılıyordu. Kaldırmadı herhalde. Koyteyner'da kalıyordu bazı arkadaşlar. Onlar başka şirkette. Konteyner daha iyi aslında. Çadır tehlikeli. Çadır çok hızlı yanıyor. Konteyner olsa böyle olmazdı” şeklinde konuştu.
Ölen işçilerin isimleri şöyle:
"Fatih Acun, Ahmet-Arife oğlu 1989 doğumlu, Ordu-Kumru nüfusuna kayıtlı, Ahmet Keskin, Mehmet-Rahime oğlu 1965 doğumlu, Bartın-Merkez nüfusuna kayıtlı, Bayram Ege Pehlivan, Osman-Güllü oğlu, 1964 doğumlu, Sivas-Merkez nüfusuna kayıtlı, Çetin Çoşgun, İsmail-Gülsüm oğlu, 1970 doğumlu, Sivas-Ulaş nüfusuna kayıtlı, Seyfettin Topal, İlyas-Hüsnü oğlu, 1974 doğumlu, Ordu-Korgan nüfusuna kayıtlı, Abdurrahman Demir, İsmail-Fatma oğlu, 1970 doğumlu, Tokat-Erbağ nüfusuna kayıtlı, Sevdin Özen, Mevlüt-Medine oğlu, 1984 doğumlu, Van-Özalp nüfusuna kayıtlı, İsa Topal, Nadir-Pakize oğlu, 1990 doğumlu, Ordu-Korgan nüfusuna kayıtlı, Ahmet Yahal, Hakkı-Nazmiye oğlu, 1982 doğumlu, Ordu-Kumru nüfusuna kayıtlı, Barış Kıyak, Mehmet-Ayşe oğlu, 1982 doğumlu, Muğla-Milas nüfusuna kayıtlı, Hakim Alican, İhsan Gülperi oğlu, 1966 doğumlu, Bitlis-Tatvan nüfusuna kayıtlı."
İlginizi Çekebilir